ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Μεγάλες οι προσδοκίες, απαγορεύονται τα λάθη

Στο Πολιτικό Συμβούλιο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς συμφωνήθηκε στις προσυνεδριακές διαδικασίες ότι πρέπει να αποφευχθούν γκρίνιες και καταγγελίες

Μπορεί ακόμα να μην έχει συγκροτηθεί ως κόμμα το Κίνημα Αλλαγής στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όμως οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί είναι μεγάλες. Δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον 4 στους 10 πολίτες (σ.σ. στο σύνολό τους και όχι μεταξύ των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς) ζητούν, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να κινηθεί αυτόνομα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διά στόματος της ίδιας της Φώφης Γεννηματά, έχει γίνει απολύτως σαφές πως το Κίνημα Αλλαγής στοχεύει σε αυτόνομη πορεία και σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, με τελικό σκοπό την προοδευτική διακυβέρνηση. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές, που η νικήτρια των ενδοπαραταξιακών εκλογών για την ηγεσία του χώρου έχει αντιστρέψει σε ομιλίες της το ερώτημα, υποστηρίζοντας πως, από την στιγμή που ο χώρος της θα καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. να τοποθετηθούν κατά πόσον θα ήθελαν να συμβάλουν στην υλοποίησή της. Έχει ξεκαθαρίσει, εξάλλου, τόσο η ίδια, όσο και άλλα κορυφαία στελέχη του χώρου, ότι δεν προτίθενται να γίνουν δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ., κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα για λαϊκισμό και νεοφιλελεύθερες πολιτικές υπό τον μανδύα της δήθεν Αριστεράς και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εμμονή σε συντηρητικές επιλογές.

Την ίδια ώρα στο επιτελείο της κας Γεννηματά είναι διάχυτη η ικανοποίηση και ομιλούν για δικαίωση για τον διμέτωπο αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Έτσι, αμέσως μετά τις γιορτές, το Κίνημα Αλλαγής θα εντείνει την πολιτική του πρόταση με εξειδικευμένες απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πείσει ότι διαθέτει σωστή εναλλακτική πρόταση τέτοια που να είναι ικανή για να μεγαλώσει τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών.

 Αναμένουν εξελίξεις…

Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν πως το 2018 θα είναι έτος πολιτικών εξελίξεων και πιθανότατα χρονιά πρόωρων εθνικών εκλογών. Χαρακτηριστικά στο Πολιτικό Συμβούλιο ειπώθηκε πως «ο κ. Τσίπρας στρώνει το χαλί με τις παροχές που έχει ξεκινήσει να δίνει ως μάγος με τα δώρα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες». Ήδη με την φορολοταρία, που η κλήρωση έγινε παραμονή Χριστουγέννων μοιράζοντας χιλιάρικα, έδωσε την ευκαιρία στο Κίνημα Αλλαγής να χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα ως «τον μέγα πολιτικό που με λαϊκισμό και λογικές φιλοδωρήματος επιχειρεί να κλέψει την παράσταση νομίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα ξεγελάσει τους πολίτες».

Όπως λένε από την Χαριλάου Τρικούπη, στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένουν ευρεία επίθεση από την κυβέρνηση. Ήδη στο διαδίκτυο, τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει πόλεμο στο Κίνημα Αλλαγής. Κι όπως αναμένουν στον νέο φορέα, θα επιχειρηθεί με κάθε τρόπο να καμφθεί η δημοσκοπική δυναμική που εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής και από το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να εκτοξευτεί επίθεση σε πολλά επίπεδα. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πολιτικός επαναπατρισμός των ψηφοφόρων που επιστρέφουν απογοητευμένοι από τον κ. Τσίπρα στην παλαιά πολιτική τους στέγη.

 Το συνέδριο

Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα όλοι στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να γίνει το παραμικρό λάθος στις προσυνεδριακές διαδικασίες και να αποφευχθούν γκρίνιες και καταγγελίες.

Όλες οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με βάση την συμφωνία για την σύνθεση των οργάνων, η οποία θα είναι στα ακόλουθα ποσοστά: Από το ΠΑΣΟΚ θα προέρχονται το 45% των μελών των οργάνων, από το Ποτάμι το 20%, από το ΚΙΔΗΣΟ το 15%, από την ΔΗΜ.ΑΡ. το 10%, ενώ άλλο ένα 10% θα προέρχονται από τις Κινήσεις των Πολιτών, την ΕΔΕΜ και τους ανεξάρτητους.

Όσον αφορά το συνέδριο, το 50% θα είναι εκλεγμένοι ανά καλλικρατικό δήμο και δικαίωμα εκλογής θα έχουν τόσο οι 77.000 που γράφτηκαν μέλη στις εκλογές του Νοεμβρίου όσο και οι υπόλοιποι 140.000 φίλοι. Το άλλοι 50% θα είναι οι λεγόμενοι «θεσμικοί», όπως συνέβη και στο συνέδριο της Συμπαράταξης τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή διορισμένοι από τα κόμματα του χώρου, καθώς και στελέχη φορέων, οργανώσεων, επιστημονικών συλλόγων και επιμελητηρίων.

 Το Ποτάμι

Στο μεταξύ με βάση τις δημοσκοπήσεις το μισό Ποτάμι δείχνει δυσθυμία να ακολουθήσει τον Σταύρο Θεοδωράκη στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής. Γι’ αυτό και ο κ. Θεοδωράκης τον Δεκέμβριο σε τρεις συναντήσεις με τα μέλη του κόμματος (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα) προσπάθησε να πείσει τα μέλη. Μάλλον δίχως αποτέλεσμα.

Έτσι, ο επικεφαλής απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερωτικό σημείωμα, όπου καταλήγει πως στις 11 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί η ΜΕΣΥΑ (η αντίστοιχη κεντρική επιτροπή), προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα.

Στο ενημερωτικό σημείωμα ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει:

«Το Ποτάμι παραμένει πιστό στις αρχές της ίδρυσής του και διατηρεί στο ακέραιο το σύνολο των προγραμματικών θέσεών του. Αυτές αποτελούν τον οδηγό της κοινοβουλευτικής δράσης του για το υπόλοιπο της τρέχουσας θητείας της Βουλής, καθώς επίσης και το σημείο αναφοράς κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της διακηρυκτικής φυσιογνωμίας του Κινήματος Αλλαγής. 

»Το Ποτάμι προχωρά σε οργανωτική αναδιάρθρωση, τόσο σε θεματικό/τομεακό όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία και σε νέες δυνάμεις που προσέγγισαν για πρώτη φορά το Ποτάμι μέσω της ψήφου τους στις κάλπες για την ηγεσία του νέου φορέα. 

»Το Ποτάμι προχωρά στη σύγκληση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων στις 11 Φεβρουαρίου 2017 προκειμένου να συζητήσει το σύνολο των προκλήσεων που σχετίζονται με την πορεία του Κινήματος εντός του νέου φορέα και να οργανώσει με τον βέλτιστο τρόπο την υποστήριξη των θέσεων και αρχών του κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της προγραμματικής ταυτότητας του νέου φορέα.
»Ας προχωρήσουμε μπροστά, όλοι μαζί, με σύνεση και νηφαλιότητα στον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών μας. Ανοιχτά και συμπεριληπτικά, όπως ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα.
»Τα καλύτερα να είναι μπροστά μας, στη στροφή του 2018
».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα