ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Τελείωσε ο μήνας του μέλιτος…

Κρας τεστ για ΔΗ.ΣΥ. και Ποτάμι το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με την διάταξη για τις απεργίες να αποτελεί αγκάθι

Μέχρι στιγμής οι όποιες διαφωνίες υπήρχαν στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής ξεπεράστηκαν με χαρακτηριστική ευκολία. Μάλιστα, και οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες (ΔΗΣΥ και Ποτάμι) επέδειξαν μία μεγάλη διάθεση συνεργασίας, έβαλαν νερό στο κρασί τους και όλα έβαιναν καλώς. Όμως το πολυνομοσχέδιο και ειδικά το άρθρο που αφορά τις απεργίες αποτελεί το πρώτο μεγάλο κρας τεστ για τον νέο φορέα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι έχουν διαφορετική γραμμή και όλοι αναμένουν με αγωνία την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, μεθαύριο Δευτέρα, για να δουν εάν τελικά και οι δύο πλευρές εμμείνουν στις απόψεις τους, ή κάποιος από τους δύο (το Ποτάμι) κάνει πίσω. Και οι δύο πλευρές εκτιμούν πως ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις δεν ωφελούν την οικονομία. Όμως στη ΔΗΣΥ ποντάρουν στους συνδικαλιστές, προκειμένου να «φέρουν πίσω τους ψηφοφόρους που έστειλαν στον ΣΥΡΙΖΑ το 2012» και γι’ αυτό δεν θέλουν να τους χαλάσουν χατίρι. Αντίθετα, στο Ποτάμι έχουν εκφραστεί πολλάκις εναντίον των εργατοπατέρων κι όπως λένε στη Σεβαστουπόλεως δεν έχουν καμία διάθεση να αλλάξουν θέση.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε εξονυχιστικά κατά τη διάρκεια του συντονιστικού οργάνου των δύο Κ.Ο., όπου αναλύθηκε ευρύτερα το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα. Από τη μία, η ΔΗΣΥ, με γνώμονα και την κεντρική γραμμή που έχει λάβει για δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, θεωρεί πως η διάταξη οδηγεί σε αδιέξοδα και πρέπει να καταψηφιστεί. Από την άλλη, το Ποτάμι, χωρίς να παραγνωρίζει τις ατέλειές της, φαίνεται πως συμφωνεί με την ευρύτερη λογική της διάταξης που δυσκολεύει τη θετική λήψη απόφασης για απεργία. Όπως σημείωναν κορυφαία στελέχη του κόμματος, «το Ποτάμι ήδη από την ίδρυσή του έχει δομήσει την πολιτική του κουλτούρα πάνω στη λογική πως αν συμφωνεί με κάτι θα το ψηφίζει», γεγονός που οδηγούσε πολλά στελέχη του στη σκέψη υπερψήφισης. Η συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εστίασε στο να αναλυθούν τα δεδομένα και να βρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις σε ένα ζήτημα που είναι κατά κοινή ομολογία κρίσιμο κοινωνικά. Το Ποτάμι προσανατολίζεται τελικά να ψηφίσει «παρών», χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το «ναι» αν γίνουν δεκτές οι τροποποιήσεις.

«Για να αποφευχθούν περαιτέρω ερμηνείες, η διαφορετική προσέγγιση στο εν λόγω ζήτημα δεν αποτελεί στην παρούσα φάση πρόβλημα, αντίθετα αναδεικνύει το πολυδιάστατο του νέου χώρου που θέλει να καλύψει το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας πως στο επικείμενο συνέδριο θα γίνει και τέτοιου είδους πολιτική ζύμωση», αναφέρουν πηγές τόσο της Χαριλάου Τρικούπη όσο και της Σεβαστουπόλεως.

 Θα ανεβάσουν τους τόνους

Ανεξάρτητα από τις διαφορές τους στο ζήτημα των απεργιών στη συζήτηση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, προφανώς για να καλύψουν και τη διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα των απεργιών. Και οι δύο είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι τα συγκεκριμένα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση τη Δευτέρα στη Βουλή, μέσα από το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αποτελούν τη «ληξιαρχική πράξη θανάτου»  σε πολλές χιλιάδες φορολογούμενους, ενώ με τις διατάξεις των ηλεκτρονικών πλέον πλειστηριασμών η θηλιά στους δανειολήπτες είναι τεράστια. Οι υψηλοί τόνοι της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα ξεκινήσουν με την επίθεση στην κυβέρνηση από την προηγούμενη ημέρα. Αύριο Κυριακή η κα Γεννηματά θα αναδείξει με έντονο τρόπο την πολιτική της αντίθεση στην κυβέρνηση, κατά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, ενώπιον όλων των βουλευτών και ευρωβουλευτών και των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά στελεχών και μελών συνολικά της Κεντροαριστεράς με παρόντες τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής.

 Το συνέδριο

Τον οδικό χάρτη για το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στις 16-18 Μαρτίου συζήτησε το συντονιστικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την οργάνωσή του, κατά την πρώτη συνεδρίασή του την Τρίτη το απόγευμα στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε στο διάστημα από 15 Ιανουαρίου έως15 Φεβρουαρίου θα γίνει η προετοιμασία των προσυνεδριακών κειμένων από αντίστοιχες επιτροπές. Στη συνέχεια, η συγκρότηση γραμματειών ανά θεματική ενότητα.

Στο διάστημα από 15 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προσυνεδριακού διαλόγου, ενώ ταυτόχρονα θα ξανανοίξει το μητρώο μελών. Τέλος, οι σύνεδροι θα εκλεγούν την Κυριακή 4 Μαρτίου ανά καλλικρατικό δήμο και διαμέρισμα, με στόχο τη συμμετοχή των συνέδρων περίπου τις 4.000.

Απολογισμός Αλιβιζάτου

Με ένα εκτενές υπόμνημα, ο καθηγητής και επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής για τη διεξαγωγή των εκλογών του νέου φορέα Νίκος Αλιβιζάτος έκανε τον απολογισμό της επιτροπής, δίνοντας στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρει πως από την αρχή είχε συζητηθεί πως ο νέος φορέας «δεν θα είναι συνασπισμός ή ομοσπονδία κομμάτων, αλλά ενιαίος», προσθέτοντας πως τα υφιστάμενα κόμματα θα εξακολουθούν να υπάρχουν καθ’ όλο το μεταβατικό διάστημα, τουλάχιστον δηλαδή μέχρι τις ερχόμενες εκλογές. Η αναφορά, με τη συζήτηση για τον ενιαίο φορέα να είναι ακόμα εν εξελίξει, έχει βαρύνουσα σημασία. Παράλληλα, ο κ. Αλιβιζάτος επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά το γεγονός πως μέλη του νέου φορέα ενεγράφησαν 77.000 πολίτες.

Ενδιαφέρον έχει η αναφορά του στα οικονομικά. Τα έσοδα από τα 3 ευρώ συμμετοχής ανήλθαν στις 644.858 ευρώ, με τις συνολικές δαπάνες να ανέρχονται στις 372.435 ευρώ και να αφορούν κυρίως τη δαπάνη επεξεργασίας του μητρώου στελεχών. Από τον ισολογισμό απομένουν 252.000 ευρώ που θα διατεθούν στον νέο φορέα. Τέλος, στα αξιοσημείωτα είναι το ότι ο καθηγητής αντιπαραβάλλει τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές για τον νέο φορέα με εκείνη στις εκλογές της Ν.Δ. Το συμπέρασμά του είναι πως η συμμετοχή ήταν αναλογικά σαφώς υψηλότερη, καθώς η Ν.Δ. στις εκλογές Σεπτεμβρίου του 2015 έλαβε ποσοστό 28,1% και στις εσωκομματικές της διαδικασίες ψήφισαν 404.708. Αντίστοιχα, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έλαβαν ποσοστό 10,37% στις εκλογές και στην εσωκομματική διαδικασία ψήφισαν 211.191, που σημαίνει ότι προσήλθε 1 στους 3 ψηφοφόρους έναντι 1 στους 4 της Ν.Δ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα