Κινητοποιήσεων συνέχεια για τους δικηγόρους και την ερχόμενη εβδομάδα

Θα συνεχίσουν και την ερχόμενη εβδομάδα, ως διαφαίνεται, τις κινητοποιήσεις τους οι δικηγόροι. Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, παρουσία εκπροσώπων δικαστικών ενώσεων –μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν οι κύριες Βασιλική Θάνου, Ειρήνη Γιανναδάκη και ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας–, εκτοξεύθηκαν πυρά κατά των βασικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και της αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ διατυπώθηκαν καταγγελίες για άκρως «προσχηματική διαβούλευση» από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικά στο πεδίο της αναγκαστικής εκτέλεσης, ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε σε ρύθμιση σχετική με τους πλειστηριασμούς η οποία όπως επεσήμανε «… ευνοεί αποκλειστικά τις τράπεζες σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Οι δε τράπεζες αποκτούν συμμετοχή στη διανομή του πλειστηριάσματος, ακόμη και με την προσημείωση υποθήκης, χωρίς να είναι αναγκασμένες να την έχουν τρέψει σε υποθήκη».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ στάθηκε ιδιαίτερα σε σχετική «κυνική» δημόσια δήλωση των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία «δίνονται προνόμια σε τράπεζες, και στη συνέχεια αναζητείται η κάλυψη αυτής της συνειδητής δημοσιονομικής απώλειας πάλι μέσω προδήλως νέων φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος του πολίτη αυτής της χώρας». Ο ίδιος προέβλεψε μάλιστα την αύξηση του αριθμού των κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά την τακτική διαδικασία ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων ο κ. Αλεξανδρής επέμεινε στην καταρχήν κατάργηση της εξέτασης μαρτύρων στο ακροατήριο, τονίζοντας ότι «αυτή η βουβή συζήτηση μπορεί να λάβει χώρα χωρίς την παρουσία διαδίκων η πληρεξουσίων δικηγόρων».

«Καταστρατηγείται η αρχή του φυσικού δικαστή», επεσήμανε και πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ: «Αναιρούνται ουσιαστικά οι θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας, που διέπουν μέχρι σημερα την πολιτική δίκη». Προσέδωσε, μάλιστα, αρνητικό πρόσημο στο γεγονός ότι διατηρούνται στο νομοθέτημα τα υψηλά παράβολα και η καταβολή του δικαστικού ενσήμου κατά τη συζήτηση της αγωγής, εμποδίζοντας εν πολλοίς την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, τόνισε ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχεται η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης και αναβαθμίζεται σε κυρίαρχο αποδεικτικό μέσο η ένορκη βεβαίωση, δηλαδή, «ενός μέσου το οποίο κατά την εκτίμηση όλων μας, θεωρείται το ολιγότερο αξιόπιστο».

Την ίδια στιγμή, η κα Θάνου υπογράμμισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αγνόησε τις παρατηρήσεις των φορέων της Δικαιοσύνης, για την εμμάρτυρη κατάθεση, παρά τη σημείωσή τους ότι «η εξέταση του μάρτυρα ενώπιον του δικάζοντος δικαστή, αποτελεί το κλειδί για την εξεύρεση της αλήθειας και την ορθή επίλυση της διαφοράς».

Η κα Θάνου κάλεσε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να σεβαστεί το θεσμό της Δικαιοσύνης, ενώ κατήγγειλε και πάλι την από μέρους της κυβέρνησης παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσής της να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και να καταλύει έτσι το κράτους Δικαίου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, από την πλευρά της επεσήμανε ότι ο νομοθέτης κωφεύει στα προβλήματα της Δικαιοσύνης. «Καλή πρόθεση, αλλά για την κόλαση» χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του επίμαχου νομοσχεδίου ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, και προσέθεσε ότι από το νομοσχέδιο ωφελούνται μόνο οι τράπεζες, ενώ καθιερώνεται το «δίκαιο του δυνατού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα