Κι άλλοι τρεις νεκροί στα… κάτεργα του Κατάρ στις εργασίες για το Μουντιάλ 2022

Μπορεί το Κατάρ να θέλει να διοργανώσει το πιο άρτιο παγκόσμιο κύπελλο  στην ιστορία του θεσμού, το 2022, όμως οι συνθήκες για τους εργαζόμενους στην κατασκευή των γηπέδων είναι πέρα για πέρα τραγικές. Έτσι την Δευτέρα άλλοι τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες είναι τραυματίες, όταν σημειώθηκε έκρηξη σε εργοτάξιο για την κατασκευή υποδομών του υπουργείου άμυνας, που θα έχει ρόλο στην τήρηση της ασφάλειας των αγώνων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η νέα τραγωδία αναμένεται να ενισχύσει τις φωνές σε ολόκληρο τον κόσμο, που καταγγέλλουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας για μετανάστες από την Ινδία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές. Η κυβέρνηση του Κατάρ και η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή έρευνας για τη διακρίβωση του τραγικού περιστατικού, η οποία προστίθεται στις πολλές για τις δεκάδες χαμένες ζωές στα κάτεργα του Κατάρ…

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εργάζονται στα εργοτάξια για το Μουντιάλ 2022. Αρκετοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί αρκετά σοβαρά, καθώς στα εργοτάξια δεν τηρούνται οι συνθήκες ασφαλείας. Μάλιστα, οι μισθοί είναι πενιχροί…

Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, συνεχίζει τον αγώνα, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για να πιέσει την FIFA και το Κατάρ, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Η νέα έκθεσή της παρουσιάστηκε, τον περασμένο Μάρτιο, στο Λονδίνο, με τίτλο: «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: εκμετάλλευση εργασίας στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ 2022». Στην πολυσέλιδη αυτή έκθεση καταγγέλλεται πως μετανάστες εργαζόμενοι στην ανοικοδόμηση του σταδίου στη Ντόχα, αναγκάζονται να ζουν σε «άθλια στρατόπεδα στην έρημο» και να «πληρώνονται με ψίχουλα», ενώ ασκεί έντονη κριτική για την αδιαφορία της FIFA.

Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Σαλίλ Σέτι, είχε καλέσει, μάλιστα, τον νέο πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να πάρει θέση ενάντια στην κακοποίηση των εργαζομένων: «Η απάνθρωπη μεταχείριση των εργατών αποτελεί στίγμα στη συνείδηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Για τους παίκτες και τους οπαδούς, ένα γήπεδο παγκόσμιου κυπέλλου είναι ένα μέρος ονείρων. Για ορισμένους από τους εργαζομένους οι οποίοι μας μίλησαν, είναι ένας ζωντανός εφιάλτης».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα