Κλείνει (;) τα σύνορά της η Ευρώπη

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μέτρα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, αναμένεται να συζητήσουν οι 28 υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στο έκτακτο Συμβούλιο που θα λάβει χώρα αύριο, στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι γαλλικές αρχές υπέβαλαν έναν κατάλογο αιτημάτων στην προεδρία του Λουξεμβούργου, ενόψει του αυριανού Συμβουλίου, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εφαρμογή άμεσων μέτρων, που ήδη προβλέπονται από τη Συνθήκη Σένγκεν, όπως είναι ο συστηματικότερος έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων των Ευρωπαίων πολιτών κατά την είσοδό τους στην ΕΕ.

Όπως ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική, οι Ευρωπαίοι πολίτες κατά την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ελέγχονται μόνο για την αυθεντικότητα των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, ενώ τα διαβατήρια των μη Ευρωπαίων πολιτών ταυτοποιούνται με διάφορες βάσεις δεδομένων σχετικές με την τρομοκρατία, όπως είναι το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν. Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, λόγω του αυξημένου κινδύνου, το Συμβούλιο θα συζητήσει την επέκταση του εν λόγω μέτρου και σε Ευρωπαίους πολίτες, στη βάση ενός συνόλου «κοινών δεικτών κινδύνου» που έχει ήδη προτείνει η Επιτροπή.

Επιπλέον, το γαλλικό έγγραφο περιλαμβάνει πρόταση για αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν σε επόμενο στάδιο, στο πλαίσιο των προτάσεων της Επιτροπής για «ευφυή σύνορα», δηλαδή αναφορικά με την τεχνολογική αναβάθμιση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Τέλος, στην αυριανή συζήτηση θα τεθούν επίσης το ζήτημα της αυστηροποίησης των κανόνων για την εμπορία και την κατοχή πυροβόλων όπλων στην ΕΕ και το ζήτημα της καταχώρισης πληροφοριών γύρω από τις αεροπορικές μετακινήσεις κάθε πολίτη της ΕΕ (PNR). Η νομοθεσία για ένα ευρωπαϊκό PNR έχει ήδη προταθεί από την Επιτροπή, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο δίσταζε στο παρελθόν να την εγκρίνει εγείροντας ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα