«Κλειδώνει» η αναδιάρθρωση του χρέους

Εδώ και πολύ καιρό έχουμε γράψει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν ακόμη ένα δώρο πριν από τις ευρωεκλογές, που θα δώσει άλλη ώθηση στον κυβερνητικό σχηματισμό και ειδικά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ένα «δώρο» από το Βερολίνο είναι ικανό να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Και αυτό διότι οι πολίτες θα κατανοήσουν ότι οι θυσίες τους έπιασαν τόπο, όπως και ότι υπάρχει φως στο τούνελ.

Ποιο θα είναι το δώρο, πέραν της πιστοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος; Καλά πληροφορημένες πηγές από το Βερολίνο αναφέρουν πως οι Γερμανοί και η τρόικα «κλειδώνουν» το αμέσως προσεχές διάστημα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Μάλιστα οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως ο Αντώνης Σαμαράς είναι ενήμερος για τα όσα συζητούνται στο Βερολίνο, στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι μια τέτοια απόφαση θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της μνημονιακής εποχής για την Ελλάδα και παράλληλα θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έξοδο στις αγορές.

Στις συζητήσεις που έχει με ανώτατους κοινοτικούς παράγοντες, ο Αντ. Σαμαράς δεν κρύβει ότι θα ήθελε η απόφαση περί επιμήκυνσης της διάρκειας λήξης των ομολόγων και της μείωσης του επιτοκίου να ανακοινωθεί πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να ενισχυθεί και εκλογικά, καθώς η αναδιάρθρωση του χρέους μαζί με την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποτελέσουν και τα βασικά «χαρτιά» στα χέρια του στην εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει.

Στην κυβέρνηση θεωρούν, ότι μέχρι τις 10 Μαρτίου θα έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι και φυσικά θα ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει διπλό στόχο: από τη μία πλευρά θα έχει μπει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία και από την άλλη για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ζήσουμε δίχως τους τροϊκανούς να… κόβουν βόλτες στην πρωτεύουσα, κάτι που επιθυμούν διακαώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου είναι ο ακόλουθος:

# Να επιστρέψουν εντός του τρέχοντος μήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για την –στην κυριολεξία– ολιγοήμερη παραμονή και οριστικοποίηση της συμφωνίας.

# Να επικυρωθεί η συμφωνία από το Eurogroup στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου και εκταμίευση της δόσης.

# Να πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο από την Eurostat και στη συνέχεια ανακοίνωση της απόφασης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Εάν όλα πάνε κατ’ ευχή, τότε ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την κατανομή του πλεονάσματος σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Κατόπιν όλων των παραπάνω, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα δώσουν με καλύτερους όρους τις δύο πολιτικές μάχες του Μαΐου, καθώς οι πολίτες θα πειστούν ότι οι θυσίες τους έχουν πιάσει τόπο. Επίσης οι «καλές» ειδήσεις του Απριλίου θα αποτελέσουν και τον κορμό των προεκλογικών επιχειρημάτων του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι «τώρα που η Ελλάδα απομακρύνεται από την κρίση και τα μνημόνια, πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα».

Των ανακοινώσεων για το ελληνικό χρέος θα προηγηθούν επαφές του πρωθυπουργού τόσο με τους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους Ρομπάι και Μπαρόζο στις Βρυξέλλες όσο και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει και επικοινωνία του Αντ. Σαμαρά με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Πιέζει η τρόικα για τις διαρθρωτικές αλλαγές

Όσο και εάν η αισιοδοξία περισσεύει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τα αγκάθια με την τρόικα δεν είναι και λίγα για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Μαξίμου. Και αυτό διότι οι πιστωτές αναμένεται να εντείνουν την πίεσή τους για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, για την απελευθέρωση αγορών, τη μείωση εισφορών αλλά και την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων. Συγκεκριμένα η τρόικα ζητά:

# Διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο: Ο δεύτερος κύκλος διαθεσιμότητας εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνει 12.500 υπαλλήλους. Το βάρος πέφτει στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και στην ενδοδημοτική κινητικότητα, ωστόσο από τη θεωρία στην πράξη η απόσταση είναι σημαντική. Μέσα στον Μάρτιο θα πρέπει να γίνουν οι πρώτες απολύσεις σχολικών φυλάκων που ήταν και οι πρώτοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, πέρυσι τον Ιούλιο.

# Προτάσεις ΟΟΣΑ: Γάλα και φάρμακα εξακολουθούν να διχάζουν όχι μόνον την κυβέρνηση με τους πιστωτές αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη μεταξύ τους. Η πρόταση για γάλα «ημέρας» και επέκταση της ζωής του σημερινού «φρέσκου» στις 9-10 ημέρες συναντά την αντίδραση του Μάξιμου Χαρακόπουλου αλλά και αρκετών βουλευτών της περιφέρειας. Εντάσεις υπάρχουν και για το ζήτημα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να τα κρατήσει εντός φαρμακείων, προκαλώντας τη δυσφορία του Κ. Χατζηδάκη.

# Φόροι υπέρ τρίτων: Η τρόικα απαιτεί την κατάργησή τους, εξέλιξη που θα οδηγούσε μεν στη μείωση του κόστους για τους πολίτες αλλά και στην κατάρρευση των ταμείων ή άλλων λογαριασμών που χρηματοδοτούνται μέσω των εισφορών αυτών.

# Εργοδοτικές εισφορές: Η τελευταία πρόταση του Γιάννη Βρούτση προέβλεπε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε μία ποσόστωση 3 προς 1 για εργοδότες και εργαζόμενους. Η τρόικα, και κυρίως το ΔΝΤ, ζητά το σύνολο της μείωσης, 3,9 μονάδες, να αφορά τις εργοδοτικές εισφορές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα