«Κλειδώνει» η προανακριτική για την υπόθεση Novartis

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διάσκεψη των Προέδρων θα συζητηθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Στην πρόταση αναφέρεται ότι η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή αφορά στη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου, Δημήτριου Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γεώργιου Κουτρουμάνη για τις πράξεις α) δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, β) παθητικής δωροδοκίας, και γ) απιστίας περί την υπηρεσία.

Όσον αφορά τα αδικήματα, στην πρόταση αναφέρεται ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί. Αντιθέτως, τα αδικήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας πρέπει να διερευνηθούν από την Προανακριτική Επιτροπή εάν αυτό τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Εάν αποδειχθεί αυτό, τα αδικήματα θεωρούνται παραγραμμένα. Εάν δεν τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η δικογραφία επιστρέφει στην τακτική Δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), στην πρόταση αναφέρεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει εάν αυτά τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Σε θετική περίπτωση, τότε και για αυτά η σχετική ευθύνη θα έχει αποσβεστεί, ενώ σε αρνητική περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει και πάλι να επιστραφεί στη δικαιοσύνη, «η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Όπως εισηγείται η πρόταση, οι δέκα πολιτικοί θα ελεγχθούν στην Προανακριτική για:
1. Δωροληψία
2. παθητική δωροδοκία
3. νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια

H πρόταση κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 12 Φεβρουαρίου, και θα συζητηθεί πιθανότατα στην ολομέλεια, την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου. Την πρόταση την υπογράφουν και οι 154 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα