«Κληρώνει» αύριο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Το απόγευμα (16:00 ώρα Ελλάδος) της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου «κληρώνει» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει το EuroWorking Group. Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, στη βάση του πορίσματος των θεσμών αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αν υπάρχει ένα ευχάριστο για την Ελλάδα στοιχείο, αυτό είναι η μία γενικότερη δυσαρέσκεια που εκφράζουν –ανοιχτά ή όχι– αρκετοί Ευρωπαίοι ΥΠ.ΟΙΚ. για τους χειρισμούς του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη την περασμένη Πέμπτη (15/12) ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, αμφισβήτησε ευθέως την απόφαση της προεδρίας του Eurogroup να αναστείλει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας ότι «οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Eurogroup».

Μάλιστα ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι παρανοήσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» όσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ευρωπαϊκές πηγές επισημάνουν ότι την ενόχληση Σαπέν ασπάζονται κι άλλοι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, λέγοντας ότι κακώς ο Γ. Ντάισελμπλουμ προχώρησε στην ανακοίνωση του παγώματος της εφαρμογής των μέτρων, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη τους.

Σε κάθε περίπτωση από τις Βρυξέλλες εκπέμπεται το μήνυμα ότι το ζήτημα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να επηρεάσει την αξιολόγηση, για την ολοκλήρωση της οποίας οι εργασίες συνεχίζονται από απόσταση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα