Κοινή γραμμή Κυριάκου, Σαμαρά και Καραμανλή

Παρότι στην αρχή η εικόνα της Νέας Δημοκρατία όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μπορεί να χαρακτηριστεί θολή, εντούτοις, μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί κανείς να πει ότι Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής έχουν χαράξει την ξεκάθαρη «κόκκινη γραμμή» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι διαδοχικές συναντήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών με τις οργανώσεις των Μακεδόνων της διασποράς, επί της ουσίας έκοψαν κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης της Νέας Δημοκρατίας στα σχέδια της κυβέρνησης. Αυτό, μάλιστα, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία –την ώρα που άνοιγε ένας νέος κύκλος επαφών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων υπό τον Μάθιου Νιμιτς στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των επικεφαλής των παμμακεδονικών οργανώσεων, ο Κ. Καραμανλής φέρεται να επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος», θέτοντας έτσι επί τάπητος όχι μόνον το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes αλλά και την ανάγκη να απαντηθεί η αλυτρωτική προπαγάνδρα των Σκοπίων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε, μέσω της απόλυτης ικανοποίησης που εξέφρασαν οι ίδιες οργανώσεις, να συμμερίζεται τη θέση τους για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, προσεγγίζοντας έτσι τη θέση του Συμβουλίου Αρχηγών του 1992. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για παρεμβάσεις που δείχνουν στήριξη στους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, και ταυτόχρονα ικανοποιούν το πολιτικό ακροατήριο της «γαλάζιας» παράταξης (κεντροδεξιό και δεξιό).

Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει εδώ και ημέρες να προσθέσει μία ακόμη προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος: όχι μόνον την υιοθέτηση μίας ονομασίας σύνθετης έναντι όλων που θα στηρίζεται και από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους αλλά και ουσιαστική πρόοδο, μέσω ξεχωριστής διμερούς συμφωνίας, στο ζήτημα της αλυτρωτικής προπαγάνδας και των αναφορών στο Σύνταγμα και τα σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ περί «μακεδονικού έθνους» και «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα