Κοινωνικό μέρισμα: Οι μεγάλοι χαμένοι και οι αδικίες

Την ώρα που κάθε κυβερνητικό στέλεχος «διαφημίζει» το κοινωνικό μέρισμα, υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες πολιτών που αποκλείονται από το «δωράκι» που θα καταβάλει στις 15 Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών. Όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας, Δημήτρης Καρέλλας, θα εγκριθούν τελικά περίπου 1.280.000 αιτήσεις.

Οι πολυπληθείς κατηγορίες που απορρίπτονται από το σύστημα αφορούν:
– φορολογούμενους με χαμηλό δηλωθέν εισόδημα, αλλά υψηλότερο τεκμαρτό.

– χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν πέρυσι το μέρισμα, το οποίο προστίθεται στο εισόδημά τους με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο.

– χήρες που εμφανίζονταν ως φιλοξενούμενες στην φορολογική δήλωση του θανόντος.

– συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών.

– φορολογούμενοι που δήλωσαν λάθος στοιχεία, η επήλθε αλλαγή στην σύσταση του νοικοκυριού ως προς τους φιλοξενούμενους. Για παράδειγμα η δωρεάν παραχώρηση οικίας έχει καταχωρηθεί εκ παραδρομής ως φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από την χορήγησή του.

Η κυβέρνηση διαπιστώνοντας τις αδικίες που συντελούνται σε σχέση με την απαιτούμενη συναίνεση (ακόμα και από τον θανόντα!) προχώρησε σε αλλαγές των κριτηρίων σύμφωνα με τις οποίες:

α) Θα μπορεί και η χήρα (ασφαλισμένη) του θανόντος ή ο χήρος (ασφαλισμένος) της θανούσης να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις.

β) Θα μπορεί και ο φιλοξενούμενος θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αίτηση.

γ) Έγιναν διορθώσεις σε ΑΜΚΑ και ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 50.000 αιτήματα για διορθώσεις στον ΑΜΚΑ (για ευθυγράμμιση με τον Α.Φ.Μ.) και διορθώθηκαν ήδη 15.000.

Άνεργοι: Ειδικά για τους ανέργους ισχύουν τα εξής:

Εάν έχετε συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας το 2017 (ακόμα και αν σήμερα δεν είστε άνεργος) δικαιούσθε το μέρισμα. Αν υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ για την διόρθωση των στοιχείων σας. Στην συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε την διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα