Κοκτέιλ ασφυξίας…

«Επειδή είσαι φίλος, μόνο έναν καφέ». Η συμφωνία στο πηγαδάκι που είχε δημιουργηθεί έξω από την αίθουσα των δημοσιογράφων στη Βουλή μόλις έκλεισε. Πρωταγωνιστές, γνωστός δημοσιογράφος και κυβερνητικός βουλευτής. Αντικείμενο, η περιβόητη αξιολόγηση. Ο μεν βουλευτής επέμενε για τον Απρίλιο, ο δε δημοσιογράφος δήλωνε βέβαιος για μετά τον Μάιο. Και προσδιόρισε το στοίχημα (και τη χασούρα του βουλευτή) στον καφέ της παρηγοριάς…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με άδεια χέρια επέστρεψε από τις Βρυξέλλες η κυβερνητική αποστολή. Αν και όλες οι πλευρές επέλεξαν να μην αποκαλύψουν τι ακριβώς συνέβη εκεί, το αποτέλεσμα έγινε εκ των πραγμάτων γνωστό. Συμφωνία δεν έχουμε. Το «γιατί» κρύβεται πίσω από τις εμμονές του ΔΝΤ για τις εργασιακές σχέσεις και την άρνηση της Ελλάδας να υποχωρήσει.

«Δίνουμε τα πάντα, αλλά τα εργασιακά έχουν εξαντληθεί», σχολίαζε ήδη από την Τετάρτη κυβερνητική πηγή που βρισκόταν σε μόνιμη επικοινωνία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση του δικτύου transform! Europe με τίτλο: «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό», επικέντρωσε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζήτημα που αφορά στο σύνολο της την Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, διότι αυτές τις ημέρες η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον». Αυτός, είπε, «είναι ένας απ’ τους λόγος που δεν τα παρατήσαμε πριν από δύο χρόνια, γιατί γνωρίζαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παλέψουμε για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από μια καλύτερη θέση, και τώρα έχουμε αυτήν τη δυνατότητα».

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δοθεί μια ευθεία απάντηση: «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο για όλα τα κράτη-μέλη, ναι ή όχι;» Τόνισε πως το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, την κληρονομιά της, το δικό της κοινωνικό μοντέλο και το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ, εξηγεί γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση.

Λίγο μετά την εκδήλωση δημοσιοποιήθηκε η επιστολή που είχε αποστείλει από το απόγευμα της Πέμπτης ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τους κ.κ. Γιούνκερ, Τουσκ και τους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης (Μουσκάτ – Τζεντιλόνι) που κοινοποιήθηκε σε όλους του αρχηγούς της Ε.Ε., με την οποία τους ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Ασφυξία…

Να θυμίσουμε πως η «Α» ήδη από το φθινόπωρο είχε επισημάνει πως τα εργασιακά θα είναι αυτά που θα καθορίσουν την έκβαση της αξιολόγησης. «Τα δίνει όλα, αρκεί να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», μας είχε αποκαλύψει τότε καθημερινός συνομιλητής του πρωθυπουργού, εξηγώντας πως εκείνο που χρειαζόταν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μια επιτυχία για να δικαιολογήσει την αποτυχία. Το ίδιο ισχύει και σήμερα.

Πλέον το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αποκτά και νέες διαστάσεις. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως η αξιολόγηση καθυστερεί, αλλά πως αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αιμορραγία των τραπεζών οι οποίες χρειάστηκαν εκ νέου στήριξη, η αγορά ασφυκτιά μιας και η κυβέρνηση επιλέγει να συγκεντρώνει το διαθέσιμο χρήμα σε περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους της και χρειαστεί η ίδια να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, και οι σκληροπυρηνικοί του 4% της Κουμουνδούρου όλο και πιο ξεκάθαρα ζητούν να μη δεχθεί τίποτα αλλά να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

…και «αυτοκτονία»!

Προς το παρόν, στο Μαξίμου επιμένουν πως η λύση της κάλπης είναι λύση αυτοκτονίας και δεν τη συζητούν. Αυτό επίσημα. Γιατί πίσω από τις κλειστές πόρτες όλα βρίσκονται στο τραπέζι. «Λύση θα υπάρξει. Τα αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Η ελπίδα είναι να επιλεχθεί η καλύτερη δυνατόν λύση για όλους μας και όχι εκείνη της καταστροφής είτε με την αποδοχή των απαιτήσεων του ΔΝΤ ή της προσφυγής στην κάλπη», σημειώνει πηγή του Μ. Μαξίμου στην «Α» κάνοντας σαφές πως στη συνείδηση της κυβέρνησης οι δύο λύσεις είναι εξίσου καταστροφικές.

«Είναι πια φανερό πως η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν οφείλεται στην ελληνική πλευρά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς. Το ΔΝΤ ζητά πράγματα έξω και πέρα από τις απαιτήσεις της ίδιας της αξιολόγησης, όπως π.χ. κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και ομαδικές απολύσεις, τον παραλογισμό των οποίων έχουν επισημάνει αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες», υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, επιβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στα εργασιακά.

Συμπλήρωσε δε πως «η κυβέρνηση επιδιώκει μία αμοιβαία υποχώρηση στα εργασιακά και αλλού. Αντίθετα με το 2015, σφυρηλατεί ευρύτερες συμμαχίες για να το πετύχει. Οι προσεγγίσεις που εμφανίζονται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για την ανάγκη πολιτικών που προτάσσουν την ανάπτυξη αποτελούν ενθαρρυντικό μήνυμα. Εάν, λοιπόν, υπάρξει συμβιβασμός, τότε θα μπορέσει να επωμιστεί το όποιο πολιτικό κόστος με την προοπτική ότι τα αντίμετρα και η ανάπτυξη που θα προκύψει θα πείσουν τους πολίτες ότι η συμφωνία είναι κοινωνικά βιώσιμη και ότι μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Το όφελος για τη χώρα θα φανεί σε διάρκεια χρόνου. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο. Αναμένεται, πάντως, η αξιολόγηση να κλείσει και η χώρα να μην οδηγηθεί σε εκλογές που είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Άλλωστε, οι θεσμοί σε κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνουν το κλίμα πολιτικής σταθερότητας της κυβέρνησης».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα