Κολωνός: Χειροπέδες σε αρχαιοκάπηλους

Συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στον Κολωνό δύο άτομα, ηλικίας 56 και 66 χρόνων, για παράνομη κατοχή αρχαίας μαρμάρινης πλάκας.

Ειδικότερα, μετά από εκτεταμένες έρευνες και αναζητήσεις οχήματος στο οποίο επέβαιναν άτομα που μετέφεραν αρχαία αντικείμενα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά, εντόπισαν στην περιοχή του Κολωνού ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με επιβάτες τους δύο αρχαιοκάπηλους, το ακινητοποίησαν και προέβησαν στον έλεγχό του.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που διενεργήθηκε, βρέθηκε και κατασχέθηκε στο χώρο των αποσκευών ένα σακίδιο που περιείχε μια μαρμάρινη πλάκα διαστάσεων 27 επί 35 εκατοστών που παριστάνει γυναικεία μορφή μπροστά σε βωμό ακολουθούμενη από τρεις μικρότερες μορφές και στο επάνω μέρος της φέρει επιγραφή.

Η επίμαχη πλάκα επιδείχθηκε σε αρχαιολόγο τής Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών τού υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα οι δύο συλληφθέντες είχαν έλθει από την Καλαμάτα με σκοπό την πώληση του σε άγνωστους αγοραστές.

Η μαρμάρινη αυτή πλάκα είχε αφαιρεθεί το Νοέμβριο 1997 από τον Κοιμητηριακό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης στην Νόμια Κοίτας Οιτύλου Λακωνίας, όπου ήταν εντοιχισμένο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα