Κομισιόν: Επιβεβαίωση της πρόσθετης ενίσχυσης των ευρωπαίων αγροτών λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να χορηγήσει, από το 2015, πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ για προγράμματα προώθησης, πέραν των 60 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ετησίως στον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά αποτελούν αντικείμενο συγχρηματοδότησης, η αλλαγή αυτή είναι πιθανό να ανέλθει σε επιπλέον 60 εκατ. ευρώ για μέτρα προώθησης. Με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων των ρωσικών μέτρων κατά ορισμένων γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, αυτή η συμπληρωματική προσπάθεια θα ξεκινήσει με τα προγράμματα προώθησης που πρέπει να υποβληθούν έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η παρούσα ανακοίνωση έρχεται να συμπληρώσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια (33 εκατ. ευρώ) και τα άλλα ευπαθή οπωροκηπευτικά (125 εκατ. ευρώ) που έχουν ήδη εγκριθεί και την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και τα τυριά που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθούν εντός της εβδομάδας.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα κατατάσσεται 11η μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που επηρεάστηκαν από τη ρωσική απαγόρευση: Οι συνολικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ανέρχονται σε 158 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 114 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε προϊόντα που υπόκεινται σε ρωσικούς περιορισμούς. Ειδικά στον τομέα των φρούτων, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις αγορές της Ρωσίας ανέρχονται σε 108 εκατ. ευρώ και κατατάσσουν την Ελλάδα στην 5η θέση πανευρωπαϊκά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα