Κομισιόν: Στοιχεία-καταπέλτης για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Στην τρίτη θέση από το τέλος η χώρα μας, μεταξύ των 22 κρατών-μελών της Ε.Ε. για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, στον τομέα της γρήγορος απονομής της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετικό πίνακα που παρουσίασε η Κομισιόν η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα, την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα, στην Ελλάδα η κατάσταση έχει ως εξής:
– Ο χρόνος για την εκδίκαση αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια έχει αυξηθεί από 190 το 2010 σε 460 ημέρες το 2012, επίδοση η οποία είναι η τρίτη χειρότερη μεταξύ των 22 κρατών μελών της Ε.Ε.

– Σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα του συστήματος Δικαιοσύνης η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 20 κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, εφόσον το ποσοστό εκδίκασης αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια μειώθηκε από 79% το 2010 σε 59% το 2012.

– Αναφορικά με την ποιότητα του συστήματος Δικαιοσύνης σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 4 η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ε.Ε. με επίδοση 1,5 και η Κύπρος προτελευταία με επίδοση 2.
Ο πίνακας αποτελεσμάτων παρουσιάζει επίσης δεδομένα για την αντίληψη περί ανεξαρτησίας του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση στην Ε.Ε. και την 84η σε σύνολο 184 χωρών.
Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, ο πίνακας αποτελεσμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης που περιέχει αντικειμενικά, αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα για τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης των κρατών μελών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα