“Κοντολογίς, χάος στα εθνικά θέματα”

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της ΔΗΣΥ ζήτησε επίσημη ενημέρωση, ενώ ο Γ. Μανιάτης μίλησε για " κυβερνητικό κλωτσοσκούφι με το Σκοπιανό"

Επικριτικοί έναντι της κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων είναι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Κίνημα Αλλαγής, όπου μέσω του Ανδρέα Λοβέρδου, αρμόδιου τομεάρχη, ζητά επισήμως ενημέρωση. Όμως δεν ήταν μόνο ο κ. Λοβέρδος, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δημιουργήσει χάος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δηλώσεις έκανε και ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ανέφερε ότι “η κυβέρνηση έχει κάνει κλωτσοσκούφι τα εθνικά θέματα”.

Αναλυτικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Από τις δηλώσεις Νίμιτς προέκυψε πως ήταν ένα ακόμη λάθος η εντύπωση που δημιούργησε η κυβέρνηση ότι η λύση είναι προ των πυλών. Συνεπώς είναι λογική η σκέψη πως η κυβέρνηση μετέτρεψε σε εσωτερικό ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να ξεφύγει από την καθημερινότητα που είναι βαριά γι’ αυτήν.

Ο Πρωθυπουργός προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις μιας κάποιας επιτυχίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  προσπαθώντας να βρει ψήγματα πολιτικής επιβίωσης. Εάν ο Μάθιου Νίμιτς έχει καταθέσει νέες  προτάσεις, ζητάμε επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Κοντολογίς χάος στα ελληνοτουρκικά, θάλασσα στο σκοπιανό”.

Ο Μανιάτης

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Μανιάτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη εξέφρασε την απαισιοδοξία του για λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Όπως είπε ο βουλευτής Αργολίδος της ΔΗΣΥ, «από την αρχή ήμουν αρκετά επιφυλακτικός. Έρχεται η κυβέρνηση χωρίς να έχει συμφωνηθεί τίποτα. Εγώ καταλαβαίνω ότι κρύβεται κάτι. Πρώτα συνεννοείσαι στην κυβέρνηση και μετά αρχίζεις και συζητάς. Δεν είμαι αισιόδοξος, παρά το ότι ίσως ήταν μια ευκαιρία. Υπάρχει θέμα και από την πλευρά των Σκοπίων και για την συνοχή μέσα στην κυβέρνηση».
Ο κ. Μανιάτης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Οι άνθρωποι αυτοί χειρίζονται και αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα ως κλοτσοσκούφι που μπορούν να τα υποτάσσουν όλα στις πρόσκαιρες κομματικές σκοπιμότητές τους».

Η θέση του κόμματος

Να σημειωθεί ότι η επίσημη θέση του Κινήματος Αλλαγής έχει διατυπωθεί πολλάκις τόσο από τη Φώφη Γεννηματά, όσο και από τον Σταύρο Θεοδωράκη.  Οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΣΥ και Ποταμιού θα ψηφίσουν όπως είπε και η κα Γεννηματά μία συμφωνία που θα αναφέρεται το όνομα Μακεδονία, μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός, και θα έχουν γίνει οι αλλαγές στο σύνταγμα της ΦΥΡΟΜ, ώστε να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές διαθέσεις.

Χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά δήλωσε προ ημερών: “Εμείς έχουμε ταχθεί πάρα πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα στο θέμα αυτό. Δεν πρέπει να διχάσουμε ξανά τον ελληνικό λαό. Στηρίζουμε τη διαμορφωμένη θέση της χώρας, η οποία όμως πρέπει να συνοδεύεται και από ρητές δεσμεύσεις της άλλης πλευράς για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας, καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν. Δεν αρκεί μόνο το όνομα. Εμείς λοιπόν στεκόμαστε σε αυτές τις ράγες που ακολούθησε η παράταξή μας διαχρονικά. Που προσπάθησε πραγματικά να δώσει λύση αλλά η αδιαλλαξία της άλλης μεριάς δεν επέτρεψε να οδηγηθούμε σε λύση τα προηγούμενα χρόνια”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα