Κοτζιάς: Λυπάμαι όταν η Τουρκία επιμένει σε παρεμβατικά δικαιώματα

Την άποψη ότι μια Τουρκία κοντά στην Ευρώπη είναι μια Τουρκία που θέλει η Ελλάδα, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Εμείς στην εξωτερική μας πολιτική δεν θέλουμε να βγάζουμε “γινάτια”, δεν θέλουμε να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να πούμε πιο έξυπνες φράσεις από τον άλλον. Η εξωτερική μας πολιτική είναι να κρατάμε για όλα τα Βαλκάνια και για την Τουρκία ανοιχτούς τους δρόμους σε έναν σύγχρονο, προοδευτικό τρόπο άσκησης διακρατικών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η συνάντηση με την κ. Μογκερίνι κράτησε μιάμιση ώρα και αντικείμενό της ήταν η διαμόρφωση της παγκόσμιας στρατηγικής Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Δόθηκε ωστόσο μεγάλη έμφαση στην πολιτική της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και η κ. Μογκερίνι επισήμαναν το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τόνισαν πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία να κάνει τα απαραίτητα βήματα προς την ΕΕ.

«Εμείς θέλουμε μία Τουρκία καλή γείτονα. Λυπάμαι ως φίλος της Τουρκίας, όταν αντιλαμβάνομαι ότι σκέφτεται με όρους που είναι πίσω από την εποχή μας. Και για το Κυπριακό, όταν σκέφτεται ότι πρέπει να έχει δικαιώματα παρέμβασης, στρατεύματα κατοχής. Αυτά είναι φαινόμενα άλλης εποχής, η οποία έχει τελειώσει», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Σαφώς αναμένουμε να κάνει κάποια βήματα η Τουρκία που να δείχνουν ότι δεσμεύεται προς τις ίδιες αρχές που έχει υπογράψει όταν έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη χώρα της ΕΕ», τόνισε από την πλευρά της η κ. Μογκερίνι, η οποία παραλλήλως εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ των χωρών των Δ. Βαλκανίων.

Για το Κυπριακό η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, αφού ανέφερε ότι ο Νίκος Κοτζιάς έκανε εξαιρετική δουλειά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει επαρκής ουσία για να συνεχιστεί η διαδικασία, όταν θα είναι κατάλληλες οι πολιτικές συνθήκες».

Τόνισε τέλος ότι η ΕΕ προσβλέπει στο να υποδεχθεί «το ενωμένο νησί ως κράτος-μέλος της ΕΕ», και διευκρίνησε: «γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συνεπής, να συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι όπως ορίζεται για το τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα