Κουκουλωμένα κάτω από τα στρώματα €15-20 δισ.  

ME ΒΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ EUROBANK…

Με το ρίσκο της ενδεχόμενης κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και κυρίως λίγο πριν από την επιβολή πέρσι το καλοκαίρι των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, παρατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο κύμα φυγής καταθέσεων από τα τραπεζικά χρηματοκιβώτια.

Πολλές φορές με… προορισμό το «πατροπαράδοτο» στρώμα του σπιτιού τους οι Έλληνες προσπάθησαν σε αρκετές περιπτώσεις να φυγαδεύσουν τις οικονομίες τους εκτός τραπεζικού συστήματος κι αυτό το ποσό εκτιμάται ότι σήμερα αγγίζει τα 15-20 δισ. ευρώ.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε σχετική μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα η τράπεζα Eurobank και τιτλοφορείται «Η ελληνική οικονομία ένα χρόνο μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και τα διδάγματα από την εμπειρία της Κύπρου».

Την έκθεση επιμελήθηκαν οι οικονομολόγοι της Eurobank, Πλάτων Μονοκρούσος, Ιωάννης Γκιώνης, Στυλιανός Γώγος, ‘Αννα Δημητριάδου, Παρασκευή Πετροπούλου και Θεόδωρος Σταματίου, οι οποίοι μεταξύ άλλων εξηγούν πως υπό την προϋπόθεση της περαιτέρω βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και του αισθήματος εμπιστοσύνης των καταθετών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυτά τα 15-20 δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να επιστρέψουν σχετικά άμεσα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το «άμεσα» δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά ωστόσο υπάρχει και το ενθαρρυντικό δεδομένο (σ.σ. με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος)  της τάσης σταθεροποίησης που παρουσίασαν μετά από την επιβολή των capital controls oι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (μη-χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά). Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2016 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ (+0,9%) σε μηνιαία βάση και κατά 1,9 δισ. (+1,6%) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 (τον πρώτο μήνα εφαρμογής των περιορισμών). Επιπροσθέτως, υπολογίζεται ότι χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ περίπου έχουν επιστρέψει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους 12 μήνες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα