Κουνάει την μπακέτα και οι παίκτες ακολουθούν!

Σιγά μην κάνει μετεγγραφές η ΑΕΚ (που λέει ο λόγος) μετά την παράσταση που έδωσαν οι παίκτες του Γκουστάβο Πογιέτ το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ. Με επτά ποδοσφαιριστές στην αρχική ενδεκάδα προερχόμενους από την ομάδα της Football League (Ανέστης, Μπακάκης, Σοϊλέδης, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Γιόχανσον και Πλατέλλας) νίκησε 4-1 τον Ηρακλή, παρά το ότι έπαιζε με δέκα για μία ώρα!

Προφανώς, δεν μπορεί να αποτελέσει δείγμα πληρότητας ένα παιχνίδι και φυσικά ούτε ένα σερί πετυχημένων αποτελεσμάτων δικαιολογεί αδιαφορία μετεγγραφών. Το θέμα όμως με τη φετινή ΑΕΚ, έτσι όπως την έχει κατασκευάσει ο Πογιέτ, είναι ποιον ακριβώς να προσθέσεις στο ρόστερ χωρίς να διαταράξεις τις ισορροπίες; Και αναφερόμαστε στις ισορροπίες που έχει διαμορφώσει ο Ουρουγουανός τεχνικός, κάνοντας όλους τους παίκτες να αισθάνονται πολύτιμοι, ακόμη κι αν δεν νιώθουν χορτασμένοι με τα λεπτά που παίζουν.

Η ετοιμότητα των λεγόμενων «αναπληρωματικών»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στον προημιτελικό με τον Ηρακλή έπαιξαν πέντε θεωρητικά αναπληρωματικοί ποδοσφαιριστές. Ο Σοϊλέδης, ο Μπακάκης, ο Λαμπρόπουλος, ο Πλατέλλας και ο Μπουονανότε. Και τι μ’ αυτό…; Οι πέντε αυτοί παίκτες νιώθουν πολύτιμοι και πώς να μην νιώθουν όταν αγωνίζονται σε έναν θεσμό που θεωρητικά ενδιαφέρει περισσότερο την ΑΕΚ από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος; Ο Πογιέτ έχει πείσει 18 παίκτες ότι τους πιστεύει πολύ και οι παίκτες αυτοί, βλέποντας ότι δεν γίνονται μετεγγραφές, αποδίδουν όλο και καλύτερα.

Η «Α» είχε γράψει όταν προσελήφθη ο Γκουστάβο Πογιέτ πως ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Τραϊανό Δέλλα ήταν η έφεσή του στις νοκ-άουτ διοργανώσεις. Αυτό το απέδειξε περίτρανα με το κοουτσάρισμά του κόντρα στον Ηρακλή, με την ετοιμότητα των παικτών που χρησιμοποίησε και το μόνο που μένει είναι να διορθώσει το χαλάρωμα που παρουσιάζει η ομάδα στα τελευταία λεπτά των αγώνων, ίσως λογικό μετά και την τόση ενέργεια που καταναλώνουν.
Και τώρα τι;
Η ΑΕΚ απέδειξε την Πέμπτη το βράδυ ότι έχει βάθος. Χωρίς τους δύο πιο φορμαρισμένους και παραγωγικούς παίκτες του Ιανουαρίου, τον Έλντερ Μπαρμπόσα και τον Ρόναλντ Βάργκας, πέτυχε τέσσερα γκολ, τα τρία ενώ έπαιζε με δέκα παίκτες! Απέδειξε για μία ακόμη φορά το πόσο στηρίζεται στην ομαδικότητα. Πίσω από το πρώτο γκολ κρύβεται ο Μάνταλος, πίσω από το δεύτερο ο Γκάλο, ο Γιόχανσον και ο Κολοβέτσιος. Το τρίτο είναι προσωπική ενέργεια του Πλατέλλα και το τέταρτο μαγκιά του Αραβίδη. Τα γκολ φάνηκαν να είναι λίγο τυχαία, αλλά μόνο τυχαίες δεν είναι οι πονηρές εκτελέσεις φάουλ του Μάνταλου, οι προωθήσεις και οι σέντρες του Γκάλο, οι κεφαλιές και οι διεκδικήσεις της μπάλας από τον Γιόχανσον στην αντίπαλη περιοχή, το να ανεβαίνει ο Κολοβέτσιος στα στημένα, το να συγκλίνει και να σουτάρει ο Πλατέλλας και φυσικό το να φεύγει ο Αραβίδης στην πλάτη της άμυνας.

Πραγματικά, αν είναι να έρθουν παίκτες πρέπει να «κουμπώσουν» στην ομάδα, να έρθουν ως λύσεις για τα δύσκολα ματς Κυπέλλου και Play Off που θα ακολουθήσουν και να μην επιλεχθούν δύο ποδοσφαιριστές μόνο και μόνο για να μην γκρινιάζει ο κόσμος, ο οποίος παρατηρεί σαστισμένος τις μετεγγραφές του Παναθηναϊκού. Ο Πογιέτ τον έχει πείσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη ότι αξίζει το ρίσκο να προστεθούν δύο ακόμη συμβόλαια στο ρόστερ, ωστόσο δεν τον πιέζει ιδιαίτερα, καθώς είναι μάλλον ικανοποιημένος από το επίπεδο των 18 παικτών που υπολογίζει και έχει στη διάθεσή του. Ο δε πρόεδρος της Aegean είναι υποχρεωμένος να ζυγίσει τις καταστάσεις προκειμένου να δει αν συμφέρει να δαπανηθεί ένα ποσό, ενώ δεν διακυβεύεται το πρωτάθλημα, αλλά στην πραγματικότητα μόνο το Κύπελλο (που δεν έχει οικονομικά οφέλη) και η δεύτερη θέση (που δεν εξασφαλίζει συμμετοχή στους χρυσοφόρους ομίλους, παρά μόνο κρατά ζωντανό το όνειρο).
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τελικά την ΑΕΚ να παίρνει εσωτερικό χαφ (τον Ζουκουλίνι) σε μία μάλλον σοφή κίνηση, αφού κάποια στιγμή Γιόχανσον και Σιμόες θα «σκάσουν» και να εξαντλεί όλες τις παραμέτρους μέχρι να αποφασιστεί ποιος επιθετικός και ποιος εξτρέμ θα προστεθούν στο έμψυχο δυναμικό.

Ο διαιτητής Δελφάκης και ο Πογιέτ

Ο Δελφάκης τα ήθελε και τα έπαθε. Η πρώτη κίτρινη που δείχνει στον Μπακάκη είναι ασέβεια προς την ΑΕΚ. Είναι το πρώτο φάουλ του θαυμάσιου μέχρι εκείνο το λεπτό αμυντικού της Ένωσης που βρίσκει μπάλα και στη συνέχεια πόδια και είναι στην κρίση του διαιτητή να δώσει φάουλ (σωστά κατά τη γνώμη μας). Όχι όμως και κίτρινη. Απλά παρατήρηση: «Μην παίζεις τόσο δυνατά, θα σου δώσω κάρτα», ήταν η ορθή συμπεριφορά του ρέφερι και προφανώς μετά δεν μπορούσε να μην αποβάλει τον «κιτρινόμαυρο» ποδοσφαιριστή στο δεύτερο φάουλ του αδικαιολόγητα εκνευρισμένου πια Μπακάκη. Κατά τη διάρκεια του αγώνα γίνονται τέσσερα πέναλτι και υποδεικνύει το ένα. Καλό ποσοστό!
Ο Πογιέτ πρέπει να διαχειριστεί τα νεύρα των παικτών του, είναι ο δεύτερος που αποβάλλεται κι αυτό δεν είναι καλό. Έχοντας μεγαλώσει ποδοσφαιρικά στην Αγγλία, εκεί που η κάρτες βγαίνουν παραδοσιακά μετά τις πρώτες παρατηρήσεις των διαιτητών, δεν μπορούσε να χωνέψει την αποβολή του παίκτη του κι γι’ αυτό είχε τόσα νεύρα. Εν μέσω νεύρων, όμως, πραγματοποίησε πολύ καλό κοουτσάρισμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα