ΚΟΥΝΗΣΕ ΜΑΝΤΗΛΙ ο αναλώσιμος προπονητής των τίτλων

Πάνε 40 χρόνια από τότε που ο Τάκης Λεμονής φόρεσε τα ερυθρόλευκα. Το μακρινό 1978, ο 18χρονος τότε ποδοσφαιριστής κάνει το μεγάλο άλμα και φεύγει από την ομάδα της γειτονιάς του, τον Αττικό Κολωνού, παίρνοντας μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Με την ομάδα του Πειραιά ως παίκτης αγωνίσθηκε για 9 χρόνια, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα (1980, 1981, 1982, 1983, 1987) στις 174 παρουσίες του (με 22 γκολ), ενώ το 1981 γεύτηκε και την χαρά του Κυπέλλου. Το ήθος του εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων τον έκανε αγαπητό της κερκίδας, η δε αγάπη του για τον Ολυμπιακό ήταν τέτοια που όποτε χρειάστηκε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά ως προπονητής πλέον έδωσε το «παρών». Ως καλός και πιστός στρατιώτης.

Τον Απρίλιο του 2000 ο Τάκης Λεμονής έγινε βοηθός προπονητή του Ολυμπιακού και 8 μήνες μετά αφού ο Αλμπέρτο Μπιγκόν δεν τράβαγε, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας. Στα χρόνια που ακολούθησαν κλήθηκε τέσσερις φορές να πάρει την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας των «ερυθρόλευκων», όμως η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο που θα μπορούσε να εργαστεί και να επιβάλει τις απόψεις του.

Η πρόσφατη διακοπή του πρωταθλήματος προσέφερε την ευκαιρία στους ανθρώπους του Ολυμπιακού να έλθουν σε επαφή με ξένους προπονητές που θα είχαν την δυνατότητα να δώσουν κάτι παραπάνω στους πρωταθλητές και να τους οδηγήσουν σε μεγαλύτερες επιτυχίες. Ο Λεμονής εξάλλου ποτέ δεν ήταν η πρώτη επιλογή της διοίκησης του Ολυμπιακού.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήθελε από το καλοκαίρι ξένο προπονητή. Οι Πειραιώτες όμως εισέπραξαν δύο αρνητικές απαντήσεις από τους Χάβι Γκαρθία και Πάουλο Σόουζα. Παράλληλα, ο Βαγγέλης Γραμμένος δεν θέλησε να ανάψει το πράσινο φως στον Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος φερόταν ως ο πλέον ικανός να πάει με την ομάδα στο Τορίνο. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ αρνήθηκε στον Νικοπολίδη την διευκόλυνση να του επιτρέψει να πάει στον Ολυμπιακό, λίγες ημέρες πριν λήξει το συμβόλαιό του με την ομοσπονδία.

Αν ο Αντώνης Νικοπολίδης έπιανε λιμάνι, ο Ολυμπιακός θα είχε τον χρόνο να ψάξει και άλλη λύση από το εξωτερικό. Αφού αυτό δεν συνέβη και ο χρόνος πίεζε, επιστρατεύτηκε αυτός που ήξερε καλά τα λημέρια στο Αθλητικό Κέντρο του Ρέντη.

Τίτλοι τέλους για Λεμονή

Ο Τάκης Λεμονής ωστόσο ήξερε πως είναι προσωρινός. Δεν αποτελούσε πρώτη επιλογή. Κανείς δεν περίμενε όμως παραμονή Πρωτοχρονιάς πως θα σκάσει θέμα με τον 44χρονο Καταλανό Όσκαρ Γκαρσία. Οι δύο πλευρές αρχικά δεν τα βρήκαν στην διάρκεια του συμβολαίου κι έτσι ανακοινώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο πως στον πάγκο του Ολυμπιακού στον αγώνα με την Λάρισα θα βρίσκεται ο Τάκης Λεμονής. Την Πέμπτη το θέμα Γκαρσία ήλθε εντονότερα στην επικαιρότητα. Νέο δημοσίευμα, αυτήν την φορά από την «Mundo Deportivo», εμφάνιζε τον ατζέντη του προπονητή, Ζοσέπ Μαρία Ορομπίτγκ, να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού στο ξενοδοχείο «Rey Juan Carlos I» στην Βαρκελώνη, και να έρχεται σε πλήρη συμφωνία ώστε ο πρώην τεχνικός της Σεντ Ετιέν να αναλάβει τους «ερυθρόλευκους».

Σε συνέχεια των παραπάνω πληροφοριών, διαρροών και φημών, από την ΠΑΕ Ολυμπιακός έγινε την Πέμπτη το απόγευμα και επίσημα γνωστό ότι διακόπτεται η συνεργασία με τον Τάκη Λεμονή. Η ΠΑΕ τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του και του πρότεινε να συνεχίσει σε άλλο πόστο του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ο Έλληνας κόουτς κατηγορήθηκε όχι τόσο για τα λάθη επιλογών και στρατηγικής στους αγώνες, όσο για την κατάσταση στα αποδυτήρια. Αποκορύφωμα το κρούσμα απειθαρχίας του Σεμπά, ο οποίος στο εντός έδρας ματς με την Γιουβέντους έφυγε χωρίς άδεια από το «Γ. Καραϊσκάκης» στην διάρκεια του β΄ ημιχρόνου κι ενώ είχε αντικατασταθεί στην ανάπαυλα. Ο Τάκης Λεμονής απάντησε με καψώνι σε αυτήν την κίνηση του Βραζιλιάνου ακραίου! Αρχικά τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για το Αγρίνιο, αλλά στην συνέχεια τον απέκλεισε από την 18άδα του αγώνα με τον Παναιτωλικό. Η διοίκηση όμως ήθελε δραστικότερα μέτρα. Και για τον Σεμπά, αλλά και για άλλους που εμφανίζουν πειθαρχικά παραπτώματα. Όταν όμως αισθάνεσαι πως βαδίζεις σε χαλί που ανά πάσα στιγμή θα στο τραβήξουν, πώς να επιβάλεις κανόνες; Οι ποδοσφαιριστές γνώριζαν πως ο Λεμονής μέρα με την ημέρα θα χαιρετούσε. Γι’ αυτό και αντιδρούσαν στις αποφάσεις του, χωρίς να τον υπολογίζουν όσο θα έπρεπε. Όπως αντίθετα θα σέβονται τον Όσκαρ Γκαρσία. Τον προπονητή, που θα πάρουν οι Πειραιώτες, προσφέροντάς του εμπιστοσύνη. Πριν χτυπήσουν για… πέμπτη φορά την πόρτα του Λεμονή.

Οι τέσσερις φορές του sir Taki

Τάκης Λεμονής, η επιστροφή… νούμερο 4! Ο Έλληνας προπονητής κλήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 να κάνει… ακόμα ένα ντεμπούτο σε θητεία στον πάγκο του Ολυμπιακού, σε μια απαιτητική περίοδο για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός ήταν στο -5 από την κορυφή, είχε χάσει το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς και ο Λεμονής έπεσε με το «καλημέρα» στα βαθιά, καθώς οι Πειραιώτες έπαιξαν στο Τορίνο απέναντι στην Γιουβέντους., όπου η ήττα 2-0 ήλθε φυσιολογικά από την μεγάλη κυρία του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Ο 57χρονος τεχνικός κλήθηκε να επιστρέψει στο σπίτι του για να το νοικοκυρέψει. Το είχε ξανακάνει, είχε το know how και δήλωσε έτοιμος για ακόμα μία πρόκληση. Τρεις ακόμη φορές ο Τάκης Λεμονής επιστρατεύθηκε να βγάλει ασπροπρόσωπο τον Ολυμπιακό. Τον Νοέμβριο του 2000 είχε κάνει το αρχικό του ντεμπούτο στο 2-2 με την Λίβερπουλ για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Πήρε δύο πρωταθλήματα, αλλά το 2002 έφυγε από τους «ερυθρόλευκους» και πήγε στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Τον Ιανουάριο του 2007 βρέθηκε ξανά στον πάγκο αρχίζοντας με 0-0 απέναντι στην Ξάνθη. Κατέκτησε και πάλι το πρωτάθλημα το 2007 καθώς και το Σούπερ Καπ, αλλά στις 11 Μαρτίου 2008 αντικαταστάθηκε από τον Χοσέ Σεγκούρα Ρίους.

Η… τρίτη και καλύτερη, καθώς είναι η μοναδική που γεύτηκε στην πρώτη του την χαρά της νίκης, ήταν την Πρωταπριλιά του 2017 όταν ο Ολυμπιακός λύγισε 2-1 τον Πλατανιά. Τότε αντικατέστησε τον… υπηρεσιακό Βούζα, μετά την απόλυση του Μπέντο. Αποχώρησε ως πρωταθλητής με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, για να επιστρέψει 5 μήνες αργότερα, την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, αντικαθιστώντας τον Μπέσνικ Χάσι.

Η τέταρτη θητεία του φάνταζε πιο απαιτητική. Ο Τάκης Λεμονής είχε ένα βουνό να ανέβει με στόχο το αυτονόητο για τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια. Την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ενός πρωταθλήματος που για τον Ολυμπιακό θα είναι το όγδοο συνεχόμενο. Τον άφησε στην κορυφή. Από πού θα τον πάρει την επόμενη φορά που θα κληθεί να τον κρατήσει όρθιο;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα