Κουρδικό «τσουνάμι» φοβάται το Βερολίνο

ΣΤΑ «ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ» ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Την εκτίμησή του ότι η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για το προσφυγικό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μαζική είσοδο Κούρδων στη Γερμανία εξέφρασε την Κυριακή (20/3) μια εξέχουσα φυσιογνωμία του βαυαρικού αδελφού κόμματος των συντηρητικού μπλοκ της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας και μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Markus Söder, ο οποίος δήλωσε τα εξής χαρακτηριστικά στο ZDF:

«Θα οδηγήσει (σ.σ. η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας) τελικά σε μεγαλύτερη μετανάστευση, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη η απελευθέρωση των  θεωρήσεων. Πολλοί, πολλοί Κούρδοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από την τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσαν να έρθουν στη Γερμανία».

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της CSU Horst Seehofer δήλωνε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild ότι η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας «δεν ήταν μια σημαντική ανακάλυψη, αλλά μάλλον ένα ενδιάμεσο βήμα στο δρόμο για μια βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση» και πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος η Γερμανία να φέρει και πάλι το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων.

Ο Horst Seehofer ξεκαθάρισε ακόμη ότι η CSU, η οποία έχει εδώ και καιρό εκφράσει τον σκεπτικισμό της για την επιθυμία της Τουρκίας να εισέλθει στην Ε.Ε., δεν θα δεχόταν να απελευθερωθούν οι θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες, διότι αυτό «θα μετέφερε τα εσωτερικά προβλήματα  της Τουρκίας στην Γερμανία».

(ΠΗΓΗ: EurActiv.gr – Reuters)

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα