«Κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις κατά 6%

Προ των πυλών είναι το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις κατά 6% το 2016 και και περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό προβλέπει το νέο ασφαλιστικό που παρουσιάζεται από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο στο Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής με στόχο να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το το σχέδιο για τις επικουρικές προβλέπει νέες κλιμακωτές μειώσεις, 6% κατά μέσο όρο, για συντάξεις μεγαλύτερες από 100 ευρώ.

Ήδη ο νέος κρατικός προϋπολογισμός (2016) προβλέπει ότι η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες θα κυμαίνονται στο 0,5% για εργοδότες και ίσο ποσοστό για εργαζομένους. Αυτό σημαίνει ότι θα ανέλθουν από 3% + 3% στο 3,5% για εργοδότες και 3,5% για εργαζομένους οι εισφορές που θα αποδίδονται υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.

Στο σκέλος των περικοπών υπολογίζεται ότι μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά περίπου 400.000 συνταξιούχοι που προέρχονται κυρίως από το Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα καταστεί δυνατό να εξοικονομηθούν έως και 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) είχε προϋπολογίσει για το 2015 μειώσεις συντάξεων 8% την 1/1/15 και επιπλέον 7% την 1/7/15, λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ η μόνη χρηματοδότηση που έλαβε το ενιαίο ταμείο ήταν 120 εκατ. (50 εκατ. το 2014 και 70 εκατ. το 2015) από τον Λογαριασμό Ειδικής Εισφοράς, στον οποίο η ετήσια συνεισφορά των συνταξιούχων του ξεπερνά τα 125 εκατ.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» η αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ξεπερνά το 2:1 και τα αποθεματικά του ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ ενώ οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα