«Κούρεμα» στο αφορολόγητο και αλλαγές στις κλίμακες

Προ των πυλών είναι οι αλλαγές στην κλίμακα φόρου , μετά από απαίτηση των δανειστών, κάτι που σημαίνει ότι έρχονται επιπλέον φόροι για τους περισσότερους και ιδίως για όσους έχουν ένα μεσαίο εισόδημα. Παράλληλα το κουαρτέτο ζητά μείωση έως και 50% στο αφορολόγητο.

Οι πιστωτές αξιώνουν επιπλέον φορολογικά μέτρα ζητώντας να μειωθούν στο ελάχιστο οι φοροαπαλλαγές, καθώς επί της ουσίας ζητούν μέτρα στο 1% του ΑΕΠ, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό κενό.

Μάλιστα, τα σενάρια για τη μείωση του αφορολόγητου ρίχνουν την έκπτωση του φόρου ως και κάτω από το 50% με το επικρατέστερο να θέλει μείωση από τις 9.550 ευρώ που είναι σήμερα στις 7.000 κάτι που με τη σειρά του θα σημάνει μείωση της έκπτωσης του φόρου από τα 2.100 στα 1.500 ευρώ, ενώ το χειρότερο σενάριο θέλει μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου, με την έκπτωση φόρου να πέφτει στα 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως και να έχει στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια αύξηση στον φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ για τους φορολογούμενους.

Επίσης και με τη μείωση του αφορολόγητου στις 7.000 ευρώ σημαίνει πως θα πληρώνουν φόρο όσοι έχουν ελάχιστο εισόδημα της τάξης των 600 ευρώ.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα πρόκειται για σημαντική αύξηση του φόρου για όσους έχουν εισόδημα από 7.000 ως και 25.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή όλους εκείνους που είχαν ουσιαστική μείωση από την ύπαρξη του αφορολόγητου.
Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να μην αποδέχεται αυτή την πρόταση, αφού γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο θα τινάξει στον αέρα τους ήδη βεβαρημένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η κυβέρνηση προτείνει τη θέσπιση νέων φορολογικών συντελεστών με περισσότερες κλίμακες για τη φορολογία εισοδήματος τόσο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο να επιβαρυνθούν όσοι έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα