Κούρσα για δύο

Σε κούρσα για δύο μονομάχους εξελίσσεται η μάχη της περιφέρειας Αττικής. Ο Γιάννης Σγουρός και η Ρένα Δούρου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, έχουν σαφές προβάδισμα για να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Εξάλλου, αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι τόσο η Ρένα Δούρου, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούν τον Γιάννη Σγουρό, αφήνοντας εκτός κάδρου τον υποψήφιο της Ν.Δ., Γιώργο Κουμουτσάκο, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν στο τέλος να κερδίσουν την περιφέρεια Αττικής που θεωρείται ως μέγιστο θέμα τιμής για την Κουμουνδούρου.

Όμως, παρά την προσπάθεια, ο Γιάννης Σγουρός όχι μόνο δεν χάνει από τη δυναμική του, αλλά αντίθετα πείθει όλο και περισσότερους, καθώς το πλεόνασμα των 313 εκατομμυρίων ευρώ αποδεικνύεται το μεγαλύτερο χαρτί τού νυν περιφερειάρχη. Ήδη στην κοινωνία έχει περάσει τα όσα είπε ο Γ. Σγουρός στο περιφερειακό συμβούλιο την Τρίτη το απόγευμα. «Συγγνώμη που δεν χρεοκοπήσαμε την περιφέρεια Αττικής», ήταν η ατάκα του Σγουρού και άφησε με ανοιχτό το στόμα ακόμη και τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, στην ομιλία του έδωσε και το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η προεκλογική του καμπάνια, όταν στο τέλος του μήνα ανακοινώσει κι επισήμως την υποψηφιότητά του: «Δεν προσθέσαμε ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο έλλειμμα, που επέβαλε στους Έλληνες τρομερές και άδικες θυσίες».

Η πλευρά της Δούρου εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα χρήματα τα πάρκαρε η περιφέρεια, ενώ ισχυρίστηκε πως «ενώ στον προϋπολογισμό της περιφέρειας υπάρχει πρόβλεψη για κονδύλι 500.000 ευρώ για σίτιση απόρων σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, οι δαπάνες ήταν μηδέν! Όπως μηδέν ήταν και οι δαπάνες στον κωδικό 5219Α για διατροφή απόρων». Η απάντηση του Σγουρού ήταν άμεση, υποστηρίζοντας πως με βάση τον «Καλλικράτη», «αυτή είναι αρμοδιότητα των δήμων», αποδεικνύοντας ότι η Δούρου έχει μεσάνυχτα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Φυσικά, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τον λαϊκισμό του κόμματός της και υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. «Φυσικά όσοι είναι έξω από τον χορό μπορούν να λένε όσα τραγούδια θέλουν», είναι η απάντηση συνεργατών του Σγουρού, οι οποίοι εκτιμούν πως οι πολίτες της περιφέρειας Αττικής όχι μόνο θα αναγνωρίσουν το έργο που έχει γίνει, αλλά θα δικαιώσουν τον νυν περιφερειάρχη για το νοικοκυριό στα οικονομικά της περιφέρειας.

Πού πήγαν τα χρήματα

Ο Γ. Σγουρός στον απολογισμό του στο Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις στους ισχυρισμούς Δούρου και Κουμουτσάκου σχετικά με το πλεόνασμα: «Ναι, παρκάραμε τα χρήματα σε έργα. Παρκάραμε 121 εκατ. ευρώ στην κατασκευή 65 παιδικών σταθμών. Παρκάραμε 450 εκατ. ευρώ σε έργα οδοποιίας. Παρκάραμε 370 εκατ. ευρώ στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Παρκάραμε 50 εκατ. ευρώ σε έργα Πολιτισμού. Παρκάραμε 175 εκατ. ευρώ για υποδομές Εκπαίδευσης. Παρκάραμε 148 εκατ. ευρώ για αθλητικές υποδομές. Παρκάραμε 130 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρκάραμε 217 εκατ. ευρώ για έργα επεξεργασίας λυμάτων. Κάθε έργο έχει κωδικοποιημένο όλο το ποσό του προϋπολογισμού του και εκτελείται κανονικά έχοντας από την αρχή εξασφαλισμένη όλη τη χρηματοδότησή του. Δεν λειτουργούμε με “έναντι”… Δεν παρκάραμε τα χρήματα ούτε σε ομόλογα, ούτε σε προβολή, ούτε σε γιορτές. Δεν παρκάραμε τη λογική…»

Φυσικά, δεν άφησε στο απυρόβλητο τόσο τη Ρ. Δούρου, όσο και τον Γ. Κουμουτσάκο, τους οποίους φωτογράφισε δίχως να τους κατονομάσει: «Δεν μπορεί το πρωί να εμφανίζεσαι στα τηλεοπτικά πάνελ ως αυτοδιοικητική λύση, και το βράδυ να περιμένεις το ραβασάκι με την κομματική γραμμή. Αντιμνημονιακός υποψήφιος με αυτοδιοικητική προβιά δεν γίνεται. Ούτε κομματικός υποψήφιος με αυτοδιοικητική άγνοια».

Αναφορά, όμως, έκανε και στη στήριξη των δημάρχων της Αττικής στο πρόσωπό του, λέγοντας ότι δεν έχει ακούσει «έναν δήμαρχο, να βγαίνει και να λέει ότι ο Σγουρός τον κορόιδεψε. Ότι συμφωνήσαμε κάτι και δεν το έκανα. Ότι εντάξαμε ένα έργο στο τεχνικό μας πρόγραμμα και μετά το ακυρώσαμε, γιατί δεν είχαμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του. Ότι του συμπεριφέρθηκα με βάση κομματικά κριτήρια. Για μένα αυτή είναι η καλύτερη αναγνώριση. Ηθική, πολιτική και αυτοδιοικητική», κατέληξε.

Οι προτάσεις

Ένα άλλο πεδίο στο οποίο κατηγορείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Σγουρός είναι το Ελληνικό, αλλά και το θέμα των προσφυγικών κατοικιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι νέες προτάσεις Σγουρού, όμως, φαίνεται ότι έπιασαν στον ύπνο τους αντιπάλους του και ειδικά τους φωστήρες της Κουμουνδούρου.

Για το Ελληνικό ο περιφερειάρχης ζήτησε από την κυβέρνηση να μην ξεπουληθεί. Τάσσεται υπέρ της παραχώρησης της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά με τίμημα που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία του ακινήτου. Ο περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε ότι η πώληση του Ελληνικού θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και με όρους που θα είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου. «Το Ελληνικό δεν πρέπει να παραδοθεί με χαμηλή τιμή. Είμαι υπέρ της πλήρους αξιοποίησης του Ελληνικού, όχι όμως να πεταχτεί έτσι».

Σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές κατοικίες, πρότεινε να παραχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ την περιοχή στην περιφέρεια Αττικής, η οποία θα την αξιοποιήσει και θα την αναπλάσει. Και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ας τις πουλήσουν σε εμάς».

Σχέδια και κινήσεις εντυπωσιασμού

Από την πλευρά της η Ρ. Δούρου έκανε την κίνηση εντυπωσιασμού να παραιτηθεί από βουλευτής, ενώ υποστηρίζει τη σημασία ενός Ρυθμιστικού Σχεδίου. Φυσικά, για να χαϊδέψει αφτιά τάχθηκε στο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Αθήνας και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας. Ταυτόχρονα για μία ακόμη φορά τάχθηκε κατά της αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου και των ιδιωτικών επενδύσεων. Η ίδια προσπάθησε να τα μπαλώσει, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι κατά της επιχειρηματικότητας, όπως θέλουν να προβάλλουν τα διαπλεκόμενα Μέσα Ενημέρωσης, όμως «εμείς θέλουμε επιχειρηματίες που θα σέβονται εργαζομένους και περιβάλλον», και πάντως όχι με λεόντειες συμβάσεις.

Στον αντίποδα η Δύναμη Ζωής διεκδικεί για την περιφέρεια Αττικής «έναν συνολικό, ουσιαστικό και δημοκρατικά διευρυμένο, ρυθμιστικό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό – τριπλό εργαλείο: ανάπτυξης, καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων και προστασίας του περιβάλλοντος. Και παράλληλα έναν σχεδιασμό – ασπίδα της ιστορίας, της παράδοσης και της απαράμιλλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής. Για την υλοποίηση του ρυθμιστικού αυτού σχεδιασμού απαιτείται η ανασύσταση ενός αυτόνομου φορέα, όπως ήταν ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της Περιφέρειας, με διεύρυνση της συμμετοχής της και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Δηλαδή φορέων, κινημάτων, τόσο στη φάση της κατάρτισης όσο και παρακολούθησης της εφαρμογής του σχεδιασμού». Βέβαια, εν μέσω τέτοιας κρίσης η Ρ. Δούρου επιμένει σε μία χρεοκοπημένη αντίληψη, σε τακτικές που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το χάλι.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα