Κράμερ εναντίον Κράμερ…

Μία αίτηση που κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών πριν από περίπου 10 ημέρες –την Τρίτη 1η Νοεμβρίου– έμελε να προκαλέσει νέα μποφόρ στα ήδη ταραγμένα νερά που επικρατούν στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Ο λόγος; Οι αιτούντες της ιστορίας ζητούν τη σύσταση μίας νέας αυτοτελούς δικαστικής ένωσης με τη διακριτική ονομασία «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων». Οι πρωτοβουλίες και η συλλογή υπογραφών για να λάβει σάρκα και οστά το παραπάνω εγχείρημα ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, όπως τουλάχιστον αποκάλυψε πριν από μερικά 24ωρα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό έχει ανέβει στα… κεραμίδια.

Η οξύτητα της ενόχλησης της ΕΔΕ (σ.σ. πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης) αποτυπώνεται με τον πλέον ευδιάκριτο τρόπο στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικαστικοί λειτουργοί την περασμένη Τρίτη (8/11) και στην οποία χαρακτηρίζουν διασπαστική την κίνηση, αρνούμενοι τη δημιουργία δικαστών δύο ταχυτήτων. «Δείχνει» μάλιστα η ΕΔΕ την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ως μία εκ των πρωτεργατών της δημιουργίας της νέας Ένωσης, πρόεδρος της οποίας λέγεται ότι θα είναι ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γεράσιμος Φουρλάνος,.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκτιμά ότι ο χρόνος που εκδηλώθηκε η κίνηση διαφοροποίησης δεν είναι τυχαίος, ισχυριζόμενη ότι σε κάποιους συναδέλφους δεν άρεσε η ανεξάρτητη –όπως χαρακτηρίζεται– πορεία που χάραξε το νέο προεδρείο της ΕΔΕ. «Και επειδή δεν κατάφεραν να έχουν μια Ένωση στα μέτρα τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα!» σημειώνουν με νόημα.

Αναρωτιούνται γιατί…
Σύμφωνα πάντα με την ΕΔΕ, οι καταστατικοί σκοποί τής υπό σύσταση «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων» είναι ακριβώς ίδιοι με τους σκοπούς της υπάρχουσας Ένωσης. Εξηγούν, μάλιστα, ότι οι ανώτεροι και ανώτατοι δικαστές υπερεκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της ΕΔΕ (καθώς 7 από τα 15 μέλη του ανήκουν σ’ αυτούς), ευρισκόμενοι σε κρίσιμες θέσεις του προεδρείου όπως οι θέσεις του α΄ και β΄ αντιπροέδρου, καθώς και του γενικού γραμματέα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΔΕ αναρωτιέται: «Ποιος είναι τότε ο λόγος δημιουργίας μιας νέας Ένωσης; Ποια είναι τα αιτήματά τους που δεν ικανοποίησε ή δεν προώθησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων;» Και σπεύδουν να απαντήσουν δηκτικά: «Είναι αλήθεια ότι δεν συναινέσαμε και αντιδράσαμε έντονα όταν τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το αντισυνταγματικό αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών».

Στη Θάνου τα βέλη
Κι εδώ είναι που τα βέλη των δικαστών έχουν ως στόχο την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου. Θυμίζεται ότι στα μέσα Οκτωβρίου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων στο Μαξίμου είχε προκαλέσει σάλο εξαιτίας των διαρροών ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών κατά τρία χρόνια, πέραν δηλαδή των 67 που επιτάσσει το Σύνταγμα.

Η ΕΔΕ είχε και τότε επικρίνει με ένταση όσους άνοιξαν το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία «προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί».

Έτσι και τώρα, λοιπόν, η ΕΔΕ «βλέπει» το ίδιο κίνητρο (σ.σ. την ετσιθελική παράταση της θητείας δικαστών) και τους ίδιους –έστω κι αν δεν τους ονοματίζει– πρωταγωνιστές, λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ίδρυσης νέας Δικαστικής Ένωσης έχει ονοματεπώνυμο. Και είναι απογοητευτικό, συνάδελφοι που καταξιώθηκαν και αναδείχθηκαν μέσα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να πρωτοστατούν τώρα στην διάσπασή της».

Επίσημη απάντηση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου δεν υπάρχει. Όλη αυτή την περίοδο η κα Θάνου έχει αρκεστεί στη δήλωση ότι δεν ζήτησε ποτέ επέκταση των συνταξιοδοτικών ορίων των δικαστών με κάποιου είδους μεταβατική νομοθετική ρύθμιση και ότι διαστρεβλώθηκαν οι θέσεις της. Αξίζει, ωστόσο, να υπογραμμιστούν δύο στοιχεία:

Αφενός η «επαναπροώθηση» του ζητήματος της αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, ώστε να μπορούν να αποχωρούν στα 70 έτη από τα 67 που είναι το σημερινό όριο, φέρεται να είναι στρατηγικός στόχος τής υπό δημιουργία νέας δικαστικής ένωσης.

Αφετέρου η 66χρονη σήμερα (γεννημένη το 1950 στη Χαλκίδα) ανώτατη δικαστικός θα πρέπει έως το τέλος του Ιουνίου του 2017 να αποχωρήσει από τη θέση της και μάλλον δεν θα τη δυσαρεστούσε ενδεχόμενη αλλαγή των δεδομένων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα