Κρίση και στο Ποτάμι

Τελικά η υπόθεση Μουζάλα δεν προκάλεσε κρίση μόνο στην κυβέρνηση μετά την απαίτηση Καμμένου για την αποπομπή του υπουργού αρμόδιου για το Μεταναστευτικό. Φαίνεται ότι οδηγεί στα άκρα και τις σχέσεις του Ποταμιού με τον Χάρη Θεοχάρη.

Το Ποτάμι με ανακοίνωση του τόνισε ότι: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς. Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα».

Όμως ο πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε χαρακτηριστικά πως  “ένα λάθος τέτοιου μεγέθους δε μπορεί να λυθεί, παρά μόνο με την παραίτηση του υπουργού. Είναι ένα σοβαρό ατόπημα που θέτει σε κάποιο κίνδυνο τις θέσεις της χώρας στο ζήτημα αυτό”.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης σημείωσε: “Ας πούμε όμως ότι είναι μια γκάφα και πως με μια συγγνώμη και μια παραίτηση μπορεί να λυθεί. Αυτό που δε μπορεί να λυθεί είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να συντονίσει την κατάσταση. Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των προσφύγων, δεν ξέρει πόσοι μπήκαν και πόσοι βγήκαν από τα Σκόπια, αφήνει ανθρώπους στη λάσπη έρμαια επιτήδειων να τους πετάν φυλλάδια χωρίς να προφέρει αξιοπρεπή διαβίωση”.

Η διαφοροποίηση Θεοχάρη  προκάλεσε αναταραχή και αρκετοί μέσω των social media ζήτησαν την διαγραφή του. Ωστόσο από την Σεβαστουπόλεως αρκέστηκαν να επαναλάβουν ότι «το Κίνημα εκφράζεται από τα όργανα του», συμπληρώνοντας με μια δόση χιούμορ: «Και βέβαια μας χωρίζει άβυσσος από τις προτάσεις Καμμένου». Αργότερα προφανώς λόγω και των αντιδράσεων ο κ. Θεοχάρης προέβη σε διευκρινιστική ανάρτηση στο Facebook, όπου επεχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ωστόσο, επέμεινε ότι το λεκτικό ατόπημα είναι λόγος παραίτησης, προσθέτοντας ότι υφίστανται και άλλοι σοβαρότεροι λόγοι.

Ο Κύρκος

Την ώρα που στο εσωτερικό υπήρξε η διαφοροποίηση του Θεοχάρη ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μίλτος Κύρκος σε συνέντευξή του στο BBC ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι οι ελπίδες μας για το προσφυγικό βασίζονται σε τρεις πυλώνες που μπορούν να δημιουργήσουν τα θεμέλια για τη λύση του: στην καταγραφή, στην επανεγκατάσταση και στην επιστροφή.

Στην καταγραφή: Όσοι μπαίνουν στην ΕΕ θα πρέπει να καταγράφονται και τα δεδομένα να συσχετίζονται με τις βάσεις δεδομένων που έχουμε.
Στην επανεγκατάσταση, με την έννοια της φιλοξενίας όλων αυτών των προσφύγων που έρχονται από ζώνες πολέμου σε όλες τις χώρες της ΕΕ εθελοντικά και από τις δύο πλευρές και
Στην επιστροφή όλων αυτών που δεν δικαιούνται άσυλο που είναι οικονομικοί μετανάστες. Θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία και από εκεί στις χώρες από όπου προέρχονται.
Δυστυχώς επισημαίνει επιπλέον με δηλώσεις του στο Στρασβούργο ο κ. Κύρκος η κατάσταση στο προσφυγικό έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρας μας και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν αλλά δεν έχουν βρει λύση.
Ανέφερε επίσης πως θα πρέπει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ να συγκεκριμενοποιήσουν και να δώσουν απαντήσεις σε κάθε λεπτομέρεια και πως να εξασφαλίσουν όχι μόνο τη διακοπή των προσφυγικών ροών αλλά να εξασφαλίσουν πως και οι πρόσφυγες ένα ένας θα μπορούν να μπουν στον μηχανισμό επανεγκατάστασης και να διασωθούν και από εκεί και πέρα οι ροές των οικονομικών μεταναστών να σταματήσουν αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που έρχονται στο έδαφός μας να προασπίζονται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα