Κρίση –προπονητικής– ταυτότητας στους μεγάλους της Ευρώπης

Ο κόσμος αλλάζει. Αν θα καταλήξει σε ένα καλύτερο επίπεδο, ή θα πρέπει να επανατοποθετηθούμε άπαντες ως ρόλοι και ως οντότητες, δεν μπορεί να το γνωρίζει κανένας. Τα σημάδια, πάντως, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Το ποδόσφαιρο καταλαμβάνει ένα ικανό ποσοστό συμμετοχής στον κόσμο, αν και όχι απαραίτητα σημαντικό.

Ωστόσο ακολουθεί. «Τρέχει» παράλληλα, προσαρμόζεται, εξελίσσεται, διαμορφώνεται ανάλογα με όσα συμβαίνουν στην τρελή αυτή πορεία που έχει χαράξει η ανθρωπότητα. Μία ανθρωπότητα που αναζητεί νέα ταυτότητα, νέες διεξόδους, ίσως και μέσα από εξαιρετικά επικίνδυνες ατραπούς. Το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, όντας σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίο ρυθμό, που αναθεωρεί τα δεδομένα του, που επιχειρεί να διαμορφώσει ένα άλλο τοπίο, μία διαφορετική πραγματικότητα. Η κρίση που διέρχεται από άκρη σε άκρη ο πλανήτης έχει επηρεάσει δομικά το ποδόσφαιρο, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, με τα σκάνδαλα στη FIFA και την UEFA, που οδήγησαν στην παραπομπή των προέδρων τους, Γιόζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί, όσο και σε επίπεδο κορυφαίων συλλόγων. Κλαμπ με τεράστια ιστορία αναζητούν νέες ταυτότητες, προκειμένου να διατηρηθούν σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο. Ο σχεδιασμός τους ξεκινά από τον προπονητή, η παρουσία του οποίου έχει αποδειχθεί κάτι παραπάνω από κομβική για όλα τα πρωταθλήματα, εκτός από την Ελλάδα, βεβαίως-βεβαίως, που πιστεύουμε σε έναν… άλλο θεό!
Όπως και να έχει, σύλλογοι με τεράστια ιστορία, με πορείες απόλυτα πετυχημένες, διέρχονται μία περίοδο αλλαγών και αναζήτησης νέας ταυτότητας. Οι αποφάσεις είναι κρίσιμες, τα εκατομμύρια που παίζονται πολλά και το ενδιαφέρον εκατομμυρίων οπαδών τους έχει χτυπήσει «κόκκινο». Ξεχωρίσαμε τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα…

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
Η αποχώρηση του σερ Άλεξ Φέργκιουσον προκάλεσε μεγάλη κρίση ταυτότητας στους «κόκκινους διάβολους». Η ομάδα δοκίμασε αρχικά τη λύση του Ντέιβιντ Μόουζες, ο οποίος είχε δείξει εξαιρετικά στοιχεία στον πάγκο της Έβερτον. Το πείραμα όχι μόνο απέτυχε, αλλά η ομάδα του Μάντσεστερ πραγματοποίησε τη χειρότερη σεζόν της τα τελευταία 30 –τουλάχιστον– χρόνια. Τον Σκωτσέζο διαδέχθηκε ο Ολλανδός Λουίς Φαν Γκάαλ. Ο διακεκριμένος κόουτς άρχισε να διώχνει τους πάντες και να παίρνει άλλους στη θέση τους. Ξόδεψε σε δύο καλοκαίρια σχεδόν 400 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές, για να κινδυνεύει να μείνει εκτός τετράδας στην Premier League και να αποκλειστεί από τους ομίλους του Champions League. Ήδη θεωρείται παρελθόν και το ζητούμενο για τους «μπέμπηδες» είναι η επιλογή της επόμενης μέρας. Η Γιουνάιτεντ είναι χωρισμένη στα δύο, καθώς οι μισοί προκρίνουν τη λύση του Ζοσέ Μουρίνιο και οι άλλοι μισοί, μεταξύ των οποίων και ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, απορρίπτουν τον Πορτογάλο και προτείνουν να δοθεί η ευκαιρία στον μέχρι πρότινος άσο της ομάδας, Ράιαν Γκιγκς.

ΤΣΕΛΣΙ
Οι «μπλε» του Λονδίνου έπεσαν πολύ έξω στις εκτιμήσεις τους για τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος όχι μόνο δεν κατάφερε να «κτίσει» μία ομάδα πενταετίας, όπως ήταν ο στόχος, αλλά πέτυχε το αδιανόητο. Να κατακτήσει το πρωτάθλημα τη μία σεζόν και να κινδυνεύει με υποβιβασμό την επομένη, παρ’ ότι δεν έφυγε κανείς βασικός και ενισχύθηκε το ρόστερ με πολύ σημαντικούς παίκτες. Ως εκ τούτου, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς απομάκρυνε τον Μουρίνιο και στη θέση του έφερε τον πιστό του φίλο, Γκους Χίντινγκ, μέχρι να βγει η σεζόν. Η επόμενη μέρα; Προς το παρόν είναι άγνωστο. Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της βρετανικής ομάδας φέρεται να έχει καταλήξει σε δύο επιλογές, η μία εκ των οποίων θα είναι η τελική. Στον Ντιέγκο Σιμεόνε, που βρίσκεται στον πάγκο της Ατλέτικο Μαδρίτης και κοστίζει ακριβά η αποδέσμευσή του, και στον Αντόνιο Κόντε, ο οποίος καθοδηγεί την Εθνική Ιταλίας, μετά το απολύτως πετυχημένο πέρασμά του από τη Γιουβέντους. Πού θα κάτσει η μπίλια; Ο καιρός θα δείξει…

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Η… έμπνευση του Φλορεντίνο Πέρεθ να τα «σπάσει» με τον Κάρλος Αντσελότι και στη θέση του Ιταλού να φέρει τον αμφισβητούμενο –διαχρονικά– Ράφα Μπενίτεθ, δεν κόστισε μόνο την κάκιστη φετινή πορεία της «βασίλισσας» στο πρωτάθλημα, αλλά ενδεχομένως να κοστίσει και την ίδια την καρέκλα για τον Ισπανό πρόεδρο. Μετά από πιέσεις, ο Μπενίτεθ απομακρύνθηκε άρον-άρον και στη θέση του ανέλαβε ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος είναι μεν μία τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα, εντούτοις όμως πραγματοποιεί τα πρώτα του βήμα στον χώρο της προπονητικής. Ήδη έχουν αρχίσει σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι στους Μαδριλένους. Να μείνει ο Ζιντάν ή να επιλεγεί ένας πιο έμπειρος προπονητής; Να ρισκάρουν με μοντέλο τύπου Γκουαρδιόλα ή να πάνε σε δοκιμασμένες λύσεις;

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Στη συγκεκριμένη περίπτωση επικρατεί το χάος. Όλα ξεκίνησαν πριν καιρό με την παρουσία του Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος γέμισε το ρόστερ με… 80 παίκτες, ανέβασε το κόστος λειτουργίας στον… θεό και όταν πια αποχώρησε ανέλαβε στη θέση του ο άτολμος και λίγος, όπως αποδείχθηκε, Μπρένταν Ρότζερς. Η Λίβερπουλ αναζητεί λύση εδώ και χρόνια, αλλά οι επιλογές της διοίκησης αποδεικνύονται… αυτοκαταστροφικές. Εδώ και λίγους μήνες, το τιμόνι της ομάδας δόθηκε στον Γερμανό Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος έστησε το θαύμα αυτό που ονομάζεται Μπορούσια Ντόρτμουντ. Θέμα ικανοτήτων δεν τίθεται. Ωστόσο ο Κλοπ χρειάζεται χρόνο. Πολύ χρόνο. Θα του δοθεί;

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ
Τα τελευταία χρόνια οι «βαυαροί» βρήκαν την… υγειά τους με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο τους. Ο Καταλανός, όμως, θα αναζητήσει νέες περιπέτειες από το καλοκαίρι, καθώς συμφώνησε να αναλάβει τη Μάντσεστερ Σίτι, δοκιμάζοντας τις ικανότητές του και στην Premier League. Η δε γερμανική ομάδα συμφώνησε με τη σειρά της με τον Κάρλος Αντσελότι. Έναν προπονητή εκ διαμέτρου αντίθετης φιλοσοφίας με εκείνη του Γκουαρδιόλα, ο οποίος οπωσδήποτε θα αλλάξει τα πάντα, ώστε να διαμορφώσει την ομάδα πάνω στα δικά του δεδομένα. Θα πετύχει το πείραμα ή θα… μπουν σε περιπέτειες στο Μόναχο;

Εν κατακλείδι, οι μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη αλλάζουν φιλοσοφία, γραμμή, κουλτούρα. Αναγκάζονται να το κάνουν, διότι τίποτα δεν είναι μόνιμο. Μαζί τους αλλάζει και το τοπίο στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Όπως κάθε περίοδος αλλαγών χαρακτηρίζεται από εξαιρετικό ενδιαφέρον, έτσι εμπεριέχεται και ο κίνδυνος να χαθεί το… τόπι. Η Λίβερπουλ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των τελευταίων αυτών χρόνων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα