Κρίσιμες κάλπες (για εισαγγελείς και δικαστές)

ΣΤΙΣ 17/9 ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΕΜΙΔΑΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΩΝ

Στις κάλπες προσέρχονται δικαστές και εισαγγελείς στις 17 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εκλέξουν τις νέες διοικήσεις τους στα μεγάλα δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας.

Η εκλογή των συμβουλίων της Τριμελούς Διοίκησης των μεγαλύτερων δικαστικών σχηματισμών της χώρας είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς εκλέγονται οι δικαστές και οι εισαγγελείς που θα χειριστούν καυτά ζητήματα και θα πάρουν κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη διοίκηση της Δικαιοσύνης και έχουν να κάνουν με σοβαρές υποθέσεις.

Η θητεία των νέων διοικήσεων θα είναι διετής. Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές έχουν τη δυνατότητα επανεκλογής δικαστές και εισαγγελείς που ήδη μετέχουν στη διοίκηση των μεγάλων δικαστηρίων με νομοθετική ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει πάντα η ανάδειξη των νέων διοικήσεων στους μεγαλύτερες δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας, το Πρωτοδικείο Αθηνών και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και το Εφετείο της Αθήνας και την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Σημειώνεται πως οι υποψηφιότητες πρόκειται να ανακοινωθούν επίσημα στις Ολομέλειες που θα προηγηθούν των εκλογών το πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής ωστόσο τη μεγαλύτερη «ζήτηση» έχει η θέση του νέου προέδρου της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Σπύρο Γεωργουλέα που έχει προαχθεί σε εφέτη.

Για τη θέση αυτή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε πρόεδροι Πρωτοδικών. Μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Σκουτέρης, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο της αθλητικής επικαιρότητας καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ. Ο κ. Σκουτέρης γεννήθηκε το 1968 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα την 1η Νοεμβρίου 2000, ενώ στον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών που κατέχει προήχθη στις 22 Αυγούστου του 2012. Υποψηφιότητα προτίθεται να θέσει και ο 46χρονος ανακριτής διαφθοράς, Κωνσταντίνος Σαργιώτης, ο οποίος πρωτοδιορίστηκε την 1η Οκτωβρίου 1999 και προήχθη στον βαθμό του προέδρου Εφετών στις 30 Νοεμβρίου 2010.

Ο κ. Σαργιώτης έχει χειριστεί μια σειρά από καυτές υποθέσεις από τη θέση του ανακριτή διαφθοράς που κατέχει τα τελευταία χρόνια, μεταξύ αυτών και τις δικογραφίες που αφορούν οινικές ευθύνες των μελών του ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης υποψηφιότητα προτίθενται να θέσουν για τη θέση και οι πρόεδροι των κλιμακίων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, Ελευθέριος Γεωργίλης και Ιωάννης Παπαϊωάννου.
Ο κ. Γεωργίλης γεννηθείς το 1970 εισήλθε στο δικαστικό σώμα την 1η Οκτωβρίου 1999 και προήχθη στον βαθμό του προέδρου Εφετών στις 30 Νοεμβρίου 2010, ενώ, ο κ. Παπαϊωάννου γεννηθείς το 1965 πρωτοδιορίστηκε την 1η Νοεμβρίου 2000 και προήχθη σε πρόεδρο Εφετών στις 22 Ιουλίου 2011. Τέλος, πιθανότατα υποψηφιότητα θα θέσει και η πρόεδρος Εφετών, Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου, η οποία το προηγούμενο δικαστικό έτος ήταν πρόεδρος τμήματος στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, επίσης γεννηθείσα το 1970. Η κυρία Παπαδημητροπούλου εισήχθη στο δικαστικό σώμα την 1η Οκτωβρίου του 1999 και προήχθη σε πρόεδρο Εφετών στις 30 Νοεμβρίου 2010.

Λιγότερες υποψηφιότητες αναμένεται να υπάρξουν για τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, καθώς εκ νέου την ψήφο των συναδέλφων του αναμένεται να ζητήσει ο νυν διευθύνων, Ηλίας Ζαγοραίος.

Ο 45χρονος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στα 45 του χρόνια, μπήκε στο εισαγγελικό σώμα την 1η Οκτωβρίου 1999 και προήχθη σε εισαγγελέα πρωτοδικών στις 25 Νοεμβρίου 2007. Πριν εκλεγεί προϊστάμενος της Εισαγγελίας είχε διατελέσει επίθεση χρόνια εισαγγελέας ανηλίκων.

Αντίπαλός του στην αναμέτρηση αναμένεται να είναι η Ολυμπία Κλειτσάκη, 44 ετών, η οποία μάλιστα εισήχθη στο εισαγγελικό σώμα την ίδια ημέρα με τον κ. Ζαγοραίο, ωστόσο προήχθη σε εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 22 Μαΐου 2009.

Το λιγότερο ενδιαφέρον συμμετοχής στις εκλογές παρουσιάζει η θέση του προέδρου της τριμελούς διοίκησης του Εφετείου της Αθήνας, καθώς υποψηφιότητα θα δηλώσει πιθανότατα μόνο ο πρόεδρος εφετών, Θόδωρος Κανελλόπουλος γεννηθείς το 1957, ο οποίος πρωτοδιορίστηκε στις 22 Ιουνίου 1983 και προήχθη στο βαθμό του προέδρου Εφετών στις 6 Αυγούστου 2013.

Το φαβορί Λιόγας και η περίπτωση Ντογιάκου
Με αγωνία ωστόσο αναμένεται η εκλογική μάχη – αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι – για τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Κι αυτό διότι πλην του εισαγγελέα Αντώνη Λιόγα, μέχρι στιγμής κανείς άλλος δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία. Οι έχοντες δικαίωμα εκλογής είναι κατά σειρά αρχαιότητας οι εξής δέκα εισαγγελείς:

1. Γεωργία Τσατάνη
2. Αντώνιος Λιόγας
3. Ευγενία Παπαγεωργίου
4. Παντελής Στραγάλης
5. Ιωάννης Προβατάρης
6. Ιωάννης Αγγελής
7. Χρήστος Κούμπης
8. Όλγα Σμυρλή
9. Ισίδωρος Ντογιάκος
10. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος

Εξ’ αυτών αρχικά υπήρχε η πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Αντ. Λιόγα, ο Παν. Μπρακουμάτσος. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, η πληροφορία αυτή δεν επαληθεύεται, αντιθέτως διαψεύδεται κατηγορηματικά. Από τον παραπάνω πίνακα δεν προβλέπεται λοιπόν να υπάρξει αντίπαλος του εισαγγελέα Αντ. Λιόγα.

Η περίπτωση Ισίδωρου Ντογιάκου
Ο νυν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος το πλέον συζητημένο πρόσωπο των τελευταίων ημερών, από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου είναι απίθανο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Κι αυτό διότι η τεταμένη σχέση του με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου έχει οδηγήσει το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο στην επιβολή ποινής (επίπληξη) στον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Ήδη η ποινή αυτή έχει εφεσηβληθεί από τον κ. Ντογιάκο προκειμένου να εξαλειφθεί, αλλά υπάρχει αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου η ποινή αυτή να αυξηθεί!!! Σύμφωνα όμως με τις κανονιστικές διατάξεις αν η ποινή αυξηθεί π.χ. γίνει στέρηση αποδοχών μίας εβδομάδος, τότε ο Ισίδωρος Ντογιάκος εκπίπτει του αξιώματος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και έτσι δεν έχει δικαίωμα εκλογής στην επικείμενη εκλογική διαδικασία. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ο χρόνος που πρόκειται να συνεδριάσει το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο. Έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία εκδίκασης η Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, με την ημερομηνία των εκλογών να έχει προσδιοριστεί για το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή αν στον Ισίδωρο Ντογιάκο επιβληθεί ανώτερη ποινή, τότε η απόφαση αυτή πρέπει να γνωστοποιηθεί σε 48 ώρες ώστε να αποκλειστεί ο Ισίδωρος Ντογιάκος από την εκλογική διαδικασία. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η προηγούμενη απόφαση (της επίπληξης) χρειάστηκε περίπου τρεις μήνες για να καθαρογραφεί και να γνωστοποιηθεί στον εισαγγελέα, οι 48 ώρες για κοινοποίηση ενδεχόμενης εις βάρος του επιπλέον ποινής οδηγεί σε συνωμοσιολογικούς συνειρμούς…

Βέβαια, οι πιέσεις είναι πολλές αφού επί θητείας Ισίδωρου Ντογιάκου ως προϊσταμένου, αρκετά πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου τα βρήκαν μπαστούνια. Όλα τα προαναφερόμενα και αρκετά αλλά που δεν είναι της στιγμής καθιστούν μάλλον απίθανη την υποψηφιότητα του Ισίδωρου Ντογιάκου για τη θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα