Κρατάει άνετα το μηδέν, πρέπει να ιδρώσει για να σκοράρει!

 

«Δεν πουλάμε!», ήταν η απάντηση της ΠΑΕ ΑΕΚ σε διάφορους μάνατζερ και στις ομάδες που ενδιαφέρθηκαν φέτος το καλοκαίρι για ποδοσφαιριστές της ομάδας. Η «Α» σας είχε εξηγήσει και στο πρόσφατο παρελθόν το λόγο αυτής της τακτικής. Διότι ένα από τα δυνατά χαρτιά του πρότζεκτ που ξεκίνησε όταν ΑΕΚ έγινε πάλι ΠΑΕ, ήταν η επιχείρηση εκτόξευσης της χρηματιστηριακής αξίας των ποδοσφαιριστών μέσα σε 24 μήνες.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα μισά της διετίας και τώρα όλοι μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο η ΑΕΚ δεν ήθελε να μπει σε κουβέντες με τη Μαρσέιγ και την Μπέτις για μία προσφορά της τάξης των 4.000.000 ευρώ για τον Σιμόες. «Μα είστε τρελοί; Έναν παίκτη που πήρατε τσάμπα και δεν έχει παίξει ποτέ στην Ευρώπη και δεν τον πουλάτε σε αυτό το ποσό;», ήταν οι απορία κάποιων πριν από μερικές εβδομάδες. Νομίζουμε πως τώρα, μετά το αρχοντικό 90λεπτο του Πορτογάλου στο Σεντ Ετιέν, κατάλαβαν όλοι που το πάει η ΑΕΚ!

Δεν στεκόμαστε φυσικά μόνο στην παρουσία ενός παίκτη στην επιστροφή της ΑΕΚ στην Ευρώπη. Ο Σιμόες αντικατοπτρίζει πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών. Τον Γιόχανσον, τον Μάνταλο, τον Βάργκας, τον Μπαρμπόσα, αλλά και παίκτες όπως τον Ντιντάκ, τον Γκάλο και τον Κολοβέτσιο, που μπορεί να μην απασχόλησαν κάποια ομάδα αυτό το καλοκαίρι, αλλά και εκείνοι θα ανεβάσουν κατακόρυφα την αξία τους αν συνεχίσει η ΑΕΚ στην Ευρώπη.

 

Θα συνεχίσει, όμως, η ΑΕΚ στην Ευρώπη;

Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο γήπεδο. Ο Τιμούρ Κετσπάγια έχει στη διάθεσή του μία καλοδουλεμένη ομάδα κι αυτό φαίνεται. Ωστόσο, είναι μία ομάδα που παίζει αμυντικά. Στη ρεβάνς κόντρα στους Γάλλους η ΑΕΚ πρέπει να βγάλει και φάσεις. Αν τα καταφέρει, τότε έχει σημαντικές πιθανότητες να προκριθεί. Κι αν Ανέστης, Κολοβέτσιος, Τσιγκρίνσκι, Σιμόες και Γιόχανσον επαναλάβουν την απόδοση της Γαλλίας, τότε πώς να δεχθεί γκολ αυτή η ομάδα, που σε πέντε φιλικά και ένα επίσημο ματς, δεν έχει ακόμη μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα της.

Και για να μιλήσουμε μεμονωμένα, αυτός ο Τσιγκρίνκι έκανε τεράστιο παιχνίδι κόντρα στη Σεντ Ετιέν. Τον είδαμε να μεταφέρει μπάλα από την άμυνα στην επίθεση, κάτι που είχε να κάνει στόπερ της ΑΕΚ πάνω από πέντε χρόνια! Τον είδαμε να μη χάνει μάχη στον αέρα. Και τον είδαμε και σε τρεις καταμέτωπες επιθέσεις των Γάλλων προς τα πάνω του, να κάνει σωστά τα βήματα προς τα πίσω και να διώχνει ή να αναγκάζει τον αντίπαλο να παίξει παράλληλα. Η ΑΕΚ όχι μόνο ενισχύθηκε αμυντικά, αλλά το έκανε πουλώντας τον προηγούμενο αμυντικό και παίρνοντας στη θέση του έναν… ελεύθερο. Και ενίσχυση και οικονομία. Αν δεν είναι αυτή μετεγγραφική επιτυχία, ποια είναι; Ένα μεγάλο μπράβο σε εκείνον που βρήκε τον Ουκρανό και τον έπεισε να έρθει στην ΑΕΚ. Ακόμη κι αν έχει φύγει από την Ένωση, του αξίζουν τα συγχαρητήρια.

Καλή η άμυνα, πρέπει να δημιουργήσει και να εκτελέσει

Τα λέγαμε και στα φιλικά, η ΑΕΚ δεν τρώει γκολ, αλλά δεν σκοράρει εύκολα. Δεν μπόρεσε να δημιουργήσει «καθαρές ευκαιρίες» στην έδρα της Σεντ Ετιέν. Ο Αλμέιδα πρέπει να μπει δυνατά στην ομάδα, διότι ο Πέκχαρτ δεν έχει άριστη σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα, ενώ είναι χιλιοειπωμένο πως ο ο Αραβίδης δεν είναι κλασικό φορ, ούτε ο Μπακασέτας. Πέραν των επιθετικών, πρέπει να γίνουν και πιο δημιουργικοί οι Μπαρμπόσα και Βάργκας. Προφανώς και πέρσι ήταν από τους κορυφαίους σε ασίστ παίκτες, ωστόσο υπάρχουν ματς στα οποία επειδή καλούνται να παίζουν άμυνα (όπως στη Γαλλία), χάνουν ενέργεια όταν θέλουν να δημιουργήσουν. Επίσης, στα λεγόμενα δύσκολα παιχνίδια, δεν βλέπουμε πολλές συνεργασίες των δύο ακραίων μπακ με τα ακραία χαφ. Για παράδειγμα, κόντρα στη Σεντ Ετιέν, μόνο μία συνεργασία μας αποτυπώθηκε, αυτή του πρώτου ημιχρόνου όταν ο Μπαρμπόσα βρήκε με τακουνάκι τον Γκάλο και εκείνος έβγαλε την επικίνδυνη «κοφτή» σέντρα.

Έτσι, όμως, είναι αυτά. Ο Κετσπάγια θέλει κατ’ αρχήν να δημιουργήσει ένα σκληρό σύνολο για να περάσει στους ομίλους. Στο πρωτάθλημα ίσως δούμε μία ομάδα με λιγότερους αμυντικούς προσανατολισμούς. Δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο από την αρχή! Η πρόκριση επί της Σεντ Ετιέν είναι πλέον το ζητούμενο. Πρόκριση που θα μπολιάσει την ομάδα με ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση. Που θα ανεβάσει κι άλλο τα κασέ των παικτών. Και που θα δώσει πολύτιμους βαθμούς στην ΑΕΚ στη μηδενική της βαθμολογία στην UEFA.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα