Κρατάει χρόνια αυτή η… κόντρα!

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Κυριακή (25/2) τον Ολυμπιακό σε ένα ακόμα ντέρμπι… μίσους, καθώς οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα θυμίζουν εδώ και μισό αιώνα πραγματικό… πόλεμο.

Η ενδυνάμωση του «Δικεφάλου του Βορρά» τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την αγωνιστική… ισοπέδωση του Παναθηναϊκού, που δεν λογίζεται πλέον σαν διεκδικητής τίτλου, έχουν φέρει σε ακόμα πιο περίοπτη θέση τη διαμάχη των Θεσσαλονικέων με τους Πειραιώτες.

Άλλωστε η κόντρα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού δεν ήταν ποτέ καθαρά ποδοσφαιρική, αλλά μία διένεξη που έφερνε στην επιφάνεια τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ο οποίος έβρισκε πεδίο έκφρασης και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Η αρχή της κόντρας χρονολογείται στο μακρινό 1963, οπότε σημειώθηκε και το πρώτο σοβαρό επεισόδιο. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια και οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνται 1-0. Προς το τέλος του αγώνα, ο Βούλγαρος διαιτητής της αναμέτρησης, Ρουμέντσεφ, δεν δίνει πέναλτι σε χέρι του Σημαντήρη στη μικρή περιοχή του Ολυμπιακού. Οι διαμαρτυρίες των παικτών του ΠΑΟΚ ήταν έντονες και το παιχνίδι διακόπηκε, καθώς οι φιλοξενούμενοι αποχώρησαν από το γήπεδο! Το ματς κατακυρώθηκε στον Ολυμπιακό με σκορ 2-0 στα χαρτιά.

Δύο χρόνια αργότερα οι δύο αντίπαλοι έδωσαν μάχη για την απόκτηση του Γιούτσου, που ήρθε τον Μάρτιο του 1965 από την Ουγγαρία. Το ματς Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ αναβλήθηκε, με τους Θεσσαλονικείς να κατηγορούν τον Ολυμπιακό για μεθοδεύσεις, ώστε να προλάβει να χρησιμοποιήσει τον Γιούτσο στο μεταξύ τους παιχνίδι. Τελικά ο Γιούτσος έπαιξε, σκόραρε κιόλας στη νίκη του Ολυμπιακού 4-0 και η… έκρηξη έρχεται!

Το καλοκαίρι του 1966, οι Πειραιώτες θέλουν να πάρουν τον Γιώργο Κούδα, τον αντίστοιχο… Δομάζο της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια του έκαναν πρόταση, ο Κούδας κατέβηκε στην Αθήνα, όπου έμεινε για δύο χρόνια και άνοιξε και μαγαζί με χρήματα του Ολυμπιακού, αλλά η μεταγραφή ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Ο παλαίμαχος άσος δεν πρόλαβε να παίξει σε επίσημο ματς, την ώρα που οι φίλοι του ΠΑΟΚ είχαν ξεσηκωθεί για την αρπαγή, όπως τη χαρακτήριζαν, του παίκτη τους. Ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Κ. Ασλανίδης, δήλωσε πως αν ο Κούδας αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό, θα αποκλειστεί από όλες τις εθνικές ομάδες!

Με το κλίμα που δημιουργήθηκε, ήταν αδύνατον να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό και τελικά επιστρέφει στον ΠΑΟΚ. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 1969 αγωνίζεται για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του, σε ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη 2-1!

Τον Απρίλιο του 1973, οι δύο ομάδες, οι οποίες πλέον έχουν κάκιστες σχέσεις, συγκρούονται στο «Καραϊσκάκη» για το πρωτάθλημα το οποίο διεκδικούν με αξιώσεις. Ο Ολυμπιακός παίρνει τη νίκη 1-0 σε πολύ σκληρό ματς, από το οποίο αποχώρησαν τραυματίες στο πρώτο μέρος ο Ασλανίδης και ο Ιωσηφίδης. Προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν τότε ο Λες Σάνον, ο οποίος δηλώνει αμέσως μετά: «Το ματς ήταν μια φάρσα. Κανένα πρωτάθλημα δεν αξίζει, όταν σπάνε πόδια μέσα στο γήπεδο». Ο Κούδας, εξαγριωμένος, κάνει ιστορική δήλωση: «Αν θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν».

Σε αγώνα του β΄ γύρου της ίδιας χρονιάς, ο ΠΑΟΚ χάνει 5-3 στην Τούμπα από την Παναχαϊκή και μαζί τις ελπίδες για τίτλο. Όμως, η διοίκησή του κατηγορεί τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, Γουλανδρή, ότι έταξε πριμ 2 εκατ. δραχμών στους Πατρινούς για να νικήσουν. Η υπόθεση έφτασε έως την Εισαγγελία Πατρών.

Η κόντρα προσωρινά εκτονώνεται, όμως τη δεκαετία του ’90 ακολουθεί σειρά αγώνων των δύο ομάδων με βίαια επεισόδια.

Το 1990, στην Τούμπα, σε αγώνα με τον Ολυμπιακό, ο απολογισμός των θλιβερών επεισοδίων είναι 56 τραυματίες.

Τον Οκτώβριο του 1998 ακυρώνεται στο 82΄ γκολ του ΠΑΟΚ για χέρι του σκόρερ Τάκολα, με το σκορ 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού, και το ματς διακόπτεται λόγω επεισοδίων, που οδήγησαν στον τραυματισμό του βοηθού διαιτητή Φεσόπουλου.

Τον Νοέμβριο του 2000 ο Ολυμπιακός περνάει νικηφόρα από την Τούμπα 4-2. Στα επεισόδια, οπαδοί των «ερυθρολεύκων» καταστρέφουν την προτομή του Γιώργου Κούδα! Το ματς λήγει μέσα σε χάος, ο διαιτητής Κασναφέρης αποχωρεί αιμόφυρτος, ξυλοκοπείται ο παρατηρητής διαιτησίας Παπαδάκος και οι οπαδοί του Ολυμπιακού, που τότε επιτρεπόταν να ταξιδεύουν σε εκτός έδρας παιχνίδια, μένουν ανεξέλεγκτοι μέσα στο γήπεδο, προκαλώντας φθορές και σπάζοντας την προτομή του Κούδα.

Σε ημιτελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού στην Τούμπα το 2010, ο οποίος διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, επιστρατεύονται χιλιάδες αστυνομικοί και ελικόπτερο της Αστυνομίας για να μη γίνουν επεισόδια. Τα μέτρα ασφαλείας είναι τόσο κοστοβόρα για ματς χωρίς θεατές, ώστε γίνονται θέμα στη Βουλή.

Η αποστολή του Ολυμπιακού εισέρχεται στο γήπεδο καμουφλαρισμένη, μέσα σε φορτηγάκι μεταφορών! Ο Μιραλάς τραυματίζεται από μπουκάλι που δέχεται από την εξέδρα, ενώ στο τέλος του αγώνα οπαδός του ΠΑΟΚ κάνει μήνυση στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκη για φθορά του γηπέδου, την οποία αργότερα αποσύρει.

Υπάρχουν και προηγούμενα με ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων που δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τα νεύρα τους. Τον Φεβρουάριο του 2003, ο σχεδόν πάντα ήρεμος Καρεμπέ εκνευρίζεται με τον Οκκά (μετέπειτα συμπαίκτη του) και τον πιάνει από τον λαιμό. Τον Νοέμβριο του 2008 ο Πάμπλο Γκαρσία ρίχνει γροθιά στο στομάχι στον Ντιόγο, αλλά δεν τιμωρείται από τον Κάκο.

Τον Απρίλιο του 2014 οπαδός του ΠΑΟΚ γεμίζει με ψάρια τον πάγκο του Ολυμπιακού και ο ημιτελικός Κυπέλλου ξεκινά με καθυστέρηση 1,5 ώρας. Ακολουθεί χάος, με τον Μανιάτη να τσακώνεται με Κατσουράνη και Τζαβέλλα και να κυνηγιούνται στον αγωνιστικό χώρο.

Τον Μάρτιο του 2016 ο πρώτος ημιτελικός Κυπέλλου στην Τούμπα διακόπηκε στο 88΄ με το σκορ στο 1-2, όταν δεν δόθηκε πέναλτι που ζήτησε ο Μακ από τον Καπίνο. Μπήκαν οπαδοί στο γήπεδο, ο διαιτητής περίμενε να τους απωθήσει η Αστυνομία και οι δύο ομάδες ξαναβγήκαν να παίξουν. Αδιόρθωτοι οι ανεγκέφαλοι, εισήλθαν εκ νέου και το ματς διακόπηκε οριστικά. Στον επαναληπτικό στο «Καραϊσκάκη» ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε, διαμαρτυρόμενος για διαιτητικές αποφάσεις του πρώτου αγώνα και τιμωρήθηκε με πρόστιμο και αφαίρεση βαθμών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα