Κριτική Μπακογιάννη σε Στουρνάρα για το πετρέλαιο

Κριτική στην κυβέρνηση για τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί και στον Γιάννη Στουρνάρα επειδή δεν συναινεί στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της  Ν.Δ παραδέχθηκε ότι οι πολίτες βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις λόγω της φορολογίας που τους έχει επιβληθεί και είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ: «Σίγουρα δεν αντέχει άλλο ο κόσμος. ΦΑΠ 2011, ΦΑΠ 2012 και χαράτσι, όπως και να το βάλει, και με δόσεις, και με κάρτα, είναι στα όρια του».

Η Μπακογιάννη χαρακτήρισε λάθος την ασκούμενη φορολογική πολιτική, διευκρίνισε όμως ότι έχει επιβληθεί από την τρόικα: «Γιατί οι ξένοι σου λένε ‘δεν πλήρωνες φόρους’. Αυτό έχει επιφέρει πραγματικά βίαιες αντιδράσεις, με τα γνωστά υποζύγια μισθωτούς και συνταξιούχους. Άνεργος νέος με 700 ευρώ έχει ακίνητο κληρονομιά και πρέπει να πληρώσει φόρους», τόνισε.

Ειδικά, για τον φόρο στο πετρέλαιο, υπογράμμισε: «Δίνω μάχη για τον φόρο πετρελαίου. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα εισπραχθεί λόγω έλλειψης κατανάλωσης. Κακώς διέψευσε ο κ. Στουρνάρας ότι δεν θα μειωθεί ο φόρος. Η χώρα χρειάζεται πραγματική φορολογική επανάσταση, φόροι ανάλογα με τα εισοδήματα. Θα πιέσω για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο με όλες μου τις δυνάμεις».

Πάντως, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πλεόνασμα που παρατηρείται: «Ελπίζουμε να πάει μέχρι τέλους του χρόνου έτσι ώστε να μπούμε στο… έρημο το 2014 με καλύτερες συνθήκες».

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στο ακανθώδες ζήτημα της φοροδιαφυγής, λέγοντας πως πρέπει να επιστρατευθούν και ιδιώτες λογιστές: «Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη της φοροδιαφυγής αλλά πώς να γίνει αυτό όταν βλέπουμε ακόμη περιπτώσεις ακραίας φοροδιαφυγής; Πρέπει να ζητάμε αποδείξεις. Ο φόρος της εστίασης έπεσε, ωστόσο η αγορά δεν έχει ανταποκριθεί στο σημείο που έπρεπε. Πρέπει να βάλουμε ιδιώτες λογιστές στο φορολογικό μηχανισμό. Χρειαζόμαστε 500 νέα παιδιά με πλάκα τα γαλόνια και με πτυχία να μπουν στο φορολογικό μηχανισμό και να κάνουν δουλειά», είπε μεταξύ άλλων.

Η Μπακογιάννη τόνισε επίσης πως στα μνημόνια υπάρχουν αδυναμίες, χαρακτήρισε λάθος τη συζήτηση τώρα για νέο πακέτο βοήθειας αφού το υφιστάμενο είναι σε ισχύ, ενώ αναφέρθηκε και σε μία ερώτηση που έκανε σχετικά με τη σύμβαση για τα Λαχεία: «Δεν πήρα ποτέ απάντηση και μετά ζήτησα την αντικατάστασή μου από την επιτροπή Οικονομικών για να μην προκαλέσω πρόβλημα» σημείωσε, προσθέτοντας με νόημα ότι «οι βουλευτές δεν είναι πιόνια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα