Κυβέρνηση… κέντρου στην Ελλάδα

Κυβέρνηση… κέντρου βλέπει στην Ελλάδα η JP Morgan που καταθέτει τις δικές της απόψεις λίγο πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε εκλογές είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων, υποστηρίζει η JP Morgan σε ανάλυσή της: α) της επιθυμίας να επιβεβαιώσει τη θέση του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ β) να κεφαλαιοποιήσει τη δημοτικότητά του και γ) να εκμεταλλευτεί την αδύναμη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο αμερικάνικος οίκος σημειώνει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό αυτή η στρατηγική να γυρίσει μπούμερανγκ. Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ έχει μειωθεί και η δημοτικότητα του τέως πρωθυπουργού έχει μειωθεί και συγκρίνεται με αυτή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Τα μόνα «καλά νέα» για το κόμμα φαίνεται πως είναι ότι αν και το ποσοστό του μειώθηκε αυτές οι απώλειες περισσότερο αντιπροσωπεύονται σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους παρά σε στήριξη στη ΝΔ.

Δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν φαίνεται να πλησιάζει δημοσκοπικά το 37% που θα δώσει πλειοψηφία στη Βουλή, σύμφωνα με την JP Morgan είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε κάποια μορφής κυβέρνηση συμμαχιών. Σημειώνει ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα προσεγγίσει το ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενο που έχει αποκλείσει ο Αλέξης Τσίπρας λόγω των προγραμματικών διαφορών.

Το ζήτημα όμως είναι ότι ο σύμμαχος του, οι ΑΝΕΛ πιθανόν να μην είναι στη Βουλή, ενώ απίθανη είναι πιθανή συμμαχία με την Λαϊκή Ενότητα. Ετσι, καταλήγει η JP Morgan, στο ενδεχόμενο που τελικά κερδίσει τις εκλογές και το μπόνους των 50 εδρών, είναι αυξανόμενη η πιθανότητα ότι θα αναζητήσει συμμαχίες με περισσότερο κεντρώα κόμματα, όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα