ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Από την Μεγάλη Εβδομάδα στον «Μεγάλο Μάιο»

Το Πάσχα πέρασε, αλλά τα… πάθη για την ελληνική κυβέρνηση δεν σταμάτησαν την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς ο μήνας που ακολουθεί αναμένεται εξίσου «μεγάλος» και ανηφορικός πολιτικά.

Τα ζητήματα που βρίσκονται πλέον ανοιχτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι αφενός η διευθέτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους καθώς και η ψήφιση στη βουλή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, με την κλεψύδρα να έχει γυρίσει και να μετράει αντίστροφα τον χρόνο μέχρι τη διεξαγωγή του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τα του χρέους, την μία πλευρά της διελκυστίνδας «τραβά» το ΔΝΤ που απαιτεί βιωσιμότητα στη βάση λογικών παραμέτρων και δεν ξεχνά να υπενθυμίζει δια της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ ότι είναι απαραίτητος ένας βαθμός αναδιάρθρωσης.

Την άλλη πλευρά του σκοινιού «τραβά» η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επιδιώκει να μην δεσμευτεί πριν από τις γερμανικές εκλογές σε εξειδικευμένες δράσεις απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Πρώτος σταθμός αυτού του πολιτικού μαραθωνίου που έχει μπροστά της η Αθήνα είναι δίχως άλλο η
ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας θα κορυφωθούν στην Ουάσινγκτον το τριήμερο 21- 23 Απριλίου.

Εκεί θα αναζητηθεί –τι άλλο;– ο συμβιβασμός που θα αφήσει ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 21 Απριλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 (σ.σ. αναμένεται να διαμορφωθεί ακόμη και πάνω από το 3,5%) ενώ τη Δευτέρα μετά του Θωμά –στις 24 Απριλίου– η… επίδοση του δείκτη θα πιστοποιηθεί και από τη Eurostat.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση θεωρείται το ευκταίο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να έχουν συμβεί τα παρακάτω με την ακόλουθη χρονική σειρά:

# Να επιστρέψουν  μετά τις 25 Απριλίου οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει η τεχνική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.

# Να περάσουν –κάπου κοντά στις αρχές του Μάη– τα συμφωνηθέντα μέτρα από τη Βουλή

# Να έχει προσδιοριστεί μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου η δέσμη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και να μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα