ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & «53+»: «Σύζυγοι» εν διαστάσει στην Κουμουνδούρου

Μία εβδομάδα μετά από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν τα στελέχη του κόμματος αλλά και οι απλοί ψηφοφόροι τη δημοσίευση της απόφασης του οργάνου η οποία έγινε γνωστή αργά το μεσημέρι της Παρασκευής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πρωτόγνωρη καθυστέρηση που μεσολάβησε οφειλόταν στο… μαγείρεμα που έπρεπε να προηγηθεί προκειμένου να τηρηθούν οι ανύπαρκτες ισορροπίες.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του να παρουσίασε το κυβερνητικό σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, όμως μια εβδομάδα μετά η απόφαση του οργάνου παραμένει ασαφής.

Είναι η πρώτη φορά που μεσολαβεί τόσο μεγάλο διάστημα από την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι την δημοσιοποίηση της απόφασης κάτι που οφείλεται – υποστηρίζουν κομματικά στελέχη– στην απόσταση που χωρίζει τα διάφορα τμήματα του κόμματος.

Στην συνεδρίαση πάντως αυτό που ξεχώρισε ήταν το δυνατό come back του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο άτυπος αρχηγός των 53+, μετά την επιτυχή καταρχήν έξοδο στις αγορές επιχείρησε να ανακτήσει τον ρόλο του και μέσα στο κόμμα ενώ δεν δίστασε να «καρφώσει» και τον εκλεκτό του πρωθυπουργού, Νίκο Παππά.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών εκφράζοντας την πλειοψηφία του κόμματος το οποίο είδε την κυβέρνηση να πληγώνεται σε μια μάχη που δεν είναι προετοιμαστεί κατάλληλα. «Καλύτερα να μην είχαμε κάνει τίποτα» φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στρέφοντας τα βέλη του ευθέως στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς δεν αποτελεί μυστικό πως ο Νίκος Παππάς είχε την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, δεν περιορίστηκε σε αυτό, αλλά έκανε σαφές πως θεωρεί τον εαυτό του βασικό εσωκομματικό αντιπολιτευτικό πυλώνα, ζητώντας από το Μέγαρο Μαξίμου καλύτερο συντονισμό και ενημέρωση, τονίζοντας πως κατά καιρούς για πολλά θέματα ενημερώνεται από την τηλεόραση και εκ των υστέρων. Η συγκεκριμένη διατύπωση εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του κόμματος. Άλλωστε και η «Α» έχει πολλάκις αναφερθεί στο γεγονός ότι στελέχη και βουλευτές καλούνται να υπερασπιστούν αποφάσεις τις οποίες αγνοούν.

Δεν ήταν έκπληξη…

Εκτός της παρέμβασής του στην Κ.Ε., ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε το μήνυμα του και με συνέντευξή τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε πράγματι ένα συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο, το οποίο σημαίνει προτεραιότητες, δηλαδή σε ποιους τομείς δίνουμε κυρίως το βάρος μας…». Δηλαδή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει ούτε συνεκτικό πρόγραμμα, ούτε προτεραιότητες, πράγματα για τα οποία καθ’ ύλην αρμόδιος είναι ο πρωθυπουργός…

Για όσους παρακολουθούν τα δρώμενα της Κουμουνδούρου και του Μεγάρου Μαξίμου, η πρόταση Τσακαλώτου δεν προκαλεί έκπληξη. Μάλιστα, η άποψή του δεν απέχει από εκείνη του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά αντίθετα να γίνει προσπάθεια για την αναβάθμιση του κυβερνητικού έργου, και προσέθεσε ότι θα πρέπει το κόμμα να ελέγχει την κυβέρνηση, ώστε να αποτραπούν εμπόδια που μπορεί να τεθούν στη συνέχεια από το εξωτερικό ή το εσωτερικό της χώρας.

Η αναφορά «το κόμμα να ελέγχει την κυβέρνηση» είναι και το σημείο αιχμής για το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η αιτία που καθυστερεί η δημοσίευση της απόφασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή από το Μέγαρο Μαξίμου παρουσίασε τη δική του πραγματικότητα και τον σχεδιασμό της ομάδας του για το επόμενο διάστημα που μάλλον δεν πείθει το κομματικό ακροατήριο. Μάλιστα ο Νίκος Φίλης ζήτησε κατά τη συνεδρίαση «μια νέα κουλτούρα διακυβέρνησης» και ένα «συλλογικό δημοκρατικό κόμμα…».

«Η οικονομική ανάκαμψη γίνεται με όρους ανισότητας λόγω της παρατεταμένης λιτότητας και μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αξιοποιήσει τις ρωγμές προς όφελος των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων. Η νέα αυτή αφετηρία χρειάζεται ένα συλλογικό δημοκρατικό κόμμα και έτσι πρέπει να λειτουργεί το κόμμα» φέρεται να είπε.

Και στελέχη των «53+», όμως, ζητούν απαντήσεις για την πορεία του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης, την προώθηση των αριστερών πολιτικών αλλά και την οριοθέτηση των «κόκκινων γραμμών». Για το τελευταίο αυτό ζήτημα το επιτελείο του Μαξίμου δέχεται άλλωστε σκληρή κριτική αφού η ευελιξία που όπως αναφέρουν διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας δεν οδηγεί μεν σε ρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά τελικά φέρνει συνεχείς οπισθοχωρήσεις χωρίς τέλος.

Για την ιστορία οι «53+» είχαν δείξει τις προθέσεις τους ήδη από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας λίγες ημέρες νωρίτερα οπότε διαφοροποιήθηκε από το τελικό κείμενο εισήγησης το οποίο τέθηκε προς ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο. Τα στελέχη της εσωκομματικής κίνησης τόνιζαν ότι ο –ιδιαίτερα αισιόδοξος– απολογισμός που καταγράφεται στο κείμενο δεν είναι ειλικρινής καθώς δεν αναφέρει ότι σημειώθηκαν σοβαρές υποχωρήσεις, ενώ επεσήμαναν ότι «πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα