Κυκλοφορούν, οπλοφορούν (και… Ο.Λ.Α. ανακυκλώνονται!)

Το μέχρι πρότινος «ορφανό» χτύπημα στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία απέκτησε τελικά… γονείς, καθώς με την προ ημερών προκήρυξή της η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών ανέλαβε την ευθύνη της συγκεκριμένης επίθεσης.

Του Αλέξανδρου Δερμέζη

Το γεγονός αυτό, μαζί με τον αποκάλυψη του αποτυχημένου τρομοκρατικού χτυπήματος στις εγκαταστάσεις της Mercedes Benz στη Βαρυμπόμπη, κινητοποίησε τις Αρχές οι οποίες διαβλέπουν ότι στους χώρους που εντάσσονται ιδεολογικά στο «αντάρτικο πόλης» εξελίσσεται μια διεργασία «ανακύκλωσης» των δομών της νεο-τρομοκρατίας, με την αναβίωση αντίστοιχων δράσεων.

Στο συλλογικό υποσυνείδητο επικρατούσε –τουλάχιστον μέχρι πρότινος– η αίσθηση ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα εξαρθρώθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με τις τότε συλλήψεις μελών τής 17Ν και του ΕΛΑ. Από το 2010 ακολούθησε η (θεωρούμενη) εξάρθρωση της «μετεξελιγμένης» γενιάς των νεο-τρομοκρατών («Επαναστατικός Αγώνας», «Συνωμοσία Πυρήνων Φωτιάς»). Σήμερα, ωστόσο, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ασύλληπτα μέλη τής 17Ν, του Επαναστατικού Αγώνα και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, καθώς και «στελέχη» μικρότερων ομάδων με το ίδιο ιδεολογικό υπόβαθρο, που είναι πρόθυμα να συμπράξουν.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., με τη διαπίστωση ότι την περίοδο 2009-2013, αν και συνελήφθησαν 54 κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, 29 άτομα άρχισαν να αποφυλακίζονται ή να μην προφυλακίζονται, με αποτέλεσμα να… κόβουν βόλτες και να έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση αναβίωσης της εγχώριας τρομοκρατίας. Όπως διαρρέεται –με αφορμή τη φυγή του Χριστόδουλου Ξηρού–, η «επιτήρηση» των 29, καθώς και άλλων προσώπων τα οποία έχουν απασχολήσει το επιτελείο της Κρατικής Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής, σταδιακά καθίσταται αδύνατη, εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού τους.

Η απόφαση του 30χρονου αντιεξουσιαστή Κώστα Σακκά (σ.σ.: κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη ΣπΦ, χωρίς ποτέ να έχει αποδεχτεί τη συμμετοχή του, και αποφυλακίστηκε μετά από 30 μήνες προφυλάκισης) να παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν τεθεί και να μην εμφανιστεί ως όφειλε σε αστυνομικό τμήμα προβληματίζει. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ανώτατος αξιωματικός του Αντιτρομοκρατικού επιτελείου, υπάρχει η αίσθηση ότι ο Κ. Σακκάς «έχει πλέον περάσει στην ένοπλη δράση, ενόψει της απόφασης για τη δίκη η οποία αναμένεται να εκδοθεί».

ΟΛΑ «δείχνουν» Μαζιώτη

Η συμπλήρωση του 18μήνου και η καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων του Ε.Α. επέφεραν την αποφυλάκιση του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του, Παναγιώτας (Πόλα) Ρούπα, μαζί με το ανήλικο παιδί τους (Λάμπρο), τον Ιούνιο του 2012. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Ν. Μαζιώτης προσδιορίζεται ως δράστης δεκάδων ληστειών τραπεζών, από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι τον Αύγουστο του 2013, με συνολική λεία ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Όπως εκτιμάται, τα χρήματα ενισχύουν το «επαναστατικό ταμείο» των οργανώσεων ένοπλης βίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο 2013 εντοπίζεται δακτυλικό αποτύπωμα του Μαζιώτη σε ληστεία τράπεζας στα Μέθανα Τροιζηνίας, ενώ καταγράφεται από τις κάμερες ασφαλείας με ακόμη ένα άτομο. Σχεδόν «ταυτόχρονα» η ΕΛ.ΑΣ. δημοσιοποιεί φωτογραφίες προς αναζήτηση και του Βασίλη Παλαιοκώστα, μετά την αιματηρή συμπλοκή στον Παρνασσό, πριν από 2,5 χρόνια.

Στο ενδιάμεσο αυτού του 12μηνου υπήρξε η επίθεση (14/1/2013) στα γραφεία της Ν.Δ. στη λ. Συγγρού, όταν δύο άτομα επεχείρησαν να εκτοξεύσουν αντιαρματική ρουκέτα RPG, η οποία μπλόκαρε, και οι δράστες τελικά πυροβόλησαν 9 φορές με καλάσνικοφ. Την ευθύνη αυτής της επίθεσης ανέλαβε σχεδόν 6 μήνες μετά η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής να θεωρούν ότι πίσω της βρίσκεται ο Ν. Μαζιώτης.

Ομάδες, ομαδούλες και «ορφανά» χτυπήματα

Ξετυλίγοντας χρονολογικά το κουβάρι της νεο-τρομοκρατίας, σταματάμε στις 28 Μαρτίου 2010. Τότε δηλαδή που από έκρηξη βόμβας στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Κ. Πατήσια) σκοτώνεται ο 15χρονος Αφγανός Χαμί Νατζάφι και τραυματίζεται σοβαρά η 10χρονη αδερφή του, Φερστέ. «Ορφανή» ενέργεια, με την ΕΛ.ΑΣ. να αποδίδει την επίθεση σε μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, υπό την «επιτήρηση» του Επαναστατικού Αγώνα.

Στις 24 Ιουνίου 2010, από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου, σκοτώνεται ο υπασπιστής του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργος Βασιλάκης. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα και με 4σέλιδη επιστολή που εστάλη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει «ανώνυμη» οργάνωση. Αποστολέας της επιστολής φέρεται ο «Θανάσης Κλάρας» (σ.σ. το πραγματικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη), με τις Αρχές να «διαρρέουν» ότι στον φάκελο εντοπίσθηκε μερικό δακτυλικό αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Κατά τα λοιπά, οργανώσεις όπως η «Μηδενική Ανοχή» ή η «12 Φλεβάρη», αλλά και ομάδες μικρότερης δυναμικής παραμένουν ενεργές, πραγματοποιώντας εμπρηστικές ενέργειες και αποστολές τρομοδεμάτων και φακέλων με σφαίρες. Την ευθύνη, π.χ., για την τοποθέτηση εμπρηστικής ωρολογιακής βόμβας που περισυνελέγη ακέραιη σε συρμό του Μετρό στο Αιγάλεω (Φεβρουάριος 2012), ανέλαβε η «6η ΔΕΚΕΜΒΡΗ». Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για βόμβα που «έσβησε» σε καλάθι σκουπιδιών στη ΙΗ΄ ΔΟΥ Ν. Κόσμου και στη Γ.Γ. Τύπου.

Σχετικά νωπή είναι, επίσης, η τοποθέτηση βόμβας που εξερράγη στις 20 Ιανουαρίου 2013 στο «The Mall» στο Μαρούσι, εν ώρα λειτουργίας του εμπορικού κέντρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο άτομα. Την ευθύνη αυτής της επίθεσης ανέλαβε η «Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων: Άγρια Ελευθερία + Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων». Τέλος, στις 17 Ιανουαρίου 2014, αλληλογραφία με σφαίρες των 7,62 mm απεστάλη στον διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο, και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη, με την ευθύνη να αναλαμβάνουν οι «Λαϊκοί Τιμωροί».

Ενεργή θεωρείται και η πρωτοεμφανιζόμενη «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Ομάδες», η οποία με προκήρυξη είχε αναλάβει την ευθύνη για την τυφλή εκτέλεση του Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη και την απόπειρα δολοφονίας του Αλέξανδρου Γέροντα, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο. Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες αργότερα, οι «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» με προκήρυξη άσκησαν κριτική σε όσους καυτηρίαζαν την τυφλή δολοφονική ενέργεια, σε μια προσπάθεια –όπως εκτιμήθηκε από τις Αρχές– να συσπειρώσουν το αντιεξουσιαστικό κίνημα και να βρουν έρεισμα στις δολοφονικές τους δράσεις, που προαναγγέλλουν ότι θα ακολουθήσουν. Κινήσεις οι οποίες όπως εκτιμάται γίνονται σε μια προσπάθεια αναβίωσης της εσωτερικής τρομοκρατίας με την «ανακύκλωση» προσώπων από τις περιφερειακές δομές του αντάρτικου πόλης και αναβάθμισης των μελών του, σε εκτελεστικούς βραχίονες με ενεργό ρόλο, στρατολόγησής τους στην ένοπλη βία. Όπως εκτιμάται, το «σχέδιο ανασύνταξης» έχει τεθεί σε εφαρμογή την τελευταία 4ετία, με τους ίδιους επιχειρησιακούς αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., να αφήνουν σαφείς αιχμές για χειρισμούς δικαστικών λειτουργών.

4 νεκροί και 36 βομβιστικές επιθέσεις σε μόλις δύο χρόνια

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 έχουν ξεκινήσει συλλήψεις μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Την άνοιξη του 2010, ξεκινούν οι συλλήψεις μελών του Επαναστατικού Αγώνα. Αυτή τη διετία, η εγχώρια τρομοκρατία καταμετρά 4 νεκρούς και 36 βομβιστικές επιθέσεις. Τη διετία 2011-2012 καταγράφονται 5 σοβαρές απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών. Εκρήξεις σε στόχους οικονομικο-πολιτικού ενδιαφέροντος επανέφεραν στην ενεργό δράση ομάδες «γκαζάκηδων», οι οποίες μετεξελίχθηκαν σε τρομοκρατική οργάνωση. Ταυτόχρονες εμπρηστικές ενέργειες αναλαμβάνει αρχικά η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Αθήνας Θεσσαλονίκης».

Η οργάνωση στην εξέλιξή της πραγματοποίησε και αναλαμβάνει την ευθύνη για χτυπήματα με ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς και μαζικές αποστολές τρομοδεμάτων, ως «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Τον τελευταίο χρόνο ενοποιήθηκε και συμπράττει με ασύλληπτα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», όπως εκτιμούν οι Αρχές, έχοντας ενεργοποιήσει ένα αναπτυσσόμενο κοινό δίκτυο αλληλοϋποστήριξης και σύμπραξης με ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου του εξωτερικού ως FAI/IRF, κι έχουν αναλάβει –υπολογίζονται σε 10– στο πλαίσιο του «Σχεδίου Φοίνικας» (σ.σ. η αναβίωση μέσα από τις στάχτες).

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 «έκλεισε» με τα Kalashnikov της ΟΛΑ να «κροταλίζουν» έξω από τη γερμανική πρεσβευτική κατοικία (30/12), αναβιώνοντας χτύπημα που είχε πραγματοποιήσει το 1999 η 17Ν. Η ανάληψη ευθύνης της συγκεκριμένης επίθεσης έγινε μόλις την περασμένη Τρίτη (11/2) με 20σέλιδη προκήρυξη που έστειλε η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», γνωστοποιώντας ετεροχρονισμένα αποτυχημένο προ μηνός (12/1) τρομοκρατικό χτύπημα στις εγκαταστάσεις της Mercedes Benz στη Βαρυμπόμπη. Το περιστατικό κινητοποίησε και τις Αρχές, καθώς στο κείμενο η μη δημοσιοποίηση της ενέργειας στη Βαρυμπόμπη αποδίδεται είτε σε σκόπιμη απόκρυψη της επίθεσης είτε σε «κενό» μεταξύ των υπηρεσιών, με την πραγματικότητα να μην απέχει από τη διατύπωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα