Κυριάκος Παπαδόπουλος: Πώς χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά ορισμένων τραγουδιστών απέναντι στους δημιουργούς

Ο συνθέτης των μεγάλων επιτυχιών Κυριάκος Παπαδόπουλος παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, με επίκεντρο βέβαια τη μουσική.

Με αναρίθμητες επιτυχίες στο ενεργητικό του και συνεργασίες με τα σημαντικότερα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας, όπως η Πάολα, ο Χρήστος Χολίδης, ο Κωνσταντίνος Αργυρός, η Νατάσα Θεοδωρίδου και άλλοι, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος μιλά στο allou.gr για την προσωπική πορεία του, το φλέγον ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, τη σύγχρονη εποχή και όχι μόνο.

Έχεις συνεργαστεί και έχεις γράψει τραγούδια με όλη την αφρόκρεμα του ελληνικού τραγουδιού. Όταν ξεκινούσες πίστευες ότι θα έφτανες σε αυτό το επίπεδο;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν το είχα σκεφτεί το ερώτημα αυτό που μου θέτετε όταν ξεκινούσα. Θεωρούσα ότι εάν κάνω αυτό που πιστεύω εγώ ο ίδιος, αυτό που με εκπροσωπεί με σεβασμό απέναντι στους υπόλοιπους συντελεστές της όποιας μουσικής παραγωγής, θα είμαι καλά ανεξαρτήτως επιτυχίας του τραγουδιού ή όχι. Βεβαίως και ήθελα να πάνε όλα καλά, ωστόσο, μέσα μου έλεγα, «Κυριάκο, κάνε αυτό που νιώθεις και βλέπουμε. Υγεία να υπάρχει.».

Σε ένα κομμάτι, για να γίνει επιτυχία, παίζει μεγαλύτερο ρόλο ο στίχος και η μουσική ή ο ερμηνευτής; Είναι το «πάντρεμα» όλων αυτών;

«Είναι το «πάντρεμα» που λέτε αφενός, αφετέρου είναι και το άστρο που λέμε. Σήμερα, δεν είναι αρκετή μία καλή φωνή, ή ένα καλό τραγούδι γιατί οι συγκυρίες είναι διαφορετικές. Ξέρετε, υπάρχουν τόσες καλές φωνές στη χώρα μας, που χάνονται επειδή τα μέσα δεν τους παίζουν… Είναι μία μεγάλη συζήτηση αυτό σε μία Ελλάδα που περνάει κρίση σε όλα τα επίπεδα.».

Οι δημιουργοί των τραγουδιών ανέκαθεν, και παλιότερα πολύ περισσότερο, αδικούνταν από την προβολή που είχαν και τη δόξα την έπαιρνε ο τραγουδιστής που ερμήνευε το εκάστοτε τραγούδι. Πιστεύεις ότι αυτό το γεγονός δεν έχει εκλείψει ακόμα;

«Θα σας πω ότι παλαιότερα συνέβαινε αυτό ,ενώ σήμερα δεν συμβαίνει. Όλοι γνωρίζουν για παράδειγμα, τον Γκάτσο, τον Ζαμπέτα, τον Άκη Πάνου και πόσους άλλους, που «κρύβονται» πίσω από μεγάλα τραγούδια, γιατί τότε οι καλλιτέχνες είχαν άλλη προσέγγιση απέναντι στους δημιουργούς. Σήμερα, όχι όλοι φυσικά οι τραγουδιστές, αλλά μεγάλο μέρος, εστιάζουν στην προσωπική τους πορεία, αδιαφορώντας ή ξεχνώντας πολύ εύκολα από πού ξεκίνησαν και δεν το λέω με επικριτικό ύφος αλλά το αναφέρω ως γεγονός.».

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα