Κωδικός «πολιτική λύση»

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν πηγαίνει καλά, με συνέπεια η δόση των 8,8 δισ. ευρώ να απομακρύνεται, κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, προκαλώντας ανατροπή στα κυβερνητικά σχέδια. Στην πορεία προς τις κάλπες η κυβέρνηση επιθυμούσε να κλείσει συμφωνία, κάτι που θα απελευθέρωνε τη δόση και το πιο σημαντικό θα «έδιωχνε» από την Αθήνα τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Έτσι, όλο το βάρος επικοινωνιακά θα έπεφτε στο ότι «ξεμπερδέψαμε με την τρόικα», που θα ήταν η απάντηση στην αντιμνημονιακή ρητορεία που θέλει να επιβάλει η αντιπολίτευση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν καταλαβαίνουν από εκλογές και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι αριθμοί. Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, θέλουν να βάλουν χέρι στο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ είναι και θιασώτες τού να υπάρξει και νέο μνημόνιο μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει την οργή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πλέον αναμένεται να αναλάβει δράση, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που φαίνεται στον ορίζοντα.

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος, όπως και τα δύο κόμματα που ηγούνται, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ούτε που δέχονται να συζητήσουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Κι αυτό διότι αφενός μεν δεν θα ψηφιστούν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφετέρου δε θα είναι η αρχή του τέλους για τα δύο κόμματα. Οπότε οι δυο κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες αποφάσισαν να παίξουν το χαρτί της πολιτικής λύσης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Οι επαφές

Το κύριο βάρος αυτών των ενεργειών αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς στο περιθώριο της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όσο και στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και άλλους ηγέτες. Οι επαφές του πρωθυπουργού είχαν ιδιαίτερη αξία μετά την εμπλοκή που παρατηρείται στις συζητήσεις με την τρόικα, ενώ επιδίωξή του είναι να μεταδοθεί σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο το μήνυμα ότι η Ελλάδα για να υπερβεί την κρίση, έπειτα από τον «Γολγοθά» που έχει ανεβεί, χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, κοινωνική ειρήνη και αποδραματοποίηση του μνημονίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία αναγνωρίζουν ότι η παραμικρή στραβοτιμονιά σε αυτήν τη φάση μπορεί να προκαλέσει απροσδιόριστες εξελίξεις. «Μη μας πιέζετε να πάρουμε άλλα μέτρα, δεν αντέχουμε», είναι το μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός, ο οποίος όπως είναι φυσικό ξορκίζει τα νέα μέτρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια συντονισμού ευρύτερων δυνάμεων και κατά το δυνατόν άμβλυνση των αντιθέσεων και δημιουργία κοινού μετώπου για την επόμενη ημέρα του μνημονίου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να εισέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο πρωθυπουργός, βέβαια, συνιστά χαμηλούς τόνους, υπομονή και ψυχραιμία και δείχνει να μη βιάζεται, τουλάχιστον την παρούσα χρονική περίοδο. Επιμένει ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, ενώ βασικό όπλο του, όπως λέει, είναι τα τελευταία επικαιροποιημένα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται στον σωστό δρόμο. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει βασικό της όπλο τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας», λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να τονίσουν το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που είναι σε ανοικτή γραμμή και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί. Ανεξάρτητα όμως από τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, όπως λένε από την κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», διότι όλα μπορεί να γίνουν και άρα από την πορεία των διαπραγματεύσεων θα κριθούν και οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού.

Εκτός των οικονομικών στοιχείων, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στη διαδικασία των επαφών του πρωθυπουργού και πολιτικά επιχειρήματα, όπως ότι η χώρα χρειάζεται να έχει πολιτική σταθερότητα που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική σταθερότητα, ενώ θα τονιστεί ιδιαίτερα πως η Ελλάδα αποτελεί νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επί τάπητος οι ασυνεννοησίες μεταξύ «γαλάζιων» και «πράσινων» υπουργών

Πέρα από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την τρόικα, οι Σαμαράς – Βενιζέλος έθεσαν επί τάπητος και τα προβλήματα συνεννόησης που υπήρξαν μεταξύ των δύο εταίρων και η διάσταση στις απόψεις μεταξύ υπουργών.

Ένα από αυτά ήταν το ζήτημα της διαθεσιμότητας, που ανέδειξε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «καρφώνοντας» το Εσωτερικών. Μάλιστα κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστήριξαν πως ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός για την αναβλητικότητα του Γιάννη Μιχελάκη και του Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Παράλληλα, για πολλοστή φορά ανέκυψε θέμα με τη μη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ από υπουργούς τής Ν.Δ. για διάφορα σοβαρά θέματα, όπως αυτό με το χαράτσι των πέντε ευρώ στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, ενώ επιβεβαιώθηκε το πρόβλημα της έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Η κυβέρνηση εμφάνισε το προηγούμενο διήμερο μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να βάλλεται από πολλές πλευρές για το «εισιτήριο» των πέντε ευρώ και μετά τις αντιδράσεις να λέει ότι δεν υφίσταται κανένα νέο χαράτσι πέντε ευρώ και πως ο νόμος που ισχύει για τα ΚΥ του ΕΣΥ, όπως ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το προβλέπει. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για αιφνιδιαστική και βεβιασμένη ανακοίνωση, και αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί ο υπουργός, μετά και την επικοινωνία κεντρικών στελεχών της Χαρ. Τρικούπη με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη.

Πριν από λίγες ημέρες ήταν η κίνηση της Ν.Δ. να προκαλέσει νέα αναταραχή στην κυβέρνηση και να δημιουργηθεί κρίση με τον κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ. Η συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και η προβολή της από τη Ν.Δ. με φυλλάδιο και προβολή στο διαδίκτυο, όπου προβαλλόταν ως «γαλάζια» επιτυχία, εξόργισε τη Χαρ. Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε στην αντεπίθεση και με σκληρή ανακοίνωσή του θέλησε να αποκαταστήσει την τάξη, τονίζοντας ότι ήταν επιτυχία όλης της κυβέρνησης και αναφέρθηκε και στον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, αλλά και στον αρμόδιο υπουργό, Γ. Μανιάτη.

Τα κρούσματα είναι πολλά, παρά το γεγονός ότι στις αρχές του έτους οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν ότι κανένα θέμα δεν θα ανακοινώνεται ως κυβερνητική απόφαση αν προηγουμένως δεν έχουν ενημερωθεί και δεν το έχουν εγκρίνει οι ίδιοι.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα