«Κόβουν» από παντού οι Έλληνες

Στο δραστικό περιορισμό των εξόδων τους προχωράνε συνεχώς οι Έλληνες ελέω φυσικά της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που μαστίζει την χώρα μας αφού «κόβουν» από παντού».

Πιο συγκεκριμένα, οκτώ στους δέκα Έλληνες προσπαθούν να κόψουν τα έξοδά τους ελέω φυσικά της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που μαστίζει την χώρα μας. Αυτό δείχνει έρευνα Consumer Confidence της Nielsen για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, στην οποία η πατρίδας μας κατέχει μια ακόνη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά, αυτή της εργασιακής ανασφάλειας.
Συγκεκριμένα, 4 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους, ενώ για την οικονομία ανησυχεί το 34% των Ελλήνων. Σημαντική ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (13% έναντι 5%), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό ανησυχιών για τη μετανάστευση και τον πόλεμο επέστρεψαν στα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο παγκόσμιος δείκτης αισιοδοξίας των καταναλωτών ανέρχεται στις 98 μονάδες και φαίνεται να σταθεροποιείται σε αυτά τα επίπεδα, τα τελευταία τρίμηνα. Στην Ελλάδα με 52 μονάδες, ο δείκτης μειώθηκε κατά μία μονάδα.

Αναλυτικότερα, για την Ελλάδα, σημαντικό είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά και παραμένει στο υψηλό 82% των ερωτηθέντων (-2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο). Σε σχέση, όμως, με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, είναι αυξημένο κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα με την ανησυχία για την οικονομία της χώρας, σταθερά το 76% των Ελλήνων φαίνεται να ανησυχεί και για την προσωπική οικονομική του κατάσταση, γεγονός που απεικονίζεται και στο υψηλό 33% αυτών που ισχυρίζονται ότι δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα.

Από πού «κόβουν» δαπάνες
Τέλος, 8 στους 10 Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Οι κύριες ενέργειες περικοπής των εξόδων συνεχίζουν να εντοπίζονται στη μείωση των δαπανών για διασκέδαση εκτός σπιτιού (72%), στην αγορά φθηνότερων τροφίμων (67%) και στα έξοδα για ρουχισμό (62%).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα