Κόκκινα δάνεια: Στις 140.000 ευρώ το όριο προστασίας πρώτης κατοικίας

Στις 140.000 ευρώ ορίστηκε το όριο προστασίας πρώτης κατοικίας για τα κόκκινα δάνεια. Πιο συγκεκριμένα, ην εξαίρεση από την πώληση σε funds για ένα ακόμη 18μηνο, αντί της τριετίας που ήταν η πρόταση της ελληνικής πλευράς, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2017, των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία φαίνεται να πέτυχε η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών.

Οπως αναφέρει το Euro2day, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας με βάση τη συμφωνία που «κλείδωσε» τις τελευταίες ώρες εξαιρείται η πώληση σε funds η πρώτη κατοικία αλλά και όσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ενέχυρο ή υποθήκη την πρώτη κατοικία, δηλαδή δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικά δάνεια.

Βασικό κριτήριο για να προστατευθεί ένα κόκκινο δάνειο αυτής της κατηγορίας από την πώληση είναι η αντικειμενική του αξία η οποία θα πρέπει να είναι έως 140.000 ευρώ για άγαμο, ποσό το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο που μπαίνει για να προστατευθεί κάποιο «κόκκινο» δάνειο της συγκεκριμένης κατηγορίας από την πώλησή του σε funds καθώς όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη η ελληνική πλευρά πέτυχε να εξαιρεθεί το εισοδηματικό κριτήριο, κάτι που ισχύει στην περίπτωση του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη μέσω αυτής της ρύθμισης προστατεύεται το 94% των κόκκινων δανείων της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Εκτός από την εξαίρεση από την πώληση σε funds των κόκκινων δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη τι έχει συμφωνηθεί στο σκέλος του φόρου μεταβίβασης, της «τύχης» των ενήμερων δανείων αλλά και της πρότασης που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για τη διεύρυνση και στις μεγάλες επιχειρήσεις της ρύθμισης πακέτο των οφειλών τους σε τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία (σ.σ. το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει για τις ΜμΕ με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Δένδια).

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει σειρά αλλαγών, στον νόμο 4307/2014, γνωστός και ως νόμος Δένδια, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν παράταση της προθεσμίας προσφυγής στον νόμο, επέκταση της δυνατότητας συμμετοχής σε πιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι τράπεζες και διαγραφή 60% των προσαυξήσεων, δυνατότητα αποπληρωμής σε 36 δόσεις και μείωση 70% του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στο διαγραφέν ποσό.

Την ίδια ώρα λύση αναζητείται και για τα δάνεια του Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. ανέθεσε στη διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να ετοιμάσει αναλυτική εισήγηση που να περιλαμβάνει: σχέδιο για τη ρύθμιση, εντός του 2016, των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων που έχει χορηγήσει σε 145.000 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους και προτάσεις για την ενίσχυση του αναπτυξιακού του ρόλου στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η σχετική εισήγηση θα συζητηθεί στο ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. εντός του Μαΐου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα