«Κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις ως το 2023 απαιτούν οι δανειστές

Οι δανειστές σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων αφού απαιτούν «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις ως το 2023. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Αγορά, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του, ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, από το 2018 και μετά.

Σύμφωνα με την τρόικα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο «κόφτης» πρέπει να επεκταθεί κατά μια πενταετία μετά τη λήξη του Μνημονίου και να επεκταθεί στα έτη 2019 – 2023.

Ο μεγάλος φόβος για την κυβέρνηση είναι να εμμείνουν οι δανειστές -και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ- στο να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στις δαπάνες που θα περικόπτονται αυτόματα σε περίπτωση αποκλίσεων. Η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρχει απλώς μια γενική περιγραφή, ενώ παράλληλα επιθυμεί να μην τεθεί ο νέος μηχανισμός προς ψήφιση από τη Βουλή, αλλά να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Επίσης εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο να απαιτήσει η τρόικα να μειωθούν οι κατηγορίες των δαπανών που σήμερα εξαιρούνται από τον «κόφτη», με αποτέλεσμα να «θυσιαστούν» και αρκετά κοινωνικά επιδόματα.

Σήμερα, ο μηχανισμός αυτόματων περικοπών καλύπτει την περίοδο ως το 2018 και δεν θα επιβάλλονται έκτακτα μέτρα στην περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, μικρότερης ή ίσης του 0,25% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα