Κύρου (και Γκιρτζίκη) κατάβαση…

Ως γνωστόν, την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Γκιρτζίκης ανακοίνωσε τις αλλαγές που επέβαλε η ΚΕΔ στους Διαιτητικούς Πίνακες. Κι όταν λέμε ΚΕΔ, εννοούμε μία επιτροπή τεσσάρων ανθρώπων, δηλαδή ενός. Του Κύρου Βασσάρα! Είναι γνωστό ότι όσον αφορά στις διεθνοποιήσεις των διαιτητών έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, την ώρα που τα εγχώρια κουμάντα τα κάνει ο Γιώργος Καραμελίδης.

Προφανώς, λοιπόν, αρκετοί παράγοντες και σύμβουλοι της ΕΠΟ ενοχλήθηκαν από τα αναίτια και αδικαιολόγητα «κόψε-ράψε» του Βασσάρα. Αυτός που ενοχλήθηκε αφάνταστα ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΣΑ Παναγιώτης Δημητρίου, κυρίως για τη μη  επιλογή των Σταύρου Τριτσώνη και Ανδρέα Παππά στον πίνακα των διεθνών. Και όταν ανακοινώθηκε μέσα στο Δ.Σ. της ΕΠΟ ο νέος πίνακας, ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο δεν προτάθηκαν. Η απάντηση που πήρε ήταν πως είναι σε μια ηλικία  που δεν έχουν περιθώρια εξέλιξης. Κάτι που δεν τον έπεισε, μια και πάνω-κάτω ήξερε τις ηλικίες των άλλων διαιτητών που προτάθηκαν.

Λίγο μετά τη συνεδρίαση, φορτισμένος όπως ήταν, ο πρόεδρος της ΕΠΣΑ δήλωσε για το όλο θέμα: «Στεναχωρήθηκα γιατί δεν προτάθηκαν δυο ικανοί και έντιμοι διαιτητές. Έχω να λέω για το ήθος τους και δεν πείστηκα ότι κόπηκαν λόγω ηλικίας. Εγώ σαν πρόεδρος της μεγαλύτερης Ένωσης της Ελλάδας πρέπει να απαιτώ να πάρει η Αθήνα όλο και περισσότερες θέσεις εφόσον οι διαιτητέςαξίζουν.Έτσι, δεν δέχομαι αυτό που άκουσα, ότι οι διεθνείς δεν μπορεί να είναι από την Αθήνα. Αν είναι ικανοί,γιατί όχι;»

Πέρα από τον Παναγιώτη Δημητρίου μειοψήφησε και ο Γιώργος Βούρβαχης, που διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί δεν εντάχθηκε στις διεθνείς η Κομισοπούλου, που είναι βοηθός Football Leagueκαι πέρασε όχι μόνο το τεστ αλλά και την ξένη γλώσσα.

 

Προσωρινή αμνησία Βασσάρα

Όσο για τον πρόεδρο της ΕΠΣ Εύβοιας και σύμβουλο της ΕΠΟ Γιάννη Παπακωνσταντίνου, απέχει όταν γίνεται ψηφοφορία σε θέματα διαιτησίας, σε αντίδραση με τον Βασσάρα, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την περιπέτεια που έχει με τη Δικαιοσύνη.

Για να θυμηθούμε, λοιπόν, τι έλεγε ο Βασσάρας το 2012! Τα συμπεράσματα για το αν αυτά που υποστήριζε προ τριετίας συμβαδίζουν με τις σημερινές του επιλογές είναι δικά σας! Σε επιστολή που είχε στείλει στο Δ.Σ. της ΕΠΟ έλεγε:

«Διαφώνησα με τον αποκλεισμό και την απόφαση του τέλους μίας καριέρας βοηθών διαιτητών (μεταξύ αυτών και διεθνών) με το αιτιολογικό της ηλικίας τους (από 41 ετών και άνω), για τους οποίους ειδικά κάποιοι δεν είχαν δώσει δικαίωμα αποπομπής (απόδοση, φυσική κατάσταση κ.λπ.), αλλά και δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ  έτσι ώστε η ΕΠΟ να τους τιμήσει τουλάχιστον για την ενεργή προσφορά τους. Το όριο ηλικίας είναι το 45ο έτος και δεν μπορεί χωρίς απόφαση Δ.Σ. να εφαρμόζεται άνευ εισήγησης άλλο όριο».

Όλα αυτά τότε που είχαν τεθεί εκτός πινάκων οι 44χρονοι Γούκος Ηπείρου, Μπιτσίδης Θράκης και οι 43χρονοι Πάνου και Τρύφων Δράμας.Έτσι, για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, ας δούμε σε αντιπαραβολή το τότε με το τώρα, όπου κόπηκαν κατά πολύ νεότεροι διαιτητές με πιο μεγάλο τον Κουκουλάκη, 40 ετών, και μικρότερο τον Σπάθα, 35 χρονών.

Και θα ήταν καλό να μην κρύβεται και να μας πει εάν διαφωνεί και σήμερα με την καρατόμηση των Κουκουλάκη (1η κατηγορία UEFA),Τριτσώνη και Σπάθα (2η κατηγορία UEFA) και Γιάχου και Παππά. Δεν μπορεί να είναι πανταχούπαρών και αφούείχε τον πρώτολόγο  να μην ψελλίζει ούτε λέξη.

Επειδή δε σε εκείνη την επιστολή, που την έχουμε στα χέρια μας και την έχουμεαναρτήσει,έλεγε ότι έπρεπε να έχουνειδοποιηθείνωρίτεραόσοι θα έδιναν το σήμα, μπορεί να μας πειγιατί δεν το έκανε τώρα και τους καθάρισαν σαν αυγό, ενώ βρισκόντουσαν σε παιχνίδια ευρωπαϊκώνδιοργανώσεων και τους ήλθεκεραμίδα όταν το πληροφορήθηκαν στις Βρυξέλλες περιμένοντας το αεροπλάνο της επιστροφής στην Αθήνα;Γιατί δεν έβγαλεμία δήλωση να τους στηρίξει, όπως και τότε,να εκφράσει τη διαφωνία του;

Υπενθυμίζουμε ότι τότε είχε διαφωνήσει που είχε υποβιβαστεί και ο Σελίμος, ο  οποίος φέτος επέστρεψε και πάλι στη SuperLeague. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε…

Και αν για ορισμένους από τους καρατομηθέντες μπορούν να σταθούν αυτά που επικαλούνται από την ΕΠΟ (ή αν θέλετε από την ΚΕΔ, αφού τυπικά δική της είναι η απόφαση), για κάποιους άλλους υπάρχουν πολλές και σοβαρές ενστάσεις.

Καταρχάς, είναι ανεξήγητη, άστοχη και άδικη η αποπομπή του Μιχάλη Κουκουλάκη, ενός διαιτητή που είναι στην 1η κατηγορία, παίρνει σταθερά τρία ματς στους ομίλους του Europa League και στους «32» του θεσμού, σφύριξε σε δύο ματς των προκριματικών του Euro 2016 με εξαιρετική απόδοση, είναι μόλις 40 ετών, και βρίσκεται και ως επιπρόσθετος στην ομάδα του Τάσου Σιδηρόπουλου. Ακόμα κι αν έμενε καρφωμένος στην 1η κατηγορία, τους ορισμούς του θα τους έπαιρνε, δεδομένου ότι έχει πολύ καλές διαιτησίες όπου ορίστηκε. Ενώ τώρα, τουλάχιστον για δύο χρόνια, ο μόνος που θα ορίζεται από τον Αύγουστο και μετά θα είναι ο Σιδηρόπουλος.

Ενστάσεις μπορούν να υπάρξουν και για τον Σταύρο Τριτσώνη. Και αυτός ήταν στη 2η κατηγορία, είχε κάποιους ορισμούς και θα μπορούσε με τους κατάλληλους χειρισμούς (τι διάολο, Βασσάρας και Ντάλας είναι και στην ΕΠΟ και στην UEFA) ν’ ανέβει. Άλλωστε, και αυτός είναι μόνιμος επιπρόσθετος του Σιδηρόπουλου.

Και αυτό είναι ένα ακόμα ερώτημα. Ποιος ο λόγος να πειραχθεί η διαιτητική ομάδα του Σιδηρόπουλου, τώρα δύο μήνες πριν από την τελική επιλογή για τα τελικά του Euro, στα οποία παλεύει να μπει ο Δωδεκανήσιος ρέφερι; Αν ήθελε σώνει και καλά η ΕΠΟ να κάνει ανανέωση, θα μπορούσε να αλλάξει τους άλλους τρεις, και εφόσον είχε πληροφορίες ότι δεν υπήρχε προοπτική να δουν ορισμό της προκοπής.

Ο ΗλίαςΣπάθας είναι 35 ετών, 6 χρόνια διεθνής, έχει πάνω από 50 διαιτησίες στην Ευρώπη, με μέσοόροβαθμολογίας 8,3. Έπαιξε 2 αγώνεςEUROPALEAGUEτο καλοκαίρι που βαθμολογήθηκε με 8,4. Συμμετείχε στην τελική φάση εθνικών ομάδωνU21 στο Ισραήλ, ενώ η UEFAτον κάλεσε και πήρε μέρος στο 3οσεμινάριοδιαιτητών που έχουν εξέλιξη (COREDEVELOPMENT), όπου συμμετείχαν 12 διαιτητές από όλη την Ευρώπη. Στη συνέχεια, τον κάλεσε στο 1οσεμινάριοεπιπρόσθετωνδιαιτητών και τον έχειεπιλέξει σαν διαιτητή στις 10 Νοεμβρίου 2015 στο τουρνουάU-19 στηΡωσία. Όλα αυτά δείχνουν ότι τον υπολογίζει και είναι προ των πυλών της 1ηςκατηγορίας της UEFA.Τώρα η ΕΠΟ στέλνει σαν διεθνή τον Αρετόπουλο που είναι 38 ετών, τον Κομίνη που είναι 36 ετών, τον Μάνταλο που είναι 35 και τον Κυζά που είναι 34, και θέλουντουλάχιστον 6 χρόνια για να φτάσουν στο επίπεδο του Σπάθα. Για τον Παπαπέτρου, που είναι ο μικρότερος, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι πέρυσι στηSuperleagueβάσει των βαθμολογιώνείναι στους τρεις τελευταίους, ενώ ο Σπάθαςβάσει των πληροφοριών που έχουμε είναι στην πρώτηθέση. Έχουμεεπίσης στα χέρια μας έγγραφο της ΚΕΔ με υπογραφή Καραμελίδη, που δείχνει ότι ο Σπάθαςβάσει των βαθμολογιών των παρατηρητών την ποδοσφαιρικήπερίοδο 2011-2012 είναι δεύτερος. Την περίοδο 2012-2013 είναι πρώτος, και την περίοδο 2013-2014 είναι επίσης πρώτος.

Κατά συνέπεια, ποιος ήταν ο λόγος καρατόμησής του; Μήπως το γεγονός ότι έφυγε «άβρεχτος» μετά την απολογία του στον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη, χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, ενόχλησε κάποιους και ειδικότερα τον πρόεδρο κ. Γιώργο Γκιρτζίκη, ο οποίος ως κατηγορούμενος σε τρεις διαφορετικούς φακέλους κακουργηματικών πράξεων, δεν είναι βέβαιο αν μετά την απολογία του θα επιστρέψει σπίτι του ή όχι;

Και κάτι ακόμη. Αν ο Γιάχος με τον Τριτσώνη έπρεπε να τιμωρηθούν για διαιτητικά λάθη, αυτό έπρεπε να γίνει πριν από τρία χρόνια, όταν δεν καταλόγισαν το πέναλτι και την αποβολή του Μανιάτη στον τελικό Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός. Τώρα ο Γκιρτζίκης και ο Βασσάρας τι θέλουν να αποδείξουν; Ότι προχωράει η διαιτησία; Ειδικότερα για τον κύριο πρόεδρο, το σωστό θα ήταν η άμεση και χωρίς πολλά λόγια παραίτησή του.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ο λόγος που δεν ήθελαν οι αντίπαλοι, δηλαδή ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΠΑΟ, τον Σπάθα ήταν επειδή θεωρούσαν ότι ευνοεί τον Ολυμπιακό. Είναι προφανές ότι ο Γκιρτζίκης, θέλοντας να δείξει ότι έχει απογαλακτιστεί από τον Ολυμπιακό, προέβη στην αποπομπή του Σπάθα. Όπου υπάρχει δράση, όμως, υπάρχει και αντίδραση. Όταν κάποιος χαρακτηρίζεται ως διαιτητής που φοράει γυαλιά και μετά αποπέμπεται, τότε δεν είναι εύκολο για τους άλλους διαιτητές να σφυρίξουν σαν τον Γιάχο. Οι… διαρροές του Ολυμπιακού, λοιπόν, είναι για τους άλλους, εμείς ξέρουμε. Τέτοιες διαιτησίες όπως του Γιάχου στην Τούμπα είναι λογικό να τις αναμένει ο Ολυμπιακός.

Τελικά, είναι σκαλοπάτι η θέση του προέδρου της ΚΕΔ…

Το πρώτο θέμα που κυκλοφορεί στην πιάτσα είναι ότι, για να γίνεις πρόεδρος στην ΕΠΟ, πρέπει πρώτα να περάσεις από τη θέση του προέδρου της ΚΕΔ ή σε κάποια άλλα θέση αναπληρωτή προέδρου ή αντιπροέδρου.

Ο ρόλος του προέδρου της ΚΕΔ, όπως λέει ο κανονισμός διαιτησίας και το καταστατικό της ΕΠΟ, είναι να παρακολουθεί την ομαλή διεξαγωγή των λειτουργιών της επιτροπής, τηρώντας τους νόμους και τους κανονισμούς, που ψήφισαν όλες οι Ενώσεις της Ελλάδας. Η «Α», αξιότιμε κύριε Γκιρτζίκη, δεν έχει ασχοληθεί τα προηγούμενα χρόνια με αυτό το κομμάτι. Τώρα, όμως, πάρα πολλοί άνθρωποι, που ασχολήθηκαν με τη διαιτησία παλαιότερα και πρόσφατα, προσέρχονται στους δημοσιογράφους μας αυθόρμητα και καταγγέλλουν καταστάσεις που αν τις δημοσιεύσουμε σαν δημοσιογραφικές πληροφορίες, χωρίς να τις υιοθετούμε, θα είστε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή στα σκαλοπάτια της Ευελπίδων.

Εμείς, όπως προαναφέραμε, θέλουμε να προλαμβάνουμε, κύριε πρόεδρε, χωρίς να θέλω να σας προβληματίσω, αλλά να σας ενεργοποιήσω, σταματήστε τον κατήφορο των στενών δεσμών των διαιτητών μελών της ΚΕΔ με τον πρόεδρο της ΚΕΔ. Πείτε τους ότι, με τον τρόπο που αξιολογούν διαιτητές και πουλώντας εκδούλευση στις Ενώσεις, οι φίλοι είναι πρόσκαιροι και οι ψήφοι αμφισβητούμενοι. Κύριε πρόεδρε, πολλά κοστούμια προβάρονται, γιατί κάποιοι προβάροντας κοστούμι και εκτελώντας εντολές για να είναι αρεστοί νομίζουν ότι αποκτούν διαιτητική πείρα και μετά έχουν απαιτήσεις.

Κύριε πρόεδρε, αξιότιμε κ. Γιώργο Γκιρτζίκη, η ΚΕΔ της ΕΠΟ παραπατάει και είναι διαβλητή!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα