Κώστας Στάθης: «Χρέος της μουσικής να περνά κοινωνικά μηνύματα»

1«Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, παίξε κι άλλο», παρότρυνε το κοινό του ο Σαίξπηρ. Και ο Κώστας Στάθης το έκανε πράξη με τον πρώτο του δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε από την «Protasis Music» και έχει τίτλο « Συμπλέκτης». Τραγούδια που μιλούν για ό,τι αγαπάμε, όποια μορφή και αν δώσουμε στη λέξη «αγάπη», αφού η μουσική «μαλακώνει τη σκληρή καθημερινότητα και φιλτράρει τη ρουτίνα». Μπαλάντες που «σε βοηθούν να ταξιδέψεις νοερά», όπως ο ίδιος μας λέει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, με τη ζεστή φωνή του οδηγό και τις μελωδίες του συνοδοιπόρο.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

exofylloStathi

Μουσικό ταξίδι ζωής για πάντα;

«Θα δανειστώ μια ατάκα του φίλου Βαγγέλη Γερμανού, που αναφέρει στο βιβλίο του “Ο αρμενιστής”: “Μη βιάζεσαι να γνωρίσεις τη μουσική. Έχεις μια ολόκληρη ζωή μπροστά σου!”».

Η επαρχία δημιουργεί προσκόμματα στα «θέλω» ενός καλλιτέχνη;

«Από τη μία μπορεί να σε αποκλείσει, από την άλλη όμως δουλεύεις πάνω στη μουσική απερίσπαστος από την τρέλα της μεγαλούπολης. Αντικειμενικά, ωστόσο, υπάρχει μια δυσκολία λόγω της απόστασης από τα δρώμενα».

3Πώς ενώνονται οι λέξεις με τις νότες; Βοηθάει η φιλολογία σε αυτό, καθ’ ότι φιλόλογος;

«Η απάντηση σε αυτό θα δινόταν εάν είχα την ευχέρεια της γραφής στίχου. Νομίζω όμως ότι είναι κάτι πηγαίο. Το μαρτυρούν παραδείγματα σπουδαίων στιχουργών, όπως του συμπολίτη Κώστα Βίρβου, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και πολλών άλλων».

Παροτρύνετε τους μαθητές σας να ασχοληθούν με τις τέχνες και τα γράμματα;

«Αυτό που πάντα τούς λέω είναι να αναζητήσουν την τέχνη στα φοιτητικά τους χρόνια, που είναι εκ των πραγμάτων μια εποχή ποικίλων αναζητήσεων. Και βέβαια, να ακούνε μουσική. Κάθε είδους. Η επιλογή δική τους».

2Θεωρείτε πως η μουσική εξευγενίζει, ή πρόκειται για μύθο;

«Ίσως ξεκλειδώνει κατά έναν ανεξήγητο τρόπο πτυχές του εαυτού μας, κρυμμένες! Σίγουρα πάντως “μαλακώνει” τη σκληρή καθημερινότητα και φιλτράρει τη ρουτίνα. Είναι πολύ διαφορετική η μέρα σου, εάν το πρωί ξυπνήσεις με μουσική!»

Ο «Συμπλέκτης» είναι ο πρώτος σας δίσκος. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

«Ναι, ο“Συμπλέκτης” είναι ο πρώτος μου δίσκος. Ήρθε την κατάλληλη στιγμή, που ταίριαξαν οι στίχοι των φίλων στιχουργών με κάποιες δικές μου ανησυχίες. Αν αυτό το μοιραστούμε και με άλλους ανθρώπους, νομίζω ότι κάναμε κάτι καλό».

4Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τους Βαγγέλη Γερμανό, Κώστα Λειβαδά και Νίκο Καλλίνη;

«Τον Βαγγέλη Γερμανό τον άκουγα από πολύ μικρός. Διακοπές οικογενειακές με συντροφιά το “Κρουαζιέρα θα σε πάω”, τη “Σημαδούρα”, το “Σκλάβος σου για πάντα” και τόσα άλλα… Καθηγητής σε φροντιστήριο κι αυτός. Γνωριστήκαμε στα Τρίκαλα, που ανοίξαμε μαζί με τον κιθαρίστα Γιάννη Τρικόπουλο μια συναυλία του. Ταιριάξαμε και οι συζητήσεις μαζί του ήταν πάντα χρήσιμες και απολαυστικές. Τον Κώστα Λειβαδά τον θαύμαζα από φοιτητής, με το “Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα”, το “Δειλά” και άλλα πολλά. Γνωριστήκαμε πριν αρκετά χρόνια και ωρίμασε η στιγμή να πει ένα τραγούδι που γράψαμε με τον Δημήτρη Παπαχαραλάμπους. Ο Νίκος Καλλίνης είναι περίπτωση συνεπούς και δημιουργικού μουσικού. “Παραισθήσεις”, “Τα λόγια κομμάτια”, “Το λάθος”. “Τα χειμωνιάτικα μπαρ”είναι τραγούδια κλασικά πια των “Εκείνος κι Εκείνος”. Γνωριστήκαμε τυχαία με τον Νίκο που τραγουδά τη “Moναξιά σου” στο άλμπουμ. Με τιμά η παρουσία τους και είμαι ευτυχής που πια λογίζονται ως φίλοι μου».

5 (2)

Είστε συνθέτης. Πώς επιλέγετε τον στίχο που θα μελοποιήσετε;

«Η λέξη “συνθέτης” είναι στο μυαλό μου συνδεδεμένη με προσωπικότητες όπως ο Τσιτσάνης, ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος, ο Βαρδής. Οπότε θα έλεγα απλώς ότι με ευχαριστεί η διαδικασία του να διαβάσω έναν στίχο που μου δίνει κάτι και να τον δω να ακούγεται με κάποια μελωδική φόρμα. Είναι βασανιστικό αλλά ωραίο στοίχημα».

Διαχρονική αξία οι μπαλάντες και γιατί;

«Στη μελαγχολία βρίσκεις συχνά τρόπο να ταξιδέψεις νοερά. Αισθάνεσαι παιδί. Και αυτό η μπαλάντα το πετυχαίνει».

6Θεωρείτε πως στους πέτρινους καιρούς που βιώνουμε η μουσική μπορεί να αφυπνίσει τα πλήθη;

«Ναι, μπορεί, αρκεί να απαγκιστρωθεί από μικροπολιτικές και κομματικές επιδιώξεις των δημιουργών. Με τη δύναμη που έχει, το χρέος της είναι να περνά κοινωνικά μηνύματα».

Ποιο άλλο είδος μουσικής σάς αγγίζει, είτε ως δημιουργός είτε ως θαυμαστής;

«Πολλά. Από τα δημοτικά τραγούδια του τόπου μου, τα παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, μέχρι την κρητική μουσική, την ξένη ροκ, τα “παιξίματα” των Λατινόφωνων κιθαριστών».

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τον επόμενο δίσκο σας;

«Η μουσική σού δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύεις. Ταυτόχρονα, όμως, να βρίσκεσαι και στην Ιθάκη σου. Οπότε, δεν τελειώνει όλο αυτό. Ο “Συμπλέκτης” είναι μια αρχή για το… “πάμε γι’ άλλα”».

kostas stathis 1

Συνθέτης, τραγουδιστής και φιλόλογος…

Ο Κώστας Στάθης γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία, ενώ στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων εμφανίστηκε σε διάφορες μουσικές σκηνές, όπως οι Εσπερίδες, οι Βάτραχοι, η Αρχιτεκτονική κ.α.

Εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι τραγουδιστής και συνθέτης, βραβευμένος σε πανελλήνιους μουσικούς διαγωνισμούς, όπως στα «Τσιτσάνεια 2003» και στους «Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού» στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων το 2013.

Ο «Συμπλέκτης» είναι η πρώτη δισκογραφική του δουλειά. Πρόκειται για έντεκα τραγούδια σε μουσική δική του και στίχους Μαίρης Φασουλάκη, Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, Μαρίας Κρέτσηκαι Αποστόλη Σουλιμέτση, ενώ στην ερμηνεία βρίσκουμε τον ίδιο στα οκτώ, και τα υπόλοιπα τρία ερμηνεύουν οι Βαγγέλης Γερμανός, Κώστας Λειβαδάς και ο Νίκος Καλλίνης από τους «Εκείνος κι Εκείνος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα