Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ»

Πολύς λόγος και ακόμη περισσότερες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση για τον περιορισμό της κάλυψης των διαγνωστικών εξετάσεων (βλ. τεστ ΠΑΠ και άλλα) από τη λίστα παροχών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Για το καυτό ζήτημα τον ημερών κλήθηκε να απαντήσει η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα.

Συγκεκριμένα, από τον ραδιοφωνικό αέρα του ΒΗΜΑ FM, η κ. Παπακώστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. «Για να ησυχάσουμε όλοι και πάνω απ’ όλα ο κόσμος: από την πρώτη στιγμή αυτής της κατεύθυνσης, από την υπουργική απόφαση, έχω καθίσει και αναλύω με τρόπο εξειδικευμένο όλα αυτά τα ζητήματα, ούτως ώστε, αν χρειαστεί, στην εφαρμογή του να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις. Όπου χρειαστούν αυτές» , είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας και συνέχισε:

«Αν δούμε στην πράξη ότι αυτό υπηρετεί το υπέρτερο αγαθό που είναι η υγεία, η πρόληψη και η ασφάλεια των ασθενών, ό,τι δημιουργεί στην εφαρμογή κάποιο θέμα, εκτιμώ ότι σ’ αυτό θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Δεν περιορίζεται ο έντιμος γιατρός, ο οποίος κάνει λελογισμένα τη συνταγογράφηση και την πρόληψη. Είπαν κάποιοι για τα δημοσιονομικά, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ισχύει ως παρελκόμενη ωφέλεια. Ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό. Είτε γίνουν αυτά είτε όχι, ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό και αυτό απαντάει σε όσους λένε ότι όλα γίνονται με πρώτιστο ενδιαφέρον τα δημοσιονομικά».

Η κ. Παπακώστα διευκρίνισε, εξάλλου, πως αποτελεί παρανόηση ότι το μέτρο των περικοπών «κλείνει» το πεδίο του δικαιώματος των ασθενών στην υγειονομική πρόληψη και προστασία. «Υπάρχει δυνατότητα στο γιατρό να πει ότι, παρά τη συγκεκριμένη κατεύθυνση που μας δίνει η επιστημονική κοινότητα, μπορεί να γίνεται μια εξέταση κάθε χρόνο ή κάθε μήνα;» αναρωτήθηκε –προφανώς ρητορικά– η κ. Παπακώστα και είπε: «Η απάντηση είναι “ναι”».

Όπως εξήγησε περαιτέρω η υφυπουργός Υγείας, εφόσον ο γιατρός τεκμηριωμένα, από την επιστημονική αιτιολογία και το ιστορικό του ασθενούς, κρίνει ότι πρέπει να γίνεται εξετάσεις, τότε θα γίνονται. Διευκρίνισε, δε, ότι επί της ουσίας αυτό που γίνεται είναι να μπει απλώς ένα στατιστικό πεδίο ελέγχου της συνταγογράφησης και να προστατεύονται αφενός οι ασθενείς από την κατάχρηση και αφετέρου οι γιατροί, από την καταχρηστική συνταγογράφηση και τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα