Κ. Τασούλας: «Γέννημα της κρίσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Δηλωμένος στρατιώτης της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην υπουργός Κώστας Τασούλας απαντά στην «Α» για την επίσκεψη Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας θλιβερό το επίπεδο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Εξάλλου, εξηγεί γιατί θεωρεί πως μόνο η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Τέλος, επικαλούμενoς την ιδιότητά του ως παλαιού και στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Αβέρωφ, η «Α» προκάλεσε τρόπον τινά τον κ. Τασούλα να συγκρίνει τις δύο εποχές και το ανάστημα του πολιτικού ανδρός με τα σημερινά δεδομένα.
Ιδού τι απάντησε στις ερωτήσεις μας…

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίσκεψη Ομπάμα, ενώ η Ν.Δ. κράτησε από την αρχή μικρό καλάθι, μοιάζοντας σαν να θέλει να την υποβαθμίσει. Εσείς τι άποψη έχετε;
«Η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικό γεγονός και ποτέ δεν το υποβαθμίσαμε. Προβλήθηκε παγκοσμίως η χώρα μας, ο πολιτισμός της και ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε την ευκαιρία να εκφωνήσει τον “Πανηγυρικό της Δημοκρατίας” στον σύγχρονο κόσμο, μια εντυπωσιακά αξιοπρόσεκτη ομιλία, που πέραν του περιεχομένου της και των επιμέρους κεφαλαίων της ανέδειξε στα μάτια του ελληνικού λαού το ηγετικό πρότυπο.
»Οι Έλληνες αντελήφθησαν, θαύμασαν, εννόησαν ή ψυχανεμίσθηκαν τι σημαίνει ηγέτης με όλα τα εφόδιά του, τα πραγματικά και όχι τα δοτά, δηλαδή με γνώσεις, στυλ, ευγένεια, άνεση, ευφράδεια και, φυσικά, υπεροχή! Από την άλλη πλευρά, οι απόψεις του για τη λιτότητα και το χρέος προφανώς μας βοηθούν. Αλλά όχι “μαγικά” όπως αφελώς ή δολίως το ερμηνεύει η κυβέρνηση! Μας βοηθούν μόνο συμπληρωματικά. Εμείς με τις μεταρρυθμίσεις, τις βελτιώσεις και τις αλλαγές που θα κάνουμε θα προσελκύσουμε το τέλος της λιτότητας και την ελάφρυνση του χρέους. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ερωτηθείς για το πολίτευμα της Αμερικής είχε απαντήσει πως “είναι η Δημοκρατία, αλλά μόνο αν μπορέσετε να την κρατήσετε”. Έτσι και για μας θα έλθει η οικονομική ανάπτυξη, “μόνο αν μπορέσουμε να την προκαλέσουμε”. Εμείς όμως και όχι ο Ομπάμα».

Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση;
«Αυτή η κυβέρνηση προήλθε από εκλογικά ποσοστά που τα δημιούργησε αυτή ακριβώς η κρίση. Σας θυμίζω πως ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ επί 20 χρόνια και επί 6 εκλογικές αναμετρήσεις έπαιρνε 3-4%. Ο δε κ. Τσίπρας ήρθε τρίτος ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, πολύ πίσω από τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Σκανδαλίδη. Τι έγινε μετά; Ανακάλυψαν οι Έλληνες ένα θησαυρό που δεν είχαν αντιληφθεί, ή αποφάσισαν να βγάλουν το “άχτι” τους για όσα δεινά και πρωτοφανή υπέστησαν λόγω της ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας; Αυτή η κυβέρνηση είναι γέννημα της κρίσης, τίποτε άλλο. Και εξελίσσεται σε παράγοντα χειροτέρευσης της κρίσης.
»Το φθινόπωρο του 2014, με κυβέρνηση Σαμαρά, είχαμε φθάσει στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση. Σήμερα με κυβέρνηση Τσίπρα όλα υποχώρησαν. Έχουμε νέα επιπλέον λιτότητα, νέο χρέος, νέο μνημόνιο. Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος χαράμισαν με τον πιο ανεύθυνο τρόπο τις θυσίες των Ελλήνων, προκαλώντας νέες».

Τι διαφορετικό μπορεί να κάνει το κόμμα σας ως κυβέρνηση όταν έχουν συμφωνηθεί τα πάντα με τους δανειστές;
«Με τους δανειστές συμφωνήθηκαν οι στόχοι. Η κυβέρνηση επιλέγει τα μέσα. Η υπερφορολόγηση αντί της μείωσης των δαπανών είναι επιλογή της σημερινής κυβέρνησης. Το τρίτο μνημόνιο αντί της εξόδου στις αγορές είναι επίπτωση της “διαπραγμάτευσης” του κ. Τσίπρα. Η ύφεση αντί ανάπτυξη της τάξεως του 6,5% για τα έτη 2015-2016 είναι τα πανάκριβα “δίδακτρα” που πλήρωσε η χώρα για να έχει “αυταπάτες” ο κ. Τσίπρας. Ό,τι μας συμβαίνει δεν είναι η μοίρα μας, είναι τα λάθη που γίνονται. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, πρότεινε από τη Θεσσαλονίκη μία “Συμφωνία Αλήθειας” προς τον ελληνικό λαό. Νέο ξεκίνημα της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις, κοστολογημένες περικοπές φόρων και προσέκλυση επενδύσεων».

Διακρίνετε, ωστόσο, μια κόπωση στην κοινωνία και στους ψηφοφόρους σας για την τακτική που ακολουθεί η ΝΔ; Τι χρειάζεται για να γίνει πιο ελκυστική η πολιτική σας;
«Η κοινωνία έχει και κόπωση, μερικές φορές ακόμη και παραίτηση. Είναι πολλά χρόνια πλέον από τότε που η χώρα μπήκε σε δοκιμασία, είναι πολλές οι δεσμεύσεις, αντιφατικές οι ερμηνείες για τα αίτια των δεινών, μεγάλη εχθροπάθεια στην ατμόσφαιρα από τα κόμματα που γέννησε η κρίση που προσπαθούν να συντηρηθούν με εχθρούς, “προδότες” και απειλές.
»Η Ν.Δ., ωστόσο, δεν προκαλεί κόπωση. Ανανεώνεται, προτείνει εφικτά πράγματα, δεν παροχολογεί, δεν αρνείται τις δικές της ευθύνες και έχει θέσει υπόψη του ελληνικού λαού μια σειρά προτάσεων και μέτρων συγκροτημένων, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, έναν οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση. Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% με παράλληλη ανάπτυξη στο 4%, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας 120.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο, με επιστροφή των ιδιωτικών επενδύσεων στο 20% του ΑΕΠ.
»Η χώρα την περίοδο 2012-2014 κατάφερε να σταθεί πάλι όρθια και να αντικρύσει την έξοδο από την κρίση. Μπορεί με κατάλληλες πολιτικές αυτήν τη φορά να ξεπεράσει την κρίση».

 
«Η κυβέρνηση πρέπει το συντομότερο να εγκαταλείψει την εξουσία!»

Υπήρξατε ο στενότερος ίσως συνεργάτης του Ευάγγελου Αβέρωφ. Αν συγκρίνατε εκείνη τη Ν.Δ. με τη σημερινή, τι θα λέγατε;
«Η Ν.Δ. τότε διαχειρίσθηκε επιτυχώς δύο ιστορικές προκλήσεις: την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ευρωπαϊκή επιλογή της χώρας. Η σημερινή Ν.Δ. καλείται να δώσει πάλι νόημα στους δημοκρατικούς θεσμούς που συνεχώς υπονομεύει η σημερινή κυβέρνηση και κυρίως να κάνει ουσιαστική και όχι προσχηματική ή τιμωρητική την ευρωπαϊκή μας πορεία. Δεν ήμαστε μόνο επιμελείς αντισυμβαλλόμενοι των εταίρων και δανειστών μας, αλλά μετέχουμε στα ευρωπαϊκά δρώμενα όχι ως πτωχοί συγγενείς αλλά ως ενσυνείδητοι Ευρωπαίοι που διατηρούν ταυτόχρονα κάθε πολύτιμη εθνική τους παράδοση».

Αν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αβέρωφ ή ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής, πώς πιστεύετε ότι θα αντιμετώπιζαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;
«Είναι σαν να με ρωτάτε, τηρουμένων και πάλι των αναλογιών, πώς θα αντιμετώπιζε ο Ντισράελι τον Μπόρις Τζόνσον! Θα την αντιμετώπιζαν όπως είναι: ως μία κυβέρνηση που βλάπτει σοβαρά τον τόπο και που πρέπει το συντομότερο να εγκαταλείψει την εξουσία!»

Η απόφασή σας να μην ψηφίσετε υπέρ της μη άρσης της βουλευτικής ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, σας έθεσε με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη εκτός της επιτροπής. Είσαστε τόσο μακριά από το κόμμα που υπηρετείτε επί δεκαετίες ή συμβαίνει κάτι άλλο;
«Νομίζω τα παραλέτε! Και διατρέχω τον κίνδυνο να αρχίσω να αυτο-επαινούμαι για να σας διαψεύσω! Το θέμα ωστόσο αυτό είναι λήξαν, ενώ βεβαίως οι υποχρεώσεις και οι προσπάθειές μας για την άνοδο της Ν.Δ. δεν λήγουν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα