Λάρισα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Στη γεμάτη αίθουσα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα παρουσιάστηκε η υποψηφιότητα της Λάρισας, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, σε δημοσιογράφους μέσων εθνικής εμβέλειας, εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και υποστηρικτές.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, οι Λαρισαίοι καλλιτέχνες Λάκης Λαζόπουλος και Ελεάννα Ανδρεούδη, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας και οι επικεφαλής της υποψηφιότητας μίλησαν για το φιλόδοξο πολιτιστικό έργο που εκπονείται στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, ανέλυσαν τους στόχους και τους άξονες της πολιτιστικής της πρότασης και δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η Λάρισα θα είναι τελικά η πόλη που θα φιλοξενήσει το Θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Στην ομιλία του, o δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης περιέγραψε τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 ως ένα άλμα που η Λάρισα οφείλει και μπορεί να κάνει και ανέφερε ότι «οι γέφυρες προοπτικής», κεντρικό μόττο της υποψηφιότητας, θα επιτρέψουν στη Λάρισα να συνομιλήσει δημιουργικά με την Ευρώπη: «Η Λάρισα είναι μία πολυπολιτισμική πόλη που έρχεται από το παρελθόν. Είναι μια πόλη ανοιχτή στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα στο κέντρο μιας πεδιάδας που μπόρεσε να θρέψει πληθυσμούς που έρχονταν από πολύ μακριά. Στην πόλη μας κατέληξαν έζησαν και ζουν μέχρι σήμερα πρόσφυγες από τη Μ. Ασία, την Ανατολική Ρωμυλία, Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι, Ρομά, ένα συνονθύλευμα ανθρώπων και πολιτισμών που επηρέασαν σημαντικά το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό της γίγνεσθαι».

Ο κ. Καλογιάννης μίλησε για την εντυπωσιακή ανταπόκριση των Λαρισαίων που αγκαλιάζουν το εγχείρημα και έκανε ειδική μνεία στις αποφάσεις στήριξης της Υποψηφιότητας από τους έξι άλλους Δήμους της περιφερειακής ενότητας Λάρισας. Τέλος έδωσε στοιχεία για τη διεθνή δικτύωση της υποψηφιότητας και τα 7 μνημόνια πολιτιστικής συνεργασίας που έχουν μέχρι σήμερα υπογράφει με άλλες υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο καλλιτέχνης Λάκης Λαζόπουλος και μίλησε για τον ανοιχτό τρόπο σκέψης των Λαρισαίων που διαμορφώνεται από τον ανοιχτό ορίζοντα του τόπου τους.

Η χορεύτρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κα Ελεάννα Ανδρεούδη μίλησε με συγκίνηση για τη Λάρισα και τα πρώτα της βήματα στο Θεσσαλικό Μπαλέτο.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους η Λάρισα θα κερδίσει ακόμα και αν δεν πάρει τον τίτλο.

Μιλώντας για τα στοιχεία που θα κρίνουν τον νικητή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της υποψηφιότητας κ. Γιώργος Δαμ. Βουλγαράκης είπε ότι και οι 14 ελληνικές υποψήφιες πόλεις έχουν κάτι ιδιαίτερο να προβάλλουν και διαθέτουν υποδομές για να ανταποκριθούν.

Η διευθύντρια επικοινωνίας και προβολής του Γραφείου Υποψηφιότητας κα Όλγα Σταυροπούλου μίλησε για δράσεις ευαισθητοποίησης που δεν κόστισαν αλλά προσπάθησαν έξυπνα και δημιουργικά να εμπλέξουν τους πολίτες στη διεκδίκηση.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο κ. Σπύρος Μερκούρης, εκ των θεμελιωτών του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο κ. Μερκούρης έλαβε το λόγο και σημείωσε ότι στην Ελλάδα σε κάθε μέτρο και σε κάθε βήμα αναβλύζει πολιτισμός, χιλιάδων ετών, που δημιούργησε, που δεν ξεπεράστηκε, και εξακολουθεί να δημιουργεί.

Τέλος, ο εκτελεστικός διευθυντής της υποψηφιότητας κ. Γιώργος Σάρλης περιέγραψε τη διαδικασία της αξιολόγησης των προτάσεων που θα ακολουθηθεί μετά την κατάθεση των φακέλων στις 30 Νοεμβρίου 2015 και είπε ότι οι πόλεις που θα προεπιλεγούν θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις προτάσεις τους στα σημεία που θα τους υποδείξει η Επιτροπή Αξιολόγησης πριν την τελική απόφαση που αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του νομού Λάρισας κ.κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Βασίλειος Κόκκαλης και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Ταφύλης, ο πρόεδρος του «Νέα Πορεία, Νέα Ελλάδα» κ. Γιάννος Γραμματίδης, η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, ο ηθοποιός και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρήγας Αξελός, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου κα Μένη Στρογγύλη, ο υπεύθυνος καλλιτεχνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Ευκλείδης Αλέξανδρος και οι κυρίες Ξένια Σμυρναίου και Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, υπεύθυνες Προβολής & Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, αντίστοιχα, του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

22044473181_5c14d003b7_o

 

22008421566_01e4aa2b69_o

 

21846385410_8ce9166fa4_o

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα