Λίστα Λαγκάρντ: Απαλλάχτηκε ο Πλασκοβίτης

Απαλλάχθηκε οριστικά ο πανεπιστημιακός Ηλίας Πλασκοβίτης για την κατηγορία της ψευδορκίας, σχετικά με την κατάθεσή του για την «λίστα Λαγκάρντ». Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, επί θητειών του Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου, είχε παραπεμφθεί σε δίκη μετά την κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, στην οποία υποστήριξε ότι η λίστα Λαγκάρντ έφθασε στην Ελλάδα «ατύπως και ανεπισήμως».

Ωστόσο, η κατάθεση του άλλαξε μετά την αποκάλυψη εγγράφου, μέσω του οποίου ζητούσε από τις γαλλικές αρχές να βοηθήσουν ώστε να φτάσει στην Ελλάδα η περιβόητη λίστα.

Να υπενθυμίσουμε, ότι στην πρωτοβάθμια δίκη το πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε αθωωθεί, αλλά κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία. Έτσι, ο κ. Πλασκοβίτης κάθισε εκ νέου στο εδώλιο του Εφετείου, το οποίο έκρινε, κατά πλειοψηφία, απαράδεκτη την εισαγγελική έφεση.

Το ίδιο ζήτησε και ο εισαγγελέας, ο οποίος τόνισε ότι η έφεση δεν αιτιολογείται και πρέπει να κριθεί απαράδεκτη, καθώς δεν αναφέρει ποια αποδεικτικά μέσα δεν έλαβε υπόψη του το δικαστήριο όταν αθώωσε τον κ. Πλασκοβίτη, ώστε να υποδείξει στο παρόν δικαστήριο την «λάθος εκτίμηση» της πρώτης απόφασης.

Ο ίδιος στην κατάθεση που είχε δώσει στο Ειδικό Δικαστήριο, στην δίκη του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στα επίμαχα στοιχεία της λίστας είχε σχολιάσει: «Δεν τα λέγαμε ακόμη τότε λίστα Λαγκάρντ, αλλά λίστα Φαλτσιανί. Με ενημέρωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη συνεννόηση που είχε γίνει με την Γαλλίδα ομόλογό του, κ. Λαγκάρντ, προκειμένου να έλθει στα χέρια μας η λίστα και να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα