Λαοσυνάξεις και… ράσα στο ρουθούνι  του Μαξίμου

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στην κυβέρνηση από τη μία η στάση της Εκκλησίας απέναντι στο Μακεδονικό ζήτημα και από την άλλη η προγραμματισμένη για τις 21 Ιανουαρίου κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στην κυβέρνηση από τη μία η στάση της Εκκλησίας απέναντι στο Μακεδονικό ζήτημα και από την άλλη η προγραμματισμένη για τις 21 Ιανουαρίου κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Στο Μαξίμου επιθυμούν να πέσουν οι τόνοι ενόψει και της συνάντησης με τον Νίμιτς.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

H συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, έχει κλειδώσει για τις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη. Μέσα στο διάστημα που μεσολαβεί, στην κυβέρνηση θέλουν να έχουν έρθει σε μια πρώτη συμφωνία με τα Σκόπια, αν και τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι και αυτός ο γύρος στην πολυετή προσπάθεια λύσης του ζητήματος θα καταλήξει χωρίς αποτέλεσμα.

Η τελευταία συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, και μετά από αυτήν ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας και ανήγγειλε την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Απανωτά χτυπήματα…

Την ίδια ώρα πάντως στην κυβέρνηση επικρατεί έντονη ανησυχία, με το ένα χτύπημα να ακολουθεί το άλλο. Για αρχή η συλλογή των υπογραφών. Σύμφωνα με πληροφορίες τής «Α», μετά από τα πρώτα 24ωρα και παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν παίζει στα κεντρικά ΜΜΕ, το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό και μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν ξεπεράσει τους 150.000 εκείνοι που υπέγραψαν το ψήφισμα. Και αν ο αριθμός ακούγεται σε κάποιους μικρός, οι διοργανωτές δηλώνουν βέβαιοι πως θα αυξηθεί πριν και μετά το συλλαλητήριο, χωρίς να αποκλείουν και κάποια επιπλέον δράση για να έρθει η καμπάνια τους και πάλι στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Άλλωστε, το βάρος πέφτει τώρα στη μεγάλη συμμετοχή στο ραντεβού της 21ης Ιανουαρίου.

Το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι η κίνηση στην οποία προχώρησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης. Ενώ οι διοργανωτές της καμπάνιας είχαν απευθυνθεί σε όλους τους δήμους της Μακεδονίας ζητώντας τους να υιοθετήσουν το ψήφισμα ως δημοτικά συμβούλια (η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί), ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ το πήγε ένα βήμα παραπάνω και το έκανε πανελλαδική δράση: Η θέση της ΚΕΔΕ ότι στο ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από το γειτονικό κράτος, διατυπώθηκε από τον Γ. Πατούλη και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης.

Στο σχετικό κείμενο επισημαίνεται πως το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. αναμένει το περιεχόμενο των θέσεων που θα διαμορφώσουν οι Π.Ε.Δ. της χώρας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού ψηφίσματος που θα εκδοθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η διαχείριση του ζητήματος της ονοματολογίας των Σκοπίων απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και σημειώνεται πως σε αυτή την απόφαση δεν χωρά ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία.

Με τη στήριξη των μητροπόλεων

Οι μακεδονικές ενώσεις που βρίσκονται πίσω από το onomasia.gr φαίνεται να έχουν και την έμπρακτη υποστήριξη ειδικά των τοπικών μητροπόλεων. Αν και οι μητροπολίτες δεν έχουν αποσαφηνίσει τη συμμετοχή τους ή όχι στο συλλαλητήριο, παρ’ όλα αυτά έχουν δραστηριοποιηθεί και με τη διανομή φυλλαδίων στον χώρο των εκκλησιών. Ταυτόχρονα, την προσεχή Δευτέρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να συγκεντρωθούν 32 μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος για το θέμα της Μακεδονίας.

Απομένει το τελικό κείμενο της πρόσκλησης που θα σταλεί από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ο μητροπολίτης Άνθιμος σε από ραδιοφώνου δηλώσεις του τόνισε πως η Εκκλησία δεν θα παρέμβει στο Σκοπιανό ζήτημα και πως ουδέποτε υπήρξε εμπλοκή.

Έκανε λόγο για στοχευμένα δημοσιεύματα, σημειώνοντας πως η Εκκλησία δέχεται τα πυρά του κόσμου για τη μη επέμβαση στο Σκοπιανό. «Η υπόθεση αυτή ήρθε μέσα από τον λαό, δεν δημιούργησαν οι μητροπόλεις τις προϋποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Άνθιμος, ενώ ανέφερε πως έφτασε στα χέρια του πρόταση από μητροπόλεις που βρίσκονται σε περιοχές βορειότερες της Θεσσαλονίκης να υπάρξει αντίδραση από πλευράς Εκκλησίας, προκειμένου να μη χαθεί το όνομα «Μακεδονία».

Πάντως, ο μητροπολίτης Άνθιμος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια σχέση της Εκκλησίας με το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, μένοντας πιστός στη γραμμή Ιερώνυμου, μολονότι δεν υπάρχει απόφαση της ΔΙΣ.

Αμηχανία και ενόχληση στην Ηρώδου Αττικού

Η αμηχανία και ο προβληματισμός της κυβέρνησης φαίνεται και από την απαντητική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Αρχιεπίσκοπο. Μετά την αιχμηρή διαρροή του ΥΠΕΞ (καθ’ υπαγόρευση του Μαξίμου, υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες) όπου ταύτιζε την Εκκλησία με τη Χρυσή Αυγή, ο πρωθυπουργός σε πολύ πιο συγκαταβατικούς τόνους ζητά τη στήριξη του κ.κ. Ιερώνυμου: «…παρακαλώ και εύχομαι να συμβάλετε, στο μέτρο των δυνάμεών σας, ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν».

Και ενώ προσπαθεί να κλείσει ένα μέτωπο, ο συγκυβερνήτης Π. Καμμένος πουλώντας πατριωτισμό προκαλεί και πάλι την κυβερνητική συνοχή. Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, τόνισε πως «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”».

Και συνέχισε: «Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε», συμπληρώνοντας πως ούτε το «νέα» ούτε το «άνω» τον ικανοποιεί. Επαναλαμβάνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, πρόσθεσε ότι αν οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Όσο κι αν αυτές οι δηλώσεις θεωρούνται από το Μαξίμου πυροτέχνημα, η νέα διαφοροποίηση ενόχλησε τους «ενοίκους» της Ηρώδου Αττικού, δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα σπαταλήθηκαν πολύτιμες δυνάμεις για να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει κοινή γραμμή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα