Λειτούργησε ως Ισπανός, έφυγε ως Έλληνας!

Τον Δεκέμβριο από την ΠΑΕ Ολυμπιακός έβγαινε προς τα έξω η πρόθεση να ανανεώσει τη συνεργασία της με τον Μίτσελ Γκονζάλεθ για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη.

Κάποια στελέχη των «ερυθρόλευκων» αναφέρονταν ακόμη και σε μακροχρόνια συνεργασία, καθώς θεωρούσαν ότι στο πρόσωπο του Ισπανού, έχει βρεθεί ο τεχνικός που θα οδηγήσει τον σύλλογο του Πειραιά στην ευρωπαϊκή καταξίωση. Τι συνέβη μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών και άλλαξε άρδην το σκεπτικό του Βαγγέλη Μαρινάκη και των συνεργατών του; Η απάντηση είναι συγκεκριμένη και αφορά στη διαφορά κουλτούρας του Ισπανού, με την ελληνική –ποδοσφαιρική– πραγματικότητα.

Η  τροπή που πήρε το θέμα του Μίτσελ Γκονζάλεθ στους περισσότερους προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Μία μικρή μερίδα παραγόντων, που γνώριζε σαφώς καλύτερα τις καταστάσεις, δεν εξεπλάγην. Γιατί; Διότι θέμα με την παραμονή του Μίτσελ Γκονζάλεθ στον πάγκο του Ολυμπιακού είχε τεθεί από το καλοκαίρι. Για την ακρίβεια, από τη λήξη της προηγούμενης κιόλας περιόδου. Η απώλεια του Κυπέλλου και το γεγονός ότι η ομάδα του Πειραιά δεν απέδιδε το θέαμα που φαντάζονταν ότι μπορεί να αποδώσει οι παράγοντές του, κυρίως στην Ελλάδα, είχαν προκαλέσει αρκετές μουρμούρες στα υψηλά κλιμάκια. Από το ρεπορτάζ, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι υπήρχαν εισηγήσεις για απομάκρυνση του Ισπανού, τις οποίες όμως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έλαβε υπ’ όψιν του, διατηρώντας τον άλλοτε σπουδαίο άσο της Ρεάλ Μαδρίτης στο πόστο του.

Τα τρία κακά της μοίρας του

Μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν είχε τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει τον Μίτσελ Γκονζάλεθ μπροστά στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Τότε, όμως, προέκυψε το θέμα του Ιμπραΐμ Αφελάι. Ο τρόπος που το χειρίστηκε ο Ισπανός και το εις διπλούν «κρέμασμα» της διοίκησης από τον προπονητή της ομάδας, ήταν αρκετά, προκειμένου να επανέλθουν δυναμικά οι εισηγήσεις για την απομάκρυνση του Μίτσελ και τελικά, να πείσουν τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, ότι η συνεργασία του συλλόγου με τον Ισπανό, θα έπρεπε να τερματίσει δίχως καμία χρονοτριβή. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες στον Μίτσελ Γκονζάλεθ τόσο για την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα, όσο και για τον αποκλεισμό από το Champions League. Οι ευθύνες κατανέμονται σε τρεις άξονες:

1)Οι σχέσεις του με ορισμένους παίκτες. Ο Μίτσελ Γκονζάλεθ είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της ισπανικής σχολής. Οι ομάδες στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου αποδίδουν ένα αυτοματοποιημένο ποδόσφαιρο, το οποίο στηρίζεται στην ομαδική συνδρομή και στην πειθαρχία, η οποία πηγάζει μέσα από τη σκληρή δουλειά στην προπόνηση. Ο μέχρι πρότινος τεχνικός του Ολυμπιακού δεν ήταν διατεθειμένος να δεχτεί εκπτώσεις για κανέναν. Από πέρυσι κιόλας, ήρθε σε ρήξη με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο οποίος αποχώρησε καταγγέλλοντας τον προπονητή του, τον περασμένο Αύγουστο. Ακολούθησε η κόντρα του με τον Κώστα Μήτρογλου, όταν ο τελευταίος αντιδρούσε στο γεγονός ότι δεν ήταν βασικός, καθώς αναζητούσε τα «πατήματά» του μετά το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπισε κατά την παρουσία του στη Φούλαμ. Τρίτο τρανταχτό παράδειγμα, ήταν η περίπτωση του Ιμπραΐμ Αφελάι, η οποία έμελλε να αποδειχθεί καθοριστική.

Οι κινήσεις του Μίτσελ, αρχικά να τον στείλει μόνο του για προπόνηση και ακολούθως να τον αποκλείσει από την αποστολή του αγώνα με τον Πλατανιά, παρότι με μεσολάβηση της διοίκησης είχε επιστρέψει στο κανονικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του περί μεταγραφών, λειτούργησαν με καθοριστικό τρόπο στη διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος εναντίον του και στη λήψη της απόφασης περί διακοπής της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό. Γενικότερα ο Μίτσελ είχε ένα θέμα τον έλεγχο των αποδυτηρίων, όπως συνέβη και πέρυσι, με την αγωνιστική καθίζηση της ομάδας στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος.

2)Οι μεταγραφές που εισηγήθηκε. Ο ίδιος δήλωσε πως ο Ιμπραΐμ Αφελάι ήρθε στον Ολυμπιακό εξαιτίας του. Δική του επιλογή ήταν και ο Αλμπέρτο Μποτία, ο οποίος αποκτήθηκε προκειμένου να αντικαταστήσει τον Κώστα Μανωλά. Οι δύο περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές στις αναφορές των «ερυθρόλευκων». Τόσο ο ένας, όσο και ο άλλος, δεν πρόσφεραν λύσεις στην ομάδα του Πειραιά. Ο Αφελάι ήταν η μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού και παρότι ήταν επιλογή του Μίτσελ, ο ίδιος τον άφηνε εκτός ενδεκάδας, καθώς δεν τον έπειθε ότι αξίζει να βρίσκεται σε αυτή. Ο δε Μποτία, χαρακτηρίζεται εξαιρετικά μέτριος από τους παράγοντες του Ολυμπιακού.

3)Η αγωνιστική εικόνα και ο κίνδυνος να χαθεί το πρωτάθλημα. Ο τρίτος άξονας είναι η συνέπεια των δύο προηγούμενων. Στον Ολυμπιακό πιστεύουν πως η ομάδα διαθέτει μακράν το καλύτερο έμψυχο υλικό στην Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες που εμφανίζει. Εκτιμούν ότι ο Μίτσελ Γκονζάλεθ, είτε γιατί δεν είχε καλή σχέση με τους παίκτες, είτε για άλλους λόγους, δεν αξιοποίησε αυτό το υλικό, όπως όφειλε να κάνει. Προκειμένου, λοιπόν, να χαθεί ο τίτλος, προχώρησαν στην αντικατάσταση του Ισπανού.

Εν κατακλείδι, τα κομβικά σημεία που ώθησαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη να λύσει τη συνεργασία του με τον Μίτσελ Γκονζάλεθ, ήταν δύο. Πρώτον, το γεγονός ότι ο Ισπανός λειτούργησε ως… Ισπανός, λέγοντας αυτά που πιστεύει για τον τομέα ευθύνης του. Αποτέλεσμα ήταν να βγει εκτεθειμένη η διοίκηση, γεγονός που δεν… επιτρέπεται στην Ελλάδα! Δεύτερον, ο κίνδυνος να χαθεί το πρωτάθλημα, άρα και η απευθείας πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα