«Λευκός καπνός» με μακρύ… παλτό πλεονασμάτων

Σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές κατέληξε τελικά στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Αθήνα εξασφάλισε δόση ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και πιο συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Πηγές από το Λουξεμβούργο, όπου έλαβε χώρα η συνδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, έκαναν λόγο για πλεόνασμα 2% μετά το 2023 και έως το 2060, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν παράλληλα στην επέκταση των δανείων του ESM κατά 15 χρόνια.

Η συνεδρίαση του Εurogroup Είχε διάρκεια περίπου 90 λεπτά και αμέσως μετά τη λήξη της ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. «Έχουμε πετύχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν σημαντικά βήματα και για την αντιμετώπιση των NPLs αλλά και για τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Όπως ανέφερε, οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.

Για το χρέος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε: «Συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπής με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων. Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM έως 15 χρόνια».

Λανγκάρντ: «Προτείνω συμμετοχή επί της αρχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα»

Ανακοίνωση με την οποία επί της ουσίας προτείνει τη συμμετοχή επί της αρχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκινά τη δήλωσή της με τη φράση: «Θα ήθελα να ανακοινώσω την πρόθεσή μου να προτείνω στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ ‘αρχήν έγκριση (AIP) μιας νέας συμφωνίας του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Έχουμε σημειώσει τη σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, η οποία υποστηρίζεται από νομοθεσία του ελληνικού κοινοβουλίου. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και τον τύπο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας».

Συνεχίζοντας στη δήλωσή της, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη διαδικασία, τονίζοντας πως «Η έγκριση είναι μια διαδικασία στην οποία το ΔΝΤ βασίστηκε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα στηρίζονταν σε ένα πρόγραμμα, αλλά στο οποίο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή ανακούφιση χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το AIP θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων στο πλαίσιο του διακανονισμού του ΔΝΤ, θα εξαρτηθεί από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναλάβουν επαρκείς δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους για την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας του χρέους».

Στη συνέχεια, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην πάγια αρχή του ΔΝΤ ότι «κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη, δηλαδή των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Με την AIP, η αποδέσμευση των κεφαλαίων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή πολιτικής και τη λήψη εγγυήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Επιπλέον, η αξιολόγηση της διατηρησιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα