Λεωνίδα Τσίπη: «Σοράχ, ο μάγος»

«Σοράχ, ο μάγος» είναι το νέο έργο του συγγραφέα Λεωνίδα Τσίπη, ο οποίος σε αυτήν την παράσταση έχει και τη μουσική επένδυση, και παρουσιάζεται από τους «Σκηνοβάτες», στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις» (Λέσβου 15 & Πόρου Κυψέλη, τηλ. 210-8613739).

Ποια είναι όμως η πηγή της έμπνευσης γι’ αυτό το διαφορετικό έργο, που πραγματεύεται την απομυθοποίηση του θανάτου με υποδόριο χιούμορ;

«Ο Χάρος», μας απαντά ο συγγραφέας του έργου Λεωνίδας Τσίπης, ο οποίος έχει γράψει και τη μουσική, γνωστός εξάλλου στο θεατρόφιλο κοινό και από τις σκηνοθετικές του δημιουργίες, εξηγώντας μας το ασύλληπτο: «Ο Σοράχ δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη λέξη Χάρος αναγραμματισμένη!!!»

Ο Λεωνίδας Τσίπης αναζήτησε τη διαφορετικότητα, μακριά από τη συνηθισμένη κωμωδία ή τη μεταφυσική. Με μια προσέγγιση με στοιχεία γκροτέσκο, κύριο μέλημά του ήταν ο θεατής να βγαίνει από την παράσταση του Σοράχ ανέμελος και όχι θλιμμένος.
Και πώς κατέληξε σε ένα τόσο διαφορετικό και δύσκολο θέμα;

«Ο Χάρος στη διαχρονικότητά του παρουσιάζεται διαφορετικά», μας απαντά για να μας εξηγήσει: «Ο αρχαίος Χάρος ήταν διεκπεραιωτής των θεών. Ο μεσαιωνικός ήταν σκληρός, άτεγκτος και δικτάτορας, λόγω της Ιερής Εξέτασης. Ο αναγεννησιακός ήταν γλυκός, ανθρώπινος, όπως παρουσιάζεται εξάλλου και μέσα από τα έργα των μεγάλων ζωγράφων της εποχής».

Και ο σημερινός;

«Τον παρουσιάζω όπως ακριβώς τον νιώθω. Στη σημερινή σκληρή εποχή της τεχνολογίας, ο Χάρος και πάλι αλλάζει. Για τους άντρες γίνεται φιλεύσπλαχνος, ενώ για τις γυναίκες έρχεται σαν Λατίνος εραστής, που μόνες του τον παρακαλάνε για εκείνο το μαγικό φιλί…»

Σε ένα θέατρο χωρίς σκηνή, με τους ηθοποιούς να βγαίνουν μέσα από το κοινό, σίγουρα πρόκειται για μια παράσταση στην οποία η διαφορετικότητα που επεδίωξε ο Λεωνίδας Τσίπης δεν αμφισβητείται. Και η μαγεία του Σοράχ σαγηνεύει…

Συνεργάτες του συγγραφέα και μουσικού της παράστασης, οι Χρυσάνθη Κορνηλίου (σκηνοθεσία), Ανδρέας Παπαγιαννάκης (βοηθός σκηνοθέτη), Όμηρος Κοσμίδης (σκηνικά), Γιώργος Τσοκάνης (ενορχηστρώσεις), Καρολίνα Λούβαρη (χορογραφία), ενώ στα φωνητικά συναντάμε τη Θέλμα Καραγιάννη, στην τεχνική υποστήριξη τον Γιώργο Στούπη. Φωτογράφος η Άρτεμις Τσίπη, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Φράγκου, Ανδρέας Παπαγιαννάκης, Εβελίνα Πετενιώτου, Σταμάτης Σταματέλλης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα