Λεωφόρος των στεναγμών: Κέρδισε χρόνο, αλλά… δεν βρήκε λύση

Κάποιοι μιλούν για δικαίωση. Κάποιοι άλλοι για μία πρώτη νίκη. Στον Παναθηναϊκό δεν πανηγυρίζουν. Και έχουν πολύ σοβαρούς λόγους να μην το κάνουν. Οι «πράσινοι» πέτυχαν να ακυρώσουν την ερμηνεία που προσέδιδε ο δήμος Αθηναίων με το Π.Δ. που είχε εκδώσει, βάσει της οποίας το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα μπορούσε να γκρεμιστεί με το πέρας μίας συγκεκριμένης ημερομηνίας, ανεξάρτητα αν θα είχε κατασκευαστεί το νέο γήπεδο στον Ελαιώνα του Βοτανικού. Με απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο ερμήνευσε το νομοθετικό πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, η ιστορική έδρα των «πράσινων» δεν δύναται να γκρεμιστεί, αν πρώτα δεν κατασκευαστεί και δοθεί προς χρήση το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Βοτανικό.

Μία ερμηνεία που μπορεί να δοθεί, ελαφρά τη καρδία, για τη συγκεκριμένη απόφαση, είναι ότι στην ουσία το γήπεδο της Λεωφόρου δεν θα γκρεμιστεί ποτέ, καθώς ποτέ δεν πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο στον Βοτανικό, τουλάχιστον με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα. Σε ένα σημαντικό ποσοστό, ισχύει. Για να φτάσουμε στο 2016 και να καλυφθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Παναθηναϊκός στο θέμα του γηπέδου, καίριο ρόλο διαδραμάτισαν οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι. Τι εννοούμε; Από την αρχή, τόσο ο Παύλος, όσο και ο Θανάσης επέμειναν σε μία εξαιρετικά σημαντική –όπως αποδείχθηκε– ρήτρα, για την οποία μάλιστα είχαν έρθει σε ρήξη με την τότε ιδιοκτήτρια της «πράσινης» ΠΑΕ, την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι επέμεναν να ξεκαθαριστεί στον νόμο της Διπλής Ανάπλασης ότι το γήπεδο της Λεωφόρου δεν θα γκρεμιστεί, πριν ανεγερθεί και δοθεί προς χρήση το νέο γήπεδο στον Βοτανικό. «Δίνουμε γήπεδο, θα πάρουμε γήπεδο», επέμεναν οι δύο μεγαλύτεροι παράγοντες στην ιστορία του «πράσινου» μπάσκετ και όχι μόνο. Το πόσο διαφύλαξαν τα συμφέροντα του συλλόγου αποδείχθηκε μία και πλέον δεκαετία μετά, καθώς πάνω στη συγκεκριμένη παράμετρο «πάτησε» το ΣτΕ, προκειμένου να βάλει ένα «φρένο» στα σχέδια του δήμου Αθηναίων να «αρπάξει» τη Λεωφόρο.

Οι Γιαννακόπουλοι στήριζαν την άποψή τους στην εξής λογική: Ναι μεν η έκταση ανήκει τυπικά στον δήμο της Αθήνας, ωστόσο το κτίριο, το γήπεδο αυτό καθ’ αυτό, ανήκει στον Παναθηναϊκό. Προκειμένου να γκρεμιστεί, θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα άλλο. Το ίδιο καθεστώς θα ίσχυε και στο γήπεδο του Βοτανικού. Σύμφωνα με το πλάνο, η έκταση θα ανήκε στον δήμο Αθηναίων και το γήπεδο θα κατασκευαζόταν με πόρους από τραπεζικό δάνειο, το οποίο θα είχε την υποχρέωση να αποπληρώσει ο Παναθηναϊκός, με εγγυητή τον δήμο Αθηναίων.
Η παραπάνω αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος. Διότι υπάρχει και η άλλη. Ο Παναθηναϊκός δεν επιδιώκει απλώς να «γλιτώσει» τη Λεωφόρο από την κατεδάφιση. Οι «πράσινοι» θέλουν να προσβάλουν τον νόμο της Διπλής Ανάπλασης, να τον καταστήσουν ανεφάρμοστο και ανενεργό, και να απεμπλακούν από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Όσο ισχύει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο όντως έχει καταστεί μη εφαρμόσιμο, ο Παναθηναϊκός θα είναι εγκλωβισμένος σε αυτό και δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσεις. Η μετατροπή της Λεωφόρου σε ένα γήπεδο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ομάδας και θα φιλοξενεί όλα τα τμήματα του συλλόγου, αποτελεί ένα όνειρο δεκαετιών για τους ανθρώπους και τους οπαδούς του «τριφυλλιού». Με την απόφαση του ΣτΕ, ναι μεν ο Παναθηναϊκός κερδίζει χρόνο, καθώς αποφεύγει την κατεδάφιση της ιστορικής του έδρας στην παρούσα φάση, αλλά από την άλλη παραμένει εγκλωβισμένος στη Διπλή Ανάπλαση, η οποία ουδέποτε θα υλοποιηθεί.

ΜΑΡΚΟΥΣ ΜΠΕΡΓΚ
Στενό μαρκάρισμα του Μίτσελ στον Σουηδό

Κίνηση για την απόκτηση του Μάρκους Μπεργκ από τον Παναθηναϊκού ετοιμάζει η διοίκηση της Μαρσέιγ, μετά από εισήγηση του προπονητή της, Μίτσελ Γκονζάλεθ. Οι Γάλλοι εξετάζουν την περίπτωση απόκτησης ενός επιθετικού για να στηρίξει τον Μισί Μπατσουαγί στην κορυφή, με τον Σουηδό επιθετικό του «τριφυλλιού» να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του δεν είναι διατεθειμένος να μπει στη διαδικασία, καθώς αποτελεί ειλημμένη απόφαση να μην παραχωρηθεί ο Μάρκους Μπεργκ τον Ιανουάριο, πολύ δε περισσότερο μετά τη μεταγραφή του Νίκου Καρέλη στη βελγική Γκενκ.

ΥΠΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ Ο ΞΕΝΟΣ ΜΕΣΟΣ
Ο Στραματσιόνι δεν υπολογίζει τον Ατζαγκούν

Στη λίστα των υπό παραχώρηση παικτών βρίσκεται ο Αμπντούλ Ατζαγκούν, καθώς ο Αφρικανός ποδοσφαιριστής δεν υπολογίζεται στα πλάνα του προπονητή των «πράσινων», Αντρέα Στραματσιόνι. Η απόκτηση του Βραζιλιάνου Εβαντζελίστα, ως δανεικού για ενάμιση χρόνο από την Ουντινέζε, ανοίγει την πόρτα της εξόδου στον ξένο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, καθώς υπάρχει… συνωστισμός στη μεσαία γραμμή.
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του «τριφυλλιού», οι ιθύνοντες του συλλόγου φέρονται πως καταβάλλουν προσπάθειες για την απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού (έπειτα από τον τραυματισμό του Σέρχιο Σάντσεθ), χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το προφίλ του συγκεκριμένου παίκτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα